La începutul acestei veri, am făcut o escapadă de câteva nopți în vestul țării, având ca țintă Oradea, dar și marile atracții din Munții Trascăului – și tot ce mai puteam vedea prin Județul Alba și Munții Apuseni. Cu mențiunea că plecările noastre sunt mai mereu din București!
Fiindcă n-am avut decât 5 zile la dispoziție, a trebuit să selectăm cu atenție ce puteam vedea pe drum, așa că n-am reușit să facem decât 2 trasee – deși inițial ne propusesem să vedem mai multe locuri în acești munți superbi, care promit multe locuri frumoase!
Am decis să scriu acest articol fiindcă ambele trasee au fost în apropiere de Rimetea, un sat super-popular, de care trebuie să fi auzit deja, dacă sunteți pasionați de călătorii. Este cunoscut și ca locul unde soarele răsare de două ori.
Așadar, haideți să descoperim împreună cele două trasee: unul scurt și rapid la Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești, dar și unul ceva mai solicitant, către un vârf super cunoscut, și anume, Piatra Secuiului!
⛰️ Cum a fost traseul către Cetatea Trascăului, zisă și Cetatea Colțești?
După ce, cu o seară înainte, am înnoptat la Pitești, am pornit dis-de-dimineață spre Ocoliș, unde aveam să ne cazăm în seara ce urma. Ocoliș este un sat aflat la vreo 30-40 de minute de Rimetea. Bineînțeles, am vrut să ne cazăm în Rimetea, dar fiind un weekend prelungit cu multe sărbători, toate cazările erau full. Nicio problemă, fiindcă Ocoliș este un sat de munte superb, cu peisaje pitorești, așa că a fost mai mare dragul să-l descoperim!
Iată aici o scurtă filmare din Ocoliș:
După ce am mai avut câteva opriri pe drum, după-amiază am ajuns și la Cetatea Colțești, care se află la 5 km de Rimetea. Am oprit mașina la vreo 20-30 de minute de mers pe jos de cetate, după care ne-am aventurat pe pajiștea întinsă, acoperită cu flori tipice începutului de vară. Ne-a prins și o ploicică rapidă, dar asta n-a fost suficient ca să ne oprească. :)
Ultima parte a traseului a fost un pic mai dificilă, fiindcă am urcat pe o pantă ceva mai abuptă pentru a ajunge rapid – deși aveam și posibilitatea de a ocoli puțin, dar am zis că mai bine ne aventurăm. :D Odată ce ajungi la destinație, este impresionant să vezi ruinele cetății care a fost cândva.
Azi se mai păstrează o bună parte din zidurile incintei și cele două turnuri laterale. Părăsită de aproape 300 de ani, sunt părți din Cetatea Colțești care s-au prăbușit, însă ce a rămas în picioare continuă să impresioneze!
În plus, aflându-se pe acest deal înalt de 740 de metri, ai o perspectivă interesantă și asupra satului Rimetea, iar în depărtare poți vedea Piatra Secuiului (pe care urma să o descoperim la pas ziua următoare).
Bineînțeles, trebuie să faci și niște poze cu turnurile înalte și, mai ales, cu acele ochiuri ce funcționau odată ca ferestre, prin care se văd împrejurimile.
⛰️ Puțin despre istoria Cetății Colțești/Trascăului
Cea mai interesantă informație despre Cetatea Trascăului este că are aproape 800 de ani de existență. De fapt, se spune că ar fi cel mai vechi monument arhitectural păstrat în Transilvania până în ziua de azi. Are o istorie tumultoasă, la fel ca zona căreia aparține.
Astfel, a fost intenționat ridicată de către familia nobiliară Thorotzkay pe vârful unui deal stâncos, cu două pante abrupte, în urma invaziei mongole din anul 1241.
Apoi, ea a mai fost extinsă și în secolul 15 și confiscată de regele Matei Corvin, pentru ca secolul următor să fie recâștigată de aceeași familie nobiliară. Un secol mai târziu, a fost cumva părăsită, fiindcă luptele deveniseră mai rare, iar familiile nobiliare se mutau în sate pentru a avea reședințele în locuri mai accesibile.
Astfel, 200 de ani mai târziu, în urma bombardamentelor trupelor habsburgice, Cetatea și-a pierdut scopul pentru care a fost construită și a fost abandonată. Nu degeaba, însă, a fost înscrisă în 2010 pe lista monumentelor istorice din Județul Alba de către Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al României.
⛰️ Cum ajungi la Vârful Piatra Secuiului, plecând din satul Rimetea?
⛰️Dificultate: ușoară spre medie
⛰️Distanță: 6 km
⛰️Diferență de nivel: puțin peste 600m
⛰️Două vârfuri: Colții Trascăului (1113 m) și Piatra Secuiului (1129 m).
O să încep prin a spune că traseul către Vârful Piatra Secuiului, ce face și el parte din lanțul Munților Trascău, este un traseu ceva mai solicitant, de 4-5 ore dus-întors, lucru care se datorează diferenței mari de nivel, pe o distanță atât de scurtă. De altfel, fiindcă practic traversezi versantul dintr-o parte în alta, este mai degrabă un circuit.
Ține de tine din care parte vrei să pornești. Noi am pornit de pe traseul marcat cu cruce albastră și am coborât pe cel cu bandă roșie, printr-o pădure – lucru nerecomandat dacă a plouat recent.
Practic, am lăsat mașina la Baza Salvamont Rimetea. Indiferent ce variantă alegi, ține cont că acest traseu are porțiuni cam abrupte și trebuie să fii atent și bine echipat. Pe scurt, traseul făcut de noi către Piatra Secuiului a arătat cam așa:
🥾 Pornești din Rimetea pe traseul marcat cu cruce albastră și ajungi la Vârful Piatra Secuiului
🥾 Traversezi coama muntelui și ajungi la Vârful Colții Trascăului
🥾 Cobori pe traseul marcat cu bandă roșie, care te va aduce la 2 km de centrul satului Rimetea, dar e numai bine, că apuci să te mai bucuri de frumusețile locului
Traseul marcat cu cruce albastră pornește lin și promițător, oferindu-ți o priveliște aparte asupra versantului după care soarele încă stă ascuns (asta dacă pornești dimineața, așa cum ar fi și indicat).
Tocmai de aceea se spune că Rimetea este satul unde soarele răsare de două ori – fiindcă, mai ales în luna iulie, faptul că satul este amplasat la baza muntelui, soarele are puțin timp să se ascundă după creasta acestuia și să răsară apoi încă o dată!
Puteți vedea și în poze cum încă stă ascuns după versant!
Curând, urcarea devine destul de dificilă, fiindcă urmează o porțiune destul de abruptă, accidentată, formată majoritar din pietre. Sunt foarte multe stânci și bolovani și trebuie să fii foarte atent la fiecare pas! Ce bine e când dai și peste un izvor pe drum și mai ai la dispoziție și câțiva bolovani pe care te poți odihni!
De fapt, acest traseu este cunoscut și datorită priveliștii superbe asupra satului Rimetea.
Încă din 1996 localitatea Rimetea a făcut parte dintr-un proiect de valorizare a patrimoniului, astfel că localnicii și-au restaurat casele vechi, pentru a păstra specificul vremurilor demult apuse – devenind, bineînțeles, super iubit de turiști!
Odată ce ajungi sus, te poți bucura de platou și de pajiștea întinsă – de fapt, chiar am prins un nor care umbrea satul Rimetea și, de aici, puteam vedea inclusiv Cetatea Trascălui în depărtare! Acum te poți plimba în voie de-a lungul crestei, poți face fotografii sau chiar poți face un scurt popas pentru a ciuguli ceva.
Ce este interesant este că bornele care semnalizează Vârful Piatra Secuiului erau vopsite în culorile drapelului Ungariei – deși am înțeles că depinde de zi cum le găsești vopsite – în culorile drapelului țării noastre sau în cele al vecinilor…
Poteca duce apoi spre Vârful Colții Trascăului, unde am avut ocazia să întâlnim și 3 cai care pășteau liniștiți. Erau fix personajele care au întregit tabloul deosebit.
Cum am spus, la coborâre am urmat traseul cu bandă roșie și am mers printr-o pădure care ne-a ținut umbră tot drumul – spre deosebire de cât de tare ne încălzisem de la soarele puternic al verii.
Deși am crezut că întoarcerea avea să fie mai ușoară, tot a fost solicitantă din cauza terenului abrupt și a unor porțiuni destul de alunecoase.
În final, îți las și un video în care vei vedea pe scurt cum a decurs tot traseul spre Piatra Secuiului!
La final, este super-relaxant să te plimbi prin Rimetea, acest sat neatins de problemele lumii moderne și, sincer, parcă abia aștepți să te așezi undeva și să mănânci niște preparate tradiționale, ca să te răsplătești pentru efortul depus! :)
Lasă un răspuns