Traseul către Vârful Ciucaș este unul din traseele cele mai populare din țară și trebuie știut din start că există multe variante de a ajunge aici. Nu putem contesta faptul că Munții Ciucaș reprezintă unul din cele mai spectaculoase lanțuri muntoase ale României, cu o mulțime de oportunități pentru turiști.
Dacă ești ca mine, încă de la primele poze pe care le vei vedea de aici, vei dori să te aventurezi și tu pe aceste meleaguri aparte și să descoperi formele deosebite ale reliefului specific acestei zone, desprinsă parcă din alte lumi – probabil de aici și denumirile lor populare super-interesante (Babele la Sfat, Mâna Dracului, Turnul lui Goliat, Porumbelul etc.).
CUPRINS
⛰️Primul pas: cum ajungi la Cabana Ciucaș?
Pentru a face traseul către Vârful Ciucaș, este indicat ca, venind din București, din DN 1A, să treci prin localitatea Cheia, să iei ca reper fabrica de apă Keia, să parchezi puțin mai sus de ea, iar de aici să decizi cu ce vei parcurge mai departe drumul pietruit care duce la cabană.
De asemenea, trebuie menționat faptul că, atât vizitarea Parcului Național Munții Ciucaș, cât și parcarea de la Fabrica de apă sau de la Cabana Ciucaș sunt gratuite.
Ca să ajungi la celebra Cabană Ciucaș, ai trei variante:
- fie începi de aici urcușul la pas și vei parcurge cei 5 km în aproximativ o oră și jumătate, urmând marcajul cu cruce albastră, prin Valea Berii
- fie profiți de varianta de a merge cu una din mașinile 4×4 care duce turiștii direct la cabană și nu vei face mai mult de 15-20 minute până acolo, fără oboseala adițională. Tariful pe sensul de mers este de 20 RON/adult, deci poți folosi cu lejeritate serviciul acesta și la coborâre
- mai poți merge cu mașina personală până la Fântâna lui Nicolae Ioan (amplasată pe partea dreaptă a drumului), iar de aici e recomandat să mergi la pas, fiindcă drumul devine inaccesibil dacă n-ai mașină de teren!
Dacă nu te simți foarte sportiv sau în formă, sigur vei opta pentru varianta cu mașina 4×4, fiindcă și traseul va fi ușor solicitant și probabil vrei să-ți păstrezi energia pentru peisajele cu adevărat spectaculoase de sus, care merită. Până la cabană, e doar un drum acoperit de pietriș și praf în perioadele calde, așa că nu pierzi mare lucru.
Noi am optat pentru a doua variantă la dus și pentru prima variantă la întoarcere – astfel că am coborât pe jos de la Cabana Ciucaș. În parcare este o persoană care vă va spune cât aveți de așteptat până la următoarea cursă – de regulă, nu foarte mult, fiindcă se aglomerează rapid și este un traseu destul de frecventat.
⛰️ Despre Munții Ciucaș și ce îi face spectaculoși
Situați în Carpații de Curbură, Munții Ciucaș oferă numeroase oportunități și activități pentru iubitorii de natură. Cel mai înalt punct este chiar Vârful Ciucaș, cu o altitudine de 1954 m.
Indiferent de anotimp, acești munți sunt plini de surprize plăcute pentru turiști: primăvara este aici „festivalul” rhododendronilor, vara ne oferă zile senine, toamna oferă multe maratoane, iar iarna, traseele cu peisaje superbe, acoperite de zăpadă, sunt încă accesibile!
Ce îi face deosebiți sunt exact formațiunile din calcare și conglomeratele pe care nu te vei sătura să le fotografiezi.
Iar cum denumirile populare au fost dintotdeauna extrem de creative, veți parcurge și vă veți minuna pe traseu de locuri precum: Babele la Sfat, Tigăile, Mâna Dracului, Turnul lui Goliat, Piscul cu Apă, Sfinxul Bratocei, Porumbelul, Colții Bratocei, Colții Zăganului, Colțul Vânătorului, Podul de Aramă, Cheile Văii Stânei, Turnul Roșu, Colțul Muntele Roșu, Piatra Dudului.
⛰️ Care sunt variantele de traseu până la Vârful Ciucaș?
După cum am zis, există numeroase trasee în Munții Ciucaș, dar și mai multe variante pentru a ajunge la Vârful Ciucaș, precum:
- poți porni de la Cabana Muntele Roșu, din stațiunea Cheia, și să urmezi marcajul triunghi roșu
- poți porni din Pasul Bratocea, pentru ca apoi să treci prin Șaua Tigăilor și să ajungi la Vârful Ciucaș
- poți porni de la Vama Buzăului și trece apoi prin Poiana Dălghiului și Mâna Dracului
Revenind la traseul nostru, cel de la fabrica Keia, care duce la Cabana Ciucaș, merită menționat faptul că acesta se desfășoară la granița dintre două județe. Astfel, Cabana Ciucaș se află în județul Prahova, iar Vârful Ciucaș se află în județul Brașov.
Ca idee, de la Cabana Ciucaș poți urma din start traseul marcat cu bandă roșie pentru a ajunge la Vârful Ciucaș în maxim o oră și un sfert, cu pauze incluse. Traseul are o dificultate medie, dar este nevoie de o minimă condiție fizică.
Noi, însă, am decis să facem acest traseu sub formă de circuit, astfel încât să vedem tot ce are de oferit zona, înconjurând Rezervația naturală Tigăile din Ciucaș. Și asta îți recomand și ție.
Când vine vorba despre Tigăile din Ciucaș, ar trebui să știi că este o arie protejată, ce cuprinde: abrupturi calcaroase, grohotișuri, goluri alpine, pășuni și pajiști și, nu în ultimul rând, acel ansamblu de forme stâncoase (turnuri, ciuperci de piatră etc.), formate prin acțiunea aerului (îngheț-dezgheț, vânt, temperaturi extreme) și a apei.
⛰️Cum arată circuitul către Vârful Ciucaș: Cabana Vârful Ciucaș (1595 m) – Tigăile Mari – Vârful Ciucaș (1954 m) – Șaua Tigăilor – Cabana Vârful Ciucaș
- Distanță: 6.43 km
- Diferență de nivel: 359 m
- Durată: 3-4 ore
- Marcaj: Dungă roșie (prin Tigăile Mari) + Cruce roșie (prin Șaua Tigăilor)
Vei citi de multe ori că trebuie să ai grijă la vreme și să fii acoperit. Noi am făcut acest traseu la mijloc de august și pot spune că am avut norocul să nu fie soarele prea arzător, datorită prezenței permanente a unor nori grei în jurul Vârfului Ciucaș.
În același timp, deși pe anumite porțiuni se întuneca rapid și era chiar răcoros, am avut și suficient noroc să nu plouă. Și nu pot decât să zic că această alăturare de lumini și umbre ne-au ajutat când vine vorba de poze și filmări. :)
Când pornești de la Cabana Ciucaș, vei vedea că ai două variante de a ajunge la Vârful Ciucaș:
- fie urmezi direct dunga roșie către Vârful Ciucaș, parcurgând Tigăile Mari și vei face 1 oră – 1 oră și un sfert
- fie mergi pe marcajul cruce roșie către Șaua Tigăilor, traseu care va dura 1 oră și jumătate – și apoi continui spre Vârful Ciucaș
Pentru o scurtă vreme, cele două marcaje se intersectează, însă dacă faci circuitul în sensul făcut și de noi, va trebui să urmezi banda roșie și fix într-o oră și un sfert, vei ajunge la Vârful Ciucaș – cu tot cu opriri la poze.
Încă de la începutul traseului vei vedea formațiunile stâncoase deosebite ale masivului Ciucaș și ai parte de o urcare lentă și plăcută, în care începi să admiri peisajele. Sunt și porțiuni ușor mai abrupte, dar nu foarte obositoare.
Peste vreo 30-40 de minute de mers, ajungi la o porțiune mai grea, unde trebuie să urci, cu mult grohotiș și pietre.
Pe măsură ce urci, te minunezi de peisajele care se desfășoară în fața ta. Din fericire, efortul nu durează foarte mult, că și ajungi la un platou unde poți face o scurtă pauză și unde poți trage adânc aer curat în piept.
Apoi continui și înconjori un alt versant uriaș. Iar dacă ești îndrăgostit de natură, munte, culorile și formele specifice, o să oprești la tot pasul ca să faci poze – eu, cel puțin, așa „am pățit”.
Curând, am ajuns să vedem și celebra formațiune Babele la Sfat – chiar dacă nu știi despre ele, n-au cum să nu-ți atragă atenția, datorită formei sale deosebite. Dar acestea sunt abia începutul pentru ce urmează să vezi în continuare.
Ultima porțiune a fost mai prietenoasă, astfel că, fix după 1 oră și un sfert, am ajuns la destinație, unde ne-am și odihnit vreo 20 de minute și am luat o gustare.
Cu ocazia asta, ne-am convins că Munții Ciucaș sunt cu adevărat populari și circulați din toate părțile (mai ales, vara și în weekend) atunci când am ajuns la Vârful Ciucaș și am văzut câte grupuri de oameni își făceau poze acolo – în special, în zona stâlpului și a steagului care marchează vârful -, sau luau o pauză binemeritată, bucurându-se de o super-priveliște!
De la Vârful Ciucaș, ne-am continuat traseul tot pe dungă roșie, doar că nu pe același drum de venire, astfel că am parcurs acea „buclă” în jurul Tigăilor. În prima parte, drumul este drept, fără multe urcușuri, sub forma unei cărări pe care trebuie să o urmezi, asta până când, după vreo 30 de minute de mers, ajungi la indicatorul către Cabana Ciucaș, cu marcaj cruce roșie, care îți spune că mai ai de parcurs 45 de minute – o oră.
Pot spune că acest traseu a fost și mai spectaculos – dovadă pozele de mai jos! Pe partea aceasta vei putea vedea și Turnul lui Goliat!
Mai ai câteva porțiuni pe care le urci și pe care le cobori, dar nimic foarte intimidant – decât atunci când iese soarele după nori și transpiri mai ușor.
După ce dai de pășuni întinse și formele deosebite ale stâncilor, o să dai iar de brazi, de o turmă de oi și chiar de un câine super-prietenos care abia așteaptă puțină atenție.
Formele Tigăilor sunt absolut minunate și nu știam cum să fac să mă opresc din a le fotografia din toate unghiurile. :)
Curând, deja începeam să recunoaștem drumul înapoi spre Cabana Ciucaș, pe care îl străbătusem cu câteva ore înainte.
Cum am zis și mai sus, de la Cabana Ciucaș am coborât la pas înapoi la parcare, către Fabrica de apă Keia și nu am făcut mai mult de 1 oră și jumătate. Ne-am întâlnit, cu această ocazie, și cu acest pui de vulpe. :)
Așadar, indiferent ce traseu alegi către Vârful Ciucaș, este clar că nu degeaba este una din cele mai iubite zone montane: este și ușor de parcurs, fără prea mult efort, și conține și unele din cele mai superbe peisaje ale Carpaților și ale României!
Lasă un răspuns