Cazanele Dunării reprezintă o zonă super-iubită de turiști, care merită admirată din orice punct te-ai situa – fie că te afli într-una din localitățile cu deschidere către ele, fie că alegi să faci o excursie cu barca de-a lungul lor. Dar mai este o variantă de a te bucura de această zonă, și anume, traseul spre Vârful Ciucarul Mare.
Când am citit despre el, am zis că trebuie neapărat să-l facem, ca să avem parte de o nouă perspectivă asupra acestei minunății a naturii. Partea bună este că traseul acesta este unul accesibil pentru oricine, indiferent de nivelul de pregătire fizică.
Prin definiție, Cazanele Dunării reprezintă un adevărat spectacol al naturii, cu o lungime de 3,8 km și cu o lățime de 200-250 metri.
🥾Unde se află Vârful Ciucarul Mare?
În ciuda altitudinii reduse, de doar 318 metri, Vârful Ciucarul Mare aparține de Munții Almăjului și face parte din Parcul Național Porțile de Fier. Traseul mai poartă numele de traseul ecoturistic Cazanele Mari.
Din cauza altitudinii mici, poți spune că este un deal mai înalt, însă din punct de vedere geologic, este un platou calcaros și tot este zonă de munte. Totuși, altitudinea redusă face ca traseul să fie unul ușor și nu foarte obositor.
🥾De unde începe traseul către Ciucarul Mare?
Dacă pornești dinspre Orșova, trebuie să te îndrepți spre micuța localitate Dubova, pe drumul DN 57. Când te apropii de ieșirea din Dubova, este indicat să încetinești, ca să poți vedea pe partea stângă poteca de acces spre traseu.
O să găsești acolo un restaurant-bar cu terasă, Terasa Ciucăr – care nu știu dacă mai funcționează, fiindcă atunci când am ajuns noi, părea închisă. Aici poți să și lași mașina și apoi să pornești la drum, urmând marcajul cu triunghi galben.
🥾Cum arată traseul propriu-zis către Ciucarul Mare, de unde ai cea mai frumoasă priveliște asupra Cazanelor Dunării?
- Dificultate: ușor
- Marcaj: triunghi galben
- Lungime traseu: aproximativ 5 km
- Durata: 2h – 2h30min dus-întors
Primul lucru pe care trebuie să-l știți despre acest traseu către Vârful Ciucarul Mare este că este constituit sub forma unui circuit, astfel că veți avea mai multe puncte de belvedere asupra Cazanelor Dunării și a golfului Dubova. Mare parte din el se află la înălțime, pe marginea stâncilor, de unde poți admira acest spectacol al naturii.
Vei avea indicatoare și panouri informative la tot pasul și e important să ții minte că există 5 puncte de staționare de unde poți vedea pe hartă unde te situezi, mai exact, la momentul respectiv.
După ce pornești de la Terasa Ciucăr, urci câteva trepte și intri într-o pădure cu arbori nu foarte înalți. Doar primele 20 de minute sunt mai solicitante, traseul fiind ceva mai abrupt. Însă apoi te așteaptă o drumeție ușoară și relaxantă, ca o plimbare prin pădure. Este mai dificilă vara, în miezul zilei, când temperaturile sunt mari, iar soarele, puternic. Datorită altitudinii reduse, vei vedea că vegetația este diferită de zonele muntoase din România.
Așadar, nici nu știi când ajungi la primul punct de belvedere, care te va lăsa cu gura căscată! Îți poți roti ochii dintr-o parte în alta, să te bucuri de sălbăticia stâncilor, de culorile Dunării, în funcție de reflexiile luminii, de pădurile de pe malul sârbesc sau de vârful Veliki Strbac (768 metri altitudine) întrezărit printre vârfurile copacilor, ce aparține de Parcul Național Djerdap din Serbia.
Când ajungi la cel mai larg punct de belvedere, cu stânci goale și ascuțite, de unde poți vedea unduielile Dunării, pereții verticali și stâncoși specifici acestei zone, te poți așeza chiar acolo pe margine, poți face fotografii și poți privi în zare minute bune ca să te bucuri de natura care nu se sfiește să-ți arate cele mai frumoase daruri pe care le are.
Ca echipament, deși este un traseu ușor, tot recomand bocancii de munte, dar și pantaloni lungi, indiferent că este vară sau alt anotimp – asta din cauza faptului că este o zonă frecventată de viperele cu corn.
Ca măsuri de precauție, dacă ești atent la fiecare pas și nu te abați de la marcaje, dacă pășești cu atenție și-ți faci cunoscută prezența, ele ar cam trebui să se ferească de tine. Așadar, mizează pe zgomote sau mișcare pentru a le ține departe de tine!
Orzata a zis
Felicitari ptr.initiativa!
Oana Răcaru a zis
Multumesc! :)