-Acolo unde îmi este cel mai frică, acolo este cel mai frumos! am spus la finalul primei noastre drumeții cu calul, încă legănată de pașii pe care Clari îi făcea la intrarea înapoi în grajd.
-Așa-i de când lumea, mi-a răspuns Lucian, gazda noastră de la Dacic Horses.
Mărturisesc că ne doream de multă vreme să mergem la un centru de echitație, dar nu ne-am gândit că prima noastră experiență urma să aibă loc la una din cele mai frumoase și primitoare ferme din țară.
Și mai mărturisesc un lucru: mereu mi-au plăcut caii, dar… de la distanță. Adică aveam o frică să mă apropii de ei, cu atât mai mult să mă și urc pe unul!
Astfel, când a apărut oportunitatea de a merge la Dacic Horses, știind câte ceva despre ferma la care aveam să oprim, am fost hotărâtă să-mi iau inima în dinți și să trec peste orice teamă. Și a fost și mai simplu să fac asta datorită gazdelor înțelegătoare și a căluților care s-au dovedit a fi tare blânzi!
Așa că vă arăt mai jos cum a decurs drumeția noastră ecvestră pe tărâmul dacilor!
CUPRINS
🐎Cum a fost prima lecție de călărie la Dacic Horses? De la pregătirea cailor, la o drumeție ecvestră de vis
După ce am făcut cunoștință cu gazdele, care au fost super-deschise, calde și primitoare, am mers direct pe câmp, să întâlnim și caii. Regiunea este una pur și simplu superbă, cu pășuni întinse și umbrele munților în fundal. A contat și că vremea a ținut cu noi, după câteva zile tare ploioase.
Ne-am luat răgazul de a cunoaște poveștile cailor, am făcut o vizită pe la fiecare și ne-am bucurat să îi cunoaștem și pe cei mai tineri dintre ei, de doar câteva luni.
Parcă mi-a fost mult mai ușor să mă apropii de cai când i-am văzut așa prietenoși.
I-am ales, apoi, pe cei mai răbdători și calmi, potriviți pentru nivelul nostru de experiență și ne-am îndreptat cu ei în grajd să-i pregătim pentru plimbare.
De fapt, de la mic la mare, toate animalele din fermă s-au dovedit blânde și dornice de afecțiune: de la puii de pisică, până la câinele Novac care ne-a însoțit întreaga drumeție. :D
La grajd, le-am cunoscut mai în detaliu pe Clari, de 22 de ani, Bella (12 ani) și Venus, fata ei, de doar 4 luni, care ne-a însoțit super-cumințică tot drumul și încă mai sugea de la mama ei. Eu urma să pornesc la drum cu cea mai în vârstă „din gașcă”, cu Clari.
Mărturisesc că a fost alegerea cea mai bună pentru a-mi potoli orice temere, având în vedere că, datorită vârstei înaintate, am aflat că „le-a cam văzut pe toate” și e este mereu calmă și liniștită, fiindcă nu-s multe lucruri care o mai pot speria.
Și vă zic sincer că a mai contat și că urcă pe ea inclusiv copilași de 2-3 ani.
La grajduri, am avut șansa să vedem câtă muncă stă în spatele unei astfel de ferme cu cai. Am învățat să pregătim caii și cum să îi echipăm.
Am început prin a-i mângâia, prin a crea o relație cu ei și prin a-i lăsa și pe ei să ne cunoască, în același timp. Ne-am bucurat că am fost implicați la treburile specifice, că am putut să-i țesălăm și să le pieptănăm coada și coama.
Apoi, proprietarii ne-au ajutat și pe noi să ne echipăm, asigurându-ne cele necesare, adică toca, vesta de protecție și chapsurile. Este recomandat să porți pantaloni lungi pentru această experiență.
Ne-au instruit apoi cum să ne urcăm pe cal și care este poziția corectă de stat în șa. Am învățat, astfel, mișcările de bază ale călăritului, astfel încât să nu stăm încordați și să ne putem bucura de plimbarea care urma.
Primii pași au fost mai grei, până am reușit să mă obișnuiesc cu ritmul de mers al calului, însă apoi, peisajele de pe teritoriul satului Sereca mi-au furat privirile și n-am mai simțit niciun pic de stres. Cu îndrumarea blândă a gazdei, nu mi-a fost greu să mă obișnuiesc cu ritmul lui Clari.
Pe drum, gazda ne-a povestit cu drag și umor despre viața căluților și despre experiența ei la fermă. Am trecut, astfel, prin păduri, pe lângă lanuri de porumb, prin poienițe și, la final, am trecut chiar și… prin râu! Aici, caii s-au oprit să bea puțină apă.
Pe parcurs, am făcut și un popas într-o poiană superbă, unde de-o parte aveam pădurea și, de cealaltă, un fundal relaxant cu munții în depărtare și cerul senin. Atât caii, cât și noi am apreciat această oază de relaxare.
Un fun fact despre cai este că sunt mereu înfometați, așa că s-au pus imediat să mănânce. I-am hrănit și noi cu niște mere pădurețe, cu această ocazie. :D
🐎Hipoterapia: relația cu caii, dezvoltarea psiho-emoțională și efectele călăritului asupra copiilor
Vă zic sincer că, încă de la primul contact cu căluții, am înțeles rapid de ce există hipoterapia, care este benefică nu doar pentru copilași în general, sau pentru cei cu probleme, ci și pentru persoanele ajunse în burn-out, cu depresii și anxietăți, care au nevoie de o pauză.
De fapt, hipoterapia (adică terapia cu ajutorul cailor), a prins contur în afară după anii 1970 și s-a demonstrat că rezultatele sunt incredibile și rapide.
În primul rând, călăritul reprezintă mai mult decât o simplă activitate fizică. Te învață foarte multe despre tine și limitele tale, lucruri de care ai nevoi pentru a construi o relație cu aceste animale inteligente. Pentru a te urca pe un cal, este necesar și să îți gestionezi foarte bine emoțiile, să îți domini frica sau nerăbdarea.
Odată ce deții încrederea necesară, le-o poți transmite și cailor, fiindcă, așa cum ne-a explicat și doamna de la Dacic Horses, forța lor fizică, chiar și a celor mici, este (evident) mult mai mare și singura cale de a te impune în fața lor este prin tărie psihică.
Plus că aceștia preiau foarte ușor starea celui care se află pe șa (am aflat și că simt bătăile inimii de la 2 metri distanță) și, atâta vreme cât reușești să ai autocontrol, îi poți transmite calului starea aceasta, chiar și în situații reale de pericol, astfel încât el să nu reacționeze agresiv!
De asemenea, hipoterapia ajută nu doar copiii cu nevoi speciale (ADHD, autism, sindrom Down etc.), ci și pe cei sănătoși, dar cu probleme de comunicare sau cu lipsă de încredere în sine.
De aceea sunt recomandate lecțiile de călărie mai ales copiilor, pentru a-și dezvolta de la vârste fragede niște calități precum autocontrolul, inteligența emoțională sau concentrarea, care-i vor ajuta pe tot parcursul vieții. În plus, pentru copii energici, este o modalitate foarte bună de a învăța să-și canalizeze energia constructiv.
Pentru adulți, ședințele de hipoterapie te ajută să-ți regăsești starea de bine, să te reconectezi la natură, la prezent și să treci mai ușor peste episoadele stresante.
🐎 Cum puteți ajunge la Dacic Horses ca să aveți parte de o experiență unică de călărie?
Prima lecție de călărit la Dacic Horses a reprezentat pentru noi o experiență unică, într-un loc de poveste, unde trebuie să ajungi, mai ales cu copilașii, indiferent de vârsta lor sau de anotimp – da, drumețiile au loc chiar și iarna și fiecare sezon are farmecul lui.
Mi se pare minunat că poți face asta fără a avea o pregătire în prealabil, indiferent de nivelul de experiență cu caii: drumețiile sunt gândite atât pentru începători, cât și pentru intermediari sau avansați.
Mai întâi vei discuta la telefon cu gazdele, pentru a stabili nivelul de pregătire, după care vă veți întâlni la fermă și, după pregătirile necesare, veți porni la drum. Apoi nu rămâne decât să te bucuri de peisajele pitorești ale regiunii și de liniștea naturii, conduși de legănatul cailor.
Și nu uitați că echipa Dacic Horses organizează și vacanțe pentru copii, tabere cu cortul, unde aceștia pot învăța atât despre călărie, cât și alte activități conexe, precum: pictură, tir cu arcul, trasee călare și multe altele.
Lasă un răspuns