Din ce am observat în ultima vreme, Lacul Scropoasa este genul de loc care a atras atenția turiștilor în ultima perioadă și datorită fotografiilor deosebite pe care le poți obține aici. Cred că poate fi foarte bine recomandat ca o destinație perfectă de weekend, mai ales acum de început-mijloc de toamnă.
Ca să fiu sinceră, tot prin celebrul word-of-mouth am aflat și noi de el – mai exact, de la o prietenă. Ulterior am descoperit că și traseul este plin de surprize frumoase, așa că o să vă povestesc cum am ajuns să descoperim zona nu o dată, ci de două ori…
CUPRINS
Despre Cheile Zanoaga și Lacul Scropoasa
În Munții Bucegi ai foarte multe atracții turistice naturale, una din ele fiind chiar Cheile Zănoagei, ce aparțin Rezervației Naturale Zănoaga, cu o lungime de 2 km. Practic, trebuie să te pregătești pentru un relief calcaros, pentru peisaje superbe, zone prin care pătrunde lumina strălucitoare a soarelui și altele destul de întunecoase și umede. La capătul acestui traseu, traversat de la Camping Zănoaga, dai și peste comoara pe care toți turiștii se înghesuie să o viziteze: Lacul Scropoasa.
Celebru pentru nuanțele albastre-verzui, este de fapt un lac de baraj artificial costruit acum aproape un secol, la o altitudine de aproape 1200 de metri. Se află între Cheile Zănoagei și Cheile Orzei, acestea din urmă având, de asemenea, imagini spectaculoase. Lacul alimentează hidrocentrala de la Dobrești – de fapt, fiind și prima hidrocentrală românească, încă din anul 1936 -, dar este folosită și pentru agrement.
Care sunt cele doua moduri de a ajunge la Lacul Scropoasa?
Ei, aici am avut câteva peripeții. Nu știu cum se întâmplă, că în majoritatea călătoriilor despre care mă gândesc că voi scrie pe blog, cumva apare și ceva neprevăzut între timp. Ca să am despre ce să povestesc, probabil.
Ne-am bazat în întregime pe GPS pentru a ajunge la Lacul Scropoasa, iar când am văzut că de pe DJ 713 se poate face stânga, pe un drum neasfaltat, cu gropi și pietriș, am zis să continuăm pe drumul pe care ne aflam deja, care ducea frumușel către Camping Zănoaga. (Citisem, oricum, că se face un traseu pe jos până la lac.)
Ca să ne facem înțeleși de la început: dacă continui pe drumul neasfaltat, ajungi în vreo 20 de minute cu mașina la 15 minute de mers pe jos către lac (ce poate fi un mic dezavantaj, în funcție de mașină), iar dacă continui drumul până la Camping Zănoaga, poți porni pe un traseu de o oră și un pic către Lacul Scropoasa (marcat cu albastru), iar apoi către Cascada 7 Izvoare.
Noi am aflat de această deosebire nu în cel mai plăcut mod, dar măcar acum știm de-a dreptul care sunt variantele. :D
Traseul de pe Cheile Zanoagei: aventura la dublu (nu uitați să vă echipați corespunzător)
Ca să vă explic pe scurt, prima dată când am încercat să ajungem la lac, urma să ne întâlnim cu niște prieteni. Fără a ști că noi am luat-o pe drumul cu traseul, iar ei pe cel cu mașina. Bineînțeles, noi știam ceva de mers 10 minute pe jos, iar deja parcurgeam drumul de vreo 40 de minute, fără să ajungem la niciun lac cu priveliști ca din povești. Deși nici cele de pe traseu nu erau tocmai rele, dimpotrivă.
Situația a devenit tragi-comică, mai ales că nu aveam semnal pe anumite porțiuni ale traseului, deși vederile erau splendide, fiind însoțiți de Râul Ialomiței în dreapta sau în stânga noastră.
Recomand cu desăvârșire bocancii, fiindcă sunt multe porțiuni cu pietre, umede, sau cu noroi, și, deci, destul de alunecoase. Abia după două treimi din drum am realizat că nu eram pe aceeași lungime de undă cu ceilalți, plus că, fiind weekend, traseul era hiper-aglomerat și fiind destul de îngust, se făceau cozi mai ceva ca-n trafic.
Având în vedere că în acea zi, ca un făcut am uitat și bocancii acasă, deși mi-i pusesem la ușă, am hotărât să ne acordăm o altă zi pentru a reface traseul. Cum altfel, dacă nu pregătiți din toate punctele de vedere: cu bocanci, în timpul săptămânii, să evităm aglomerația, și să ne și bucurăm de aerul curat și priveliști.
Cum am ajuns, in cele din urma, la Lacul Scropoasa
Am revenit câteva zile mai târziu, energizați, fiindcă deja știam cam la ce să ne așteptăm: poduri din lemn peste râu, crestele munților în jurul nostru, modul în care natura a conturat superbele forme de relief, în apropierea susurului și prospețimii râului.
Altfel călcam cu bocancii potriviți și ne-am mișcat mult mai repede, nefiind condiționați de șirurile de turiști. În cele din urmă am ieșit în luminiș, la o cabană care nu eram siguri dacă mai funcționează, deși erau mașini și câini în zonă. Și iată, în fața noastră se întindea și Lacul Scropoasa, la care tot am sperat să ajungem.
Lumina din mijlocul zilei îl făcea parcă prea strălucitor, dar ne-am continuat drumul către podul în spatele căruia se fac toate fotografiile acelea pentru Instagram. Fericiți că am descoperit superbele culori ale Lacului Scropoasa după un traseu care ne-a revigorat și psihic, și fizic, am decis să ne întoarcem pe unde am venit.
Dacă am fi continuat drumul în jurul lacului, am fi ajuns la celebra Cascadă 7 Izvoare, despre care se spune că ar avea cea mai pură apă din România.
Noi am decis să ne îndreptăm către alte atracții ale Munților Bucegi, precum Cabana Bolboci și lacul cu același nume, iar mai apoi am luat și masa în Sinaia, dar cred că merită să ajungeți și la această Cascadă.
Așadar, dacă ești din București sau din apropierea Munților Bucegi, traseul către lac este numai bun pentru o excursie sau o scurtă escapadă la munte. Ai și priveliști frumoase, ai ocazia să faci și ceva mișcare binevenită în aer curat și să ajungi la ținta mult-propusă, Lacul Scropoasa și, eventual, Cascada 7 Izvoare!
Mihaela a zis
Superb traseul, multumesc mult pentru recomandare!
Oana Andreea a zis
Ma bucur ca va place! :)