În ultimii ani au circulat foarte mult pe Social Media poze și video-uri cu turiști surprinși pe o piatră la înălțime, având pe fundal un lac superb, mărginit de păduri și dealuri colorate diferit, în funcție de anotimp.
Locația? Piatra lui Lucaci, un loc de belvedere ofertant asupra Lacului Tarnița.
Traseul reprezintă mai mult o drumeție ușoară, nu foarte solicitantă, perfectă pentru orice anotimp – un adevărat loc de refugiu în natură și de relaxare.
Dar haideți să vedem mai multe detalii despre celebra Piatra lui Lucaci și cum poți ajunge acolo!
🪨Despre Piatra lui Lucaci
Localizată în Munții Gilăului, deci aparținând de Munții Apuseni, Piatra lui Lucaci apare precum o formațiune stâncoasă, fiind și una din principalele atracții naturale din județul Cluj.
Ce o face unică față de multe alte astfel de formațiuni stâncoase? Ei bine, faptul că, aflat la o altitudine de 891 de metri, este și un spectaculos loc de belvedere asupra lacului Tarnița.
De altfel, există mai multe stânci de la care poți admira Lacul Tarnița, cum ar fi Piatra lui Dan/Piatra Corbilor – pentru a ajunge aici, trebuie să urmezi marcajul cerc galben.
De cealaltă parte, situat tot în județul Cluj, Lacul Tarnița este un lac de acumulare format pe o lungime de aproximativ 9 kilometri, care unește trei comune: Râșca, Mărișel și Gilău.
🪨Traseul propriu-zis către Piatra lui Lucaci
Ca să pornești pe celebrul traseu care duce la Piatra lui Lucaci, va trebui să conduci până la Barajul Tarnița, unde îți poți lăsa mașina pe marginea drumului.
Vei urma marcajul cu bulină roșie pe un drum forestier, vei trece pe lângă câteva case de vacanță și pe lângă baza Salvamont și o bună perioadă te vei plimba pe lângă lac. Urcarea este ușoară și abia dacă simți la început efortul depus.
Cam după 20 de minute de mers, drumul forestier se va transforma într-o potecă, iar în această curbă mai largă, pentru a ajunge la Piatra lui Lucaci, vei avea de ales între două variante:
- poți urma temporar marcajul bandă albastră către Coada Lacului și să mergi în continuare pe poteca de pe marginea lacului; astfel, abia după două ore va trebui să urmezi niște săgeți roșii pentru urcușul final – această bucată de traseu fiind mult mai solicitantă
- poți urma în continuare marcajul cu bulină roșie, astfel încât să continui să urci pe drumul forestier și să ajungi la Părul lui Iancu, de unde ai o ușoară coborâre, spre Piatra lui Lucaci
Indiferent ce marcaj alegi, nu uita că poți face traseul tip circuit – astfel încât să alegi un drum la urcare și altul la coborâre. Noi am făcut traseul dus-întors pe același marcaj, urmând doar bulina roșie – așa că despre el vom vorbi mai jos.
Chiar dacă nu este un traseu dificil, merită menționat că are o diferență de nivel de peste 600 de metri și că durează cam 4 ore și jumătate, cu tot cu popasuri și timpul acordat sus pentru poze și „privit în zare”.
Revenind la traseul propriu-zis, după ce alegi să mergi în continuare pe drumul forestier marcat cu cerc roșu, părăsești acel platou larg și urmezi poteca care este la început ceva mai abruptă, după care urcările vor fi mult mai scurte, alternând cu porțiuni mai plate, făcând, astfel, traseul să pară doar ca o plimbare prin natură.
Noi ne-am bucurat și pentru faptul că, încă de la baza Salvamont, ne-am împrietenit cu un cățel de-al locului care ne-a însoțit cu multă energie și bunăvoință tot drumul până sus, la Piatră. Ne-a fost super-loial în tot acest timp și ne aștepta de fiecare dată când eram ceva mai lenți decât el. :)
De menționat și faptul că am făcut traseul la început de aprilie, așa că natura nu era încă foarte vie, încă revenindu-și după sezonul rece.
După urcarea prin pădure, o să ajungi la un moment dat și într-o poieniță tare frumoasă, iar apoi drumul se va înghesui iar printre copaci. Când începi să zărești lacul printre ramuri și trunchiuri, știi că nu mai ai mult până la unul din cele mai spectaculoase peisaje pe care le vei vedea în țara noastră.
Odată ce ajungi la prima formațiune stâncoasă cu priveliște, ține minte că aceea este abia Piatra Mică Lucaci și că mai ai de mers încă 5 minute pentru a atinge propriu-zis Vârful Piatra lui Lucaci!
Acum tot ce trebuie să faci este să te așezi, să iei o mică gustare și să admiri curbele lacului, mărginite de copaci, văile din depărtare și modul în care vegetația și cerul se reflectă în apele sale.
Am coborât apoi cu ușurință pe același traseu și ne-am bucurat că abia când am ajuns în dreptul caselor de vacanță de la care am pornit, a început și ploaia.
Până atunci, a fost doar înnorat, așa că putem spune că vremea a ținut cu noi. :)
Așadar, indiferent ce rută alegi către Piatra lui Lucaci, pune-l pe listă dacă te afli în Județul Cluj și dorești un traseu ușor, ca o plimbare prin natură, cu priveliști care merită efortul!
Lasă un răspuns