Fiind pasionată de tot ce înseamnă turism, evident că mă încântă foarte mult și acele locuri de cazare care nu oferă doar strictul necesar, ci o întreagă experiență, îmbinându-se într-un mod fericit cu spiritul locurilor vizitate. M-am bucurat să găsesc în ultima vreme știri despre tot felul de idei inovative care au fost aplicate în crearea unor pensiuni sau hoteluri deosebite; și nu oriunde, ci în țara noastră.
România începe încetul cu încetul să se dezvolte din acest punct de vedere și, chiar dacă mai este de lucru în atragerea turiștilor în țară, astfel de unități de cazare, cu un concept unic, încep să devină populare prin ele însele și să adune nu doar români, ci și străini. Vorbim despre niște pensiuni diferite, unele care și păstrează din tradițiile românești și sunt capabile să ofere o întreagă experiență autentică turiștilor.
Eu am ales 8 care m-au impresionat cel mai mult și care se diferențiază unele de altele printr-un aspect inedit!
⚠️ Toate informațiile adunate sunt din alte surse, inclusiv de pe site-ul pensiunilor respective (doar la Castelul de Lut – Valea Zânelor am scris din proprie experiență)!
CUPRINS
Lux in mijlocul naturii – Ursa Mica Glamping Resort
Ursa Mică Glamping Resort se recomandă ca „o experiență simplă și prețioasă în inima naturii”; aceasta se află în satul Ciocanu, pe culoarul Rucăr-Bran. Cele 12 corturi impermeabile sunt dotate cu tot ce-ți trebuie pentru a-ți asigura confortul. Am ales acest loc fiindcă răspunde cu succes așteptărilor turiștilor din zilele noastre, care caută liniștea vieții de la sat și de la munte, încercând o apropiere cât mai accentuată de natură (departe de aglomerație și poluare), într-un spațiu de cazare modern, cu toate facilitățile incluse. Sute de oameni sună zilnic pentru rezervări, mai ales că noaptea stelele pot fi observate fără poluarea luminoasă!
Sursă foto: https://www.carpathianursa.ro/ro Sursă foto: https://www.carpathianursa.ro/ro Sursă foto: https://www.carpathianursa.ro/ro
Cum funcționează această îmbinare dintre modernul unității de cazare și veșnicia naturii dimprejur? Fiecare cort, de 3 metri înălțime, este așezat pe o platformă din lemn îngrădită – deci nu există contact direct cu solul – și conține piesele esențiale de mobilă, inclusiv o sobă mică cu lemne și un pat încăpător și confortabil. Unde mai pui și dușurile, toaletele și chiar o mică saună sau ciubere cu apă fierbinte! Un punct în plus pentru acest glamping îl dăm din respectul față de natură: energia electrică provine de la panourile solare, iar apa, de la pârâurile din apropiere; restaurantul, unde clienții au incluse în pachet cele 3 mese, conține preparate tradiționale direct din zonă, de la fermă sau de la stână!
Palatul de clestar – Hotelul de Gheata, Balea Lac
Dacă tot fac o listă cu cele mai neobișnuite locuri de cazare, cum să nu adaug un hotel care este realizat exclusiv din gheață? Vă mai recomand și acest loc desprins din basme dacă reușiți să ajungeți iarna la Bâlea Lac. Hotelul de Gheaţă din Munţii Făgăraş a fost o provocare, de a face ceva nou în turismul românesc, îmbinând aventura și distracția „cu cele mai noi concepte de promovare turistică existente”. Astfel, începând cu 2005 Hotelul de Gheață este construit în fiecare an din zăpadă și din blocurile de gheață extrase din Bâlea Lac. Un concept inedit, care adună peste 8000 de turiști în fiecare iarnă!
Sursă foto: https://haisasocializam.ro/ Sursă foto: http://www.turnulsfatului.ro/ Sursă foto: https://ro.sputnik.md/
Cu privire la cazare, camerele au pereţii şi mobila sculptate manual de artişti ai gheţii, având în fiecare an, o nouă tematică! Pe lângă camerele propriu-zise, îți poți rezerva o ședere și în igluuri! Dacă te întrebi cum vei dormi într-o cameră făcută doar din gheață, află că patul este echipat cu perne, blănuri de animale și mai multe straturi de pături pentru confort termic. Pe lângă camerele propriu-zise, hotelul include și un restaurant de gheață, cu bucate tradiționale realizate după rețetele străvechi ardelenești, dar și o biserică de gheață! Cred că este o experiență unică, care merită măcar o dată în viață!
Sursă foto: https://realitateadesibiu.net/ Sursă foto: https://www.romaniatv.net/ Sursă foto: https://starholiday.ro/ Sursă foto: https://ciao.ro/
Inspirat din basmele romanesti – Castelul de Lut Valea Zânelor
La Castelul de Lut Valea Zânelor, aflat în apropiere de satul Porumbacu de Sus, la 35 de kilometri de Sibiu, am și avut șansa să ajung! Sigur ați auzit de acest loc, mai ales dacă-mi urmăriți blogul de ceva vreme: am scris un articol întreg despre această pensiune în devenire aici.
Dacă nu știi despre ce este vorba, proiectul Castelul de lut Valea Zânelor își are începutul în anul 2014, având ca scop inițial crearea unei unități de cazare desprinse din povești – cu niște căsuțe din lut, cu turnuri, cu uși rotunjite și acoperișuri țuguiate, în cel mai pitoresc cadru natural, la poalele Munților Făgăraș! Ideea include și un restaurant construit din piatră, un magazin de suveniruri, locuri de joacă pentru copii și alte facilități pentru adulți (echitație, mountain bike).
Legat de modul de „făurire” al castelului, acesta este realizat doar din materiale și finisaje naturale, non-toxice (acest aspect ecologic având rol primordial în motivația proprietarilor), de către meșteri din Maramureș: piatră și beton, lemn, lut și var. Deși interiorul nu este încă gata, afacerea se susține prin vizitele turiștilor, iar intrarea costă doar 5 lei! Aici poți să te bucuri de o relaxare binemeritată la măsuțele și scăunelele din lemn și paie așezate în apropierea râului răcoritor.
Pensiunea de piatra ca in desenele Flinstone – Cabana Stone Garden
Sursă foto: www.facebook.com/StoneGardenRo/ Sursă foto: www.facebook.com/StoneGardenRo/
Situată în satul Vidolm, pe Valea Arieșului, Cabana Stone Garden este construită cu totul din piatră, stuf și lemn, inclusiv piscina cu cascadă (cu apă caldă, ce poate fi folosită și iarna) și foișorul. Dacă nu-ți amintește de desenele Flinstone din epoca de piatră, sigur îți amintește de ulițele caselor bunicilor tăi!
În interiorul cabanei tema se păstrează, ornamentele fiind făcute din ramuri, podelele, din piatră, iar robinetele, la fel. Tânărul din spatele acestui proiect a dorit să (re)învie potențialul turistic al satului natal și a muncit ani buni la această cabană din piatră, o cabană simplă, de altfel, dar realizată cu pietrele cărate de el însuși din râul Arieș! Deși poate acest spațiu de cazare nu este pentru oricine, ci pentru cei cu un anumit spirit de aventură, trebuie să recunoaștem că ideea este una inovativă și dă bine la noi în țară, mai ales într-un cadru pe măsură!
Sursă foto: https://stone-garden-ro.book.direct/ro-ro Sursă foto: https://stone-garden-ro.book.direct/ro-ro
Experimenteaza traiul dacilor – la Ferma Dacilor
Un alt concept care mi s-a părut inedit este Ferma Dacilor. Asta pentru că îmbină căsuțele din lemn și de piatră (unice în România) deosebite, ca pe vremea dacilor, cu servirea mâncării tradiționale făcute pe vatră (în cuptoare de piatră), din ingrediente locale, și aflat în inima zonelor viticole! Ferma Dacilor se află într-un loc plin de istorie, situat în zona podgoriei Dealu Mare – mai exact, în satul Tohani, din județul Prahova!
Că veni vorba, acest loc de cazare se îmbină numai bine cu drumul supranumit Drumul Vinului, care este un proiect de dezvoltare a zonei turistice din Prahova, ce constituie și un segment vechi dintr-un drum al vinului folosit de romani pentru a străbate Europa! Cu o lungime de 60 km, acest drum străbate mai multe podgorii și crame, precum Urlați, Tohani sau Valea Călugărească!
Sursă foto: https://www.fermadacilor.ro/ Sursă foto: https://www.fermadacilor.ro/ Sursă foto: https://www.fermadacilor.ro/ Sursă foto: https://www.fermadacilor.ro/
Nu doar că te deconectezi de la viața de zi cu zi, dar ai și posibilitatea de a practica sporturi extreme (echitație, trasee de off-road și enduro, plimbări cu balonul cu aer cald, tiroliană etc.) sau de a face drumeții la cele mai mari crame din România! Multe sortimente de vin pot fi degustate și achiziționate în aceste crame, precum Sânge de taur, Princiar, Vinul Baronilor, Vinul Voievodului. Că veni vorba iar de vinuri, aici ai și șansa de a degusta Apogeum, cea mai bună Fetească Neagră din lume, medaliată cu aur în 2014, ales din peste 8000 de vinuri din întreaga glume!
Sursă foto: https://www.fermadacilor.ro/ Sursă foto: https://www.fermadacilor.ro/ Sursă foto: https://www.fermadacilor.ro/
Un resort de lux chiar in sura bunicii – Iz de Maramures
O altă îmbinare de succes dintre tradițional și modern! Iz de Maramureș oferă într-un singur loc autenticul maramureșean, împreună cu serviciile și condițiile de lux din afară – în Șurdești, la 18 km de Baia Mare! Asta pentru că familia din spatele proiectului a lucrat multă vreme în cele mai luxoase hoteluri din Emirate și și-au pus cunoștințele câștigate în slujba creării unui loc de poveste în România.
Sursă foto: http://izdemaramures.ro/ Sursă foto: http://izdemaramures.ro/
Curtea maramureșeană își așteaptă oaspeții în 3 case recondiționate, asigurând un confort modern într-un spațiu ca pe vremuri. Două dintre ele sunt folosite pentru cazarea propriu-zisă, iar cea de-a treia pentru a servi preparatele tradiționale pregătite de gazde (tocănițe, cârnați și jumări, vinete bătute și roșii tăiate, sarmale, găluște cu prune, dulceață de casă, plăcinte). Casele și întregul design surprind prin obiectele vechi, aranjate în detaliu ca acum 100 de ani, dar realizate, de fapt, la comandă, manual, de meșterii din zonă!
Liniștea dimprejur este completată de culmile cu păduri dese, iar cei care au ajuns aici laudă acest loc ca pe un loc al regăsirii de sine, al retragerii din tumultul lumii contemporane și de reconectare la trecut, tradiții și natură. Tot în acest sat se poate vizita și cea mai înaltă biserică de lemn din lume, biserica monument UNESCO din Șurdești!
Sursă foto: http://izdemaramures.ro/ Sursă foto: http://izdemaramures.ro/ Sursă foto: http://izdemaramures.ro/
Casa de poveste la malul marii – Cuibul de la mare
Poate ați auzit de plaja Corbu, care a devenit tot mai populară în ultimii ani tocmai datorită faptului că nu era așa populară, fiind lăudată ca o plajă mai puțin aglomerată unde se retrag oamenii care au nevoie de puțină liniște. Tot aici, la granița dintre Corbul de Sus și Corbul de Jos, un arhitect a ridicat ceea ce voia să fie o casă de vacanță la malul mării. Un loc unde erau numai gunoaie a ajuns să devină un portal către un spațiu de poveste, prin repararea sau refolosirea creativă a pieselor de mobilă, a ceramicii și a țesăturii românești.
Sursă foto: https://adelaparvu.com/ Sursă foto: https://adelaparvu.com/ Sursă foto: https://adelaparvu.com/
Arhitectul a lucrat la acest proiect timp de 9 ani, pentru ca abia în 2016 să-l transforme în pensiune, la insistențele cunoscuților care doreau să închirieze o cameră. Cuibul de la mare nu putea avea o denumire mai bună pentru a semnaliza încărcătura emoțională a acestui spațiu, care a reușit foarte ușor să-și fidelizeze clienții, prin cele 6 camere din casă – 3 la parter și 3 la mansardă – și alte două în pavilionul din curte.
Casa este unică datorită decorurilor imperfecte, a liniilor organice și a obiectelor vechi adunate de aceștia de la târgurile de antichități, colecționând în acest cuib creații ale meșterilor populari. Materialele și finisajele au creat o combinație fericită între vechi și nou, vintage și tradițional, fiecare având propriul loc în cuibul de la malul mării.
Sursă foto: https://adelaparvu.com/ Sursă foto: https://adelaparvu.com/ Sursă foto: https://adelaparvu.com/
Mie mi se pare un loc original, iar cu valurile mării pe fundal, într-un astfel de decor de poveste, nici că-ți poți dori ceva mai mult! Doar să fii și în compania potrivită! Camerele sunt personalizate, amintind foarte mult de stilul rustic, iar fiecare cameră are un birou – deși există elemente moderne pentru confortul personal, televizorul stă mai mereu închis, iar clienții sunt mai predispuși să scrie la birou sau să stea pe terasă!
Pentru că a plăcut atât de mult, casa de vacanță s-a transformat într-o casă de oaspeți cu circuit închis, unde arhitectul și soția lui sunt gazdele permanente care-și selectează cu atenție clientela, adică oameni cu care să împărtășească aceleași valori. Ei sunt acolo să te servească cu mâncare și să-ți țină companie când ai nevoie, punând pe loc primordial interacțiunea caldă cu oamenii. Pe lângă spațiul de cazare propriu-zis, mai există și o seră și un solar de legume!
Casute in copac – la Transylvania Log Cabins
De data aceasta ne îndreptăm către o zonă din Țara Hațegului, acolo unde s-au pus bazele proiectului Transylvania Log Cabins, mai exact în localitatea Peșteana din județul Hunedoara, într-o depresiune aflată la confluența munților Apuseni cu munții Retezat. Înconjurată de numeroase rezervații naturale, oamenii din spatele acestui proiect turistic, ei înșiși călători prin întreaga lume, au creat acest colț de rai prin recondiționarea caselor tradiționale, ce oferă o experiență unică prin căsuțele suspendate în copaci sau pe platforme! De pe terasele căsuțelor în copaci vei avea priveliști superbe asupra munților și a naturii!
Sursă foto: https://wildventure.ro/ Sursă foto: https://wildventure.ro/ Sursă foto: https://wildventure.ro/
Vorbim de un complex de căbănuțe, vedetele fiind, evident, cele cocoțate în copaci, care te ajută să-ți retrăiești visul din copilărie, într-o atmosferă magică și cu un design pe măsură. The tree cottage poate găzdui până la 3 persoane, fiind o combinație între stilul rustic și designul contemporan, cu o baie proprie, aflată în exteriorul căsuței. Chiar dacă o căsuță în copac duce cu gândul la mai puține facilități, nu e cazul și aici: la Transylvania Log Cabin acestea sunt modernizate, având prize, iluminat electric, căldură, wi-fi și cele de trebuință pentru a-ți prepara mâncarea.
Sursă foto: https://wildventure.ro/ Sursă foto: https://wildventure.ro/ Sursă foto: https://wildventure.ro/
Loft treehouse este o altă căsuță în copac din acest complex, care se bucură de o panoramă aparte, cu Munții Retezat în depărtare, dotată și ea cu ce ai nevoie pentru o experiență care să-ți asigure confortul. Celelalte cabane, precum Transylvania Log Cabin, Transylvania Vintage Ensuite sau Transylvania’s Heaven Log Cabin sunt ceva mai încăpătoare, cu băi interioare – prima e construită din bușteni, în stil canadian și poate găzdui până la 6 persoane, cu hamace, o piscină pentru sezonul cald sau biciclete!
Sursă foto: https://wildventure.ro/ Sursă foto: https://wildventure.ro/
Acest top realizat după impresiile personale, bineînțeles, indică un fapt evident: și anume, că astăzi căutăm o apropiere de natură, de tradiții și trecut, ba chiar de basmele aferente acestuia, folosind, în același timp, cele mai noi tehnologii pentru a ne asigura confortul și cele de trebuință într-o lume creată special să ne ajute să evadăm din viața și stresul cotidian. Iar pensiunile turistice cu concepte unice sunt tot mai căutate în acest sens, cu atât mai mult cu cât știu să îmbine aceste două componente.
Tu ai ajuns la vreuna din pensiunile prezentate mai sus, iar dacă nu, la care ți-ai dori să ajungi, întâi și-ntâi? 😃
Maria a zis
Avem o tara foarte frumoasa, plina de locatii deosebite.
Oana Andreea a zis
Intr-adevar! :)