Înainte să fac un ghid complet al circuitului prin Maramureș din acest an (2021), am decis să vă arăt, separat, câteva fotografii de la 4 mănăstiri pe care le puteți vedea pe drum. Sigur ați auzit până acum de notorietatea bisericilor maramureșene din lemn, ce au fost incluse în Patrimoniul Mondial al UNESCO încă din anul 1999. Adevărul este că structura lor este una deosebită, prin forma îngustă și înaltă, cu acele acoperișuri din șindrilă.
Pentru început, am să menționez că traseul nostru a pornit din București, iar prima dată am stat o noapte și în Cluj-Napoca, fiindcă am vrut să vedem cum este acest oraș de care auzisem numai lucruri frumoase. În drum spre Cluj-Napoca, am vizitat și Mănăstirea Râmeț, care nu face parte din acest top, dar am considerat că merită să o menționez, având în vedere că și aceasta este situată într-un mic colț de rai, printre stânci.
CUPRINS
Mănăstirea Peri din Săpânța – cu cea mai înaltă biserică din lume
Nu este una din mănăstirile vechi de secole, fiind ridicată în anul 1997, la inițiativa preotului din comună. Dorința a fost de a păstra tradiția istorică a vechii mînăstiri din Peri, care este astăzi pe teritoriul Ucrainei. A devenit rapid loc de pelerinaj ce adună anual mii de turiști.
Având hramul “Sfinții Mihail și Gavril”, surprinde mai ales prin biserica înaltă de 78 de metri, doar crucea din vârf măsurând 7 metri (placată cu 4 kg de aur)! Asta o face cea mai înaltă construcție de lemn din Europa. Construcția bisericii este una deosebită, care impresionează orice vizitator: se pare că pentru a ridica pereții bisericii, era nevoie de 20-30 de oameni, care ridicau cu funia greutăți foarte mari!
Turla mănăstirii poate fi văzută de la o distanță de 5 km, inclusiv din Ucraina (mănăstirea aflându-se la 800 de metri de graniță). Am ajuns aici în prima noastră zi în Maramureș, după ce-am plecat din Cluj-Napoca și am văzut plaiurile superbe maramureșene, Muzeul Satului Maramureșean, Muzeul Memorial de la Sighet – care erau în drum -, precum și Cimitirul Vesel, tot din Săpânța, și am fost încântați să pătrundem în parcul dendrologic în care a fost ridicată această mănăstire. Mulțimile de flori și construcțiile specific maramureșene, precum și liniștea locului, au făcut-o să rămână un loc deosebit în amintirea noastră.
Mănăstirea Nicula – celebră pentru icoana făcătoare de minuni
La Mănăstirea Nicula am ajuns după prima noapte petrecută în Breb – un sat maramureșean destul de cunoscut. Mai scrisesem despre ea aici, dar am și reușit să o vizitez între timp, ceea ce mă bucură. Am ajuns devreme tare, undeva pe la ora 8 și, din păcate, n-am surprins cele mai frumoase fotografii, fiindcă era o ceață densă.
De această dată, nu vorbim de o arhitectură maramureșeană decât în cazul bisericii micuțe din centrul întregii mănăstiri. Această biserică de lemn, micuță, cu hramul Sfânta Treime, e menționată în anul 1552; însă numele pădurii, al satului și al mănăstirii se trage de la pustnicul ortodox Niculae, care a venit în această zonă în 1326. Peste câteva sute de ani, aici învățau copiii din satele din jurul mănăstirii, călugării devenind și dascăli.
Ce a făcut ca această mănăstire să capete notorietate? Ei bine, în 1699, icoana Maicii Domnului pictată de un preot ortodox a plâns pentru 26 de zile. Astfel, pelerinii vin de atunci în număr mare pentru a-și plânge necazurile. O carte, numită Sfânta Icoană a Maicii Domnului de la Nicula și minunile ei, adună câteva din mărturisirile credincioșilor care s-au vindecat de boli declarate incurabile (inclusiv cancer) și nu numai. Icoana a trecut prin multe întâmplări, din cauza schimbărilor istorice sau politice, dar și astăzi așteaptă credincioșii la ea.
Mănăstirea Bârsana – un adevărat colț de rai
O mănăstire ce a împlinit 300 de ani chiar în 2020. Situată pe o colină, cu o livadă superbă și priveliști împrejur aparte. Nu degeaba este una din cele opt biserici aflate pe Lista Moştenirilor Internaţionale a UNESCO.
Aici veți da de un ansamblu monahal (ridicat în 1993), de multe flori, de o curgere de apă și chiar de un muzeu, unde veți intra și mai mult în spiritul maramureșean, dar și în cel al credinței! Biserica de lemn este una din cele mai înalte, având 57 de metri înălțime, iar pentru mine, cred că a rămas cea mai frumoasă mănăstire văzută în Maramureș, de care m-am atașat instant!
Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, Dorna-Arini – o surpriză întâlnită pe drum
Am dat peste această mănăstire frumoasă cumva din greșeală, în drumul dinspre Vatra Dornei spre Durău (de unde am vrut să parcurgem traseul spre Vârful Toaca al Ceahlăului). Cumva ieșisem din zona Maramureșului, ajungând în Bucovina.
Aici nu ne propusesem să ajungem, însă ne-a atras atenția turnul-clopotniță, cu o înălțime de peste 50 de metri, pe care l-am zărit în drum, de departe. Deși a fost ridicată recent, prin anii 1999-2000, stilul maramureșean este păstrat și relevat în cele mai mici detalii. Veți găsi aici inclusiv o pensiune cu spații de cazare pentru pelerini, care oferă și produse tradiționale, ecologice. Aparent, funcționează și ateliere de veșminte preoțești, de broderie sau icoane pictate.
Mie mi s-a părut o mănăstire cu o arhitectură impresionantă, și a fost chiar o salvare plăcută de la o zi ploioasă, când majoritatea spațiilor turistice sau a activităților de divertisment erau închise.
Cam acestea au fost mănăstirile și bisericile în stil maramureșean pe care am reușit să le vedem în această zonă pitorească a României. Cred că e greu să nu rămâi impresionat, când arhitectura străbunilor zonei conclucrează atât de armonios cu peisajele specifice. Cu siguranță voi ați mai văzut și altele, așa că le puteți împărtăși în comentarii!
Daniela a zis
Absolut superbe, multumesc pentru recomandari!
Oana Răcaru a zis
Cu mare placere, sper sa va fie de folos!
Andreea a zis
Sunt foarte frumoase toate, merita vizitate ;)