Dacă ați ajuns măcar o dată în stațiunile de pe Valea Prahovei, cu siguranță ați văzut o cruce urcată pe un vârf de munte care v-a atras atenția.
Nu știu voi, dar eu de fiecare dată când ajungeam sau treceam prin Bușteni, încercam să-mi imaginez cât de mare ar fi această cruce în realitate – despre care auzeam că se cheamă Crucea Caraiman – și eram fascinată și, pur și simplu, îmi doream să vină ziua când voi ajunge acolo.
Însă întotdeauna îmi imaginam că traseul avea să fie unul deosebit de greu sau solicitant (fiindcă la cum se văd stâncile de jos, cam așa pare).
În schimb, realitatea stă cu totul altfel. Sau, cel puțin, una din variantele de traseu. :D
După vreun an și ceva în care am tot zis să facem acest traseu, iată că a venit și sfârșitul lunii iulie a anului 2022 – numai bun pentru o vreme frumoasă la munte.
CUPRINS
🌲 Cum și de ce a fost ridicată Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman?
Intrând în Cartea Recordurilor Guiness (2013) ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, la o altitudine de 2291 m, Crucea de pe Caraiman a fost construită în memoria victimelor Primului Război Mondial.
Aceasta s-a petrecut la inițiativa regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria. Deși putea fi amplasată direct pe vârful principal, de 2325 metri, la o altitudine mai mare, nu ar fi avut aceeași vizibilitate, așa că s-a stabilit acest vârf, unde Crucea poate fi văzută și în condiții meteo dificile.
Și dacă vă întrebați și voi cum au fost transportate materialele, ei bine, se pare că n-a fost deloc ușor: acestea au fost cărate cu funicular, căruțe, măgari sau cai. De altfel, cu o înălțime de 39.3 m, Crucea are aproape 100 de ani, fiind inaugurată și sfințită pe data de 14 septemebrie 1928!
🌲 Câte variante aveți de a ajunge la Crucea Caraiman?
Ar trebui să știți de la bun început că sunt mai multe variante pentru a ajunge la celebra Cruce:
- Cu mașina până la Cabina Piatra Arsă, iar apoi pe jos (cum am făcut noi și vă povestim mai jos);
- Cu telecabina din Bușteni direct la Cabana Babele (90 lei dus pentru adult – 170 lei dus-întors);
- Cu telecabină din Peștera;
- La pas din Bușteni, pe un traseu de 6 ore dus, dificultate medie;
- Alte trasee mai complicate, în funcție de locul de unde porniți (jepi etc).
Deși se spune că traseul de la Cabana Piatra Arsă este unul ușor, tot este recomandat să vă luați echipament special de munte sau măcar bocancii potriviți. De asemenea, noi tot drumul am fost terorizați de mesajele de la Ro-Alert care ne avertizau că vor veni ploi puternice și să ne adăpostim.
Nu erau doar mesajele de pe telefoanele noastre, ci de pe ale tuturor turiștilor cu care ne întâlneam. Din fericire, am avut noroc și ne-a ținut vremea frumoasă pe tot parcursul călătoriei!
🌲 Cum ne-am organizat traseul, plecând din București?
Ce trebuie să știți, mai ales dacă stați în București sau prin apropiere, este că puteți face acest traseu într-o zi și că nu e nevoie neapărat să vă luați cazare la munte. Noi am plecat pe la 7-8 din București, am ajuns în Sinala, am urcat serpentinele acelea cu priveliști superbe, iar pe la 11 și ceva, eram deja la Cabana Piatra Arsă.
Acolo unde poți parca mașina și unde plătești 10 lei de persoană pe biletul de intrare în Parcul Natural Bucegi – un bilet valabil pentru 3 luni, de altfel.
Revenind, de la Cabana Piatra Arsă am avut de mers cam 45 de minute până la Cabana Babele, de unde începe traseul de o oră până la Crucea Eroilor Neamului și cel de 2 ore până la Vârful Omu.
Este un traseu ușor, plăcut, cu câteva porțiuni unde trebuie să urci puțin. În schimb, fiți atenți la soarele de munte, fiindcă deși e răcoare, tot te prinde pe nas, frunte, umeri sau brațe.
La Babele și Sfinxul ne-am mai bucurat puțin de spectacolul naturii și de acest loc cu o puternică încărcătură energetică, care a născut tot felul de legende, mistere și teorii științifice. Altfel spus, este un alt loc despre care încă nu se știe 100% sigur cum s-a format!
🌲 Cum am ajuns de la Cabana Babele, până la Crucea Caraiman?
La puțin timp după ce am trecut de Sfinx, deja am văzut marcajul cu cruce roșie către Crucea Caraiman. Arăta că vom face în jur de o oră, așa cum v-am zis, și am pornit în direcția respectivă.
Traseul este unul de o dificultate ușoară, în care am fost încântați de peisajele superbe care se deschideau în fața ochilor: ai parte de o vedere panoramică asupra Platoului Bucegi și poți vedea și Munții Făgăraș în depărtare.
Este un traseu care nu te plictisește, cu văi, stânci, verdeață și o porțiune interesantă în care am putut călca pe zăpadă, în mijlocul verii (aici, grijă mai mare, să nu alunecați!). Ah, dar și cu enorm de multe flori de munte, colorate și superbe, cu turme de oi și cirezi de vaci.
Citisem că va fi o porțiune destul de abruptă, cu o potecă îngustă, în care să ne ținem de lanțuri. Și, sincer, aveam câteva emoții pentru ea, dar realitatea era, din nou, cu totul altfel. Și nu atât de periculos pe cât mi-am imaginat.
Și, fiindcă porțiunile riscante sunt și cele mai frumoase, de acolo am putut vedea atât stâncile Bucegilor cu multe căsuțe undeva în depărtare, cât și Crucea de care ne tot apropiam.
Un sfert de oră mai târziu am ajuns la celebrul monument, Crucea de pe Vârful Caraiman, iar pe marginea construcției care o împrejmuia ne-am odihnit 20 de minute și am luat o gustare, privind în depărtare, la stațiunea Bușteni. În același timp, amintindu-mi de dățile când eram acolo jos și abia așteptam să ating acest vârf montan.
Per total, înapoi până la Cabana Piatra Arsă am făcut aproximativ 4 ore, cu toate pozele și opririle, astfel că la ora 15 eram înapoi în mașină.
Iar acum, de final, am să vă las acest traseu și în format video. Dacă nu mă urmăriți încă pe Instagram, probabil nu știți, dar am început să pun și pe YouTube mici vloguri din locurile pe care le vizităm! :)
Așa că, vă rog, LIKE, COMMENT și SUBSCRIBE ca să continui să vă prezint și mai multe destinații ce merită văzute!
[…] Cu mașina până la Cabina Piatra Arsă, iar apoi pe jos (cum vă prezint mai jos și în detaliu aici); […]