Nu mai e un secret faptul că Bucureștiul se golește brusc în zilele de weekend, în special vara. Și asta pentru că toată lumea caută liniștea și aerul de la munte sau distracția și aerul sărat de la mare.
Tocmai de aceea vreau să vă propun în acest articol 5 locuri pe care le poți vedea la doar 2-3 ore de București, într-o singură zi. Sunt drumeții rapide ce pornesc din stațiunile deja celebre de pe Valea Prahovei, precum Sinaia sau Bușteni.
De asemenea, țin să menționez că 3 din aceste trasee sau obiective le-am bifat într-o singură duminică. Este vorba, în această ordine, despre: traseul din Bușteni către Cascada Urlătoarea, Mănăstirea Caraiman și Poteca Regală din Sinaia care duce în Poiana Stânii.
Dar hai să luăm pe rând toate cele 5 drumeții sau obiective pe care le puteți vedea într-o singură zi, cu plecare din București sau din împrejurimi!
CUPRINS
🌲 Traseul Bușteni-Cascada Urlătoarea
Traseul către Cascada Urlătoarea cred că este unul din cele mai populare trasee din Munții Bucegi, recunoscut pentru faptul că este un traseu ușor, de maxim o oră și jumătate dus-întors. Acesta pornește din zona telecabinei din Bușteni.
Nu trebuie decât să urmezi punctul roșu și, traversând la pas o porțiune din Parcul Natural Bucegi, vei ajunge numaidecât la Cascada Urlătoarea. De menționat faptul că izvorul cascadei te va însoți în tot acest timp, alături de adevărate peisaje de basm.
Cu o înălțime de 15 metri, numele Cascadei Urlătoarea vine tocmai de la zgomotul asurzitor care anunță turiștii din depărtare că nu mai au mult până la destinație.
Este un traseu potrivit inclusiv pentru persoanele sedentare sau pentru familiile cu copii. Doar la început se depune puțin mai mult efort, la urcare sau în puținele porțiuni cu noroi – dacă a plouat recent. De asemenea, spre finalul traseului, poteca se îngustează în anumite părți și, de aceea, este recomandat să ai la tine bocanci speciali pentru munte.
🌲 Mănăstirea Caraiman din Bușteni
Ca să ajungi la această mănăstire superbă, aflată într-un peisaj de poveste, nu trebuie să mergi la pas propriu-zis. Poți veni cu mașina până în parcarea ei! Totuși, am decis să o includ în acest articol datorită faptului că sunt mulți turiști care doresc să o viziteze.
Aflată la poalele Caraimanului, la o altitudine de aproximtiv 90 de metri, Mănăstirea Caraiman este printre puținele locașuri de cult din țară ridicate la asemenea altitudini.
Înființată în anul 1998, ce face ca Mănăstirea Caraiman să fie una deosebită este povestea din spatele apariției ei. Se spune că Preacuviosul Părinte Gherontie Puiu avut un vis cu Fecioara Maria pe când acesta era internat în spital.
Maica Domnului i-ar fi transmis în vis să ridice o mănăstire pe un plai de unde se vede marea cruce (Crucea Caraiman), acolo unde-i un brad cu 6 ramuri și o apă curgătoare. Într-adevăr, astăzi bradul din centrul curții mănăstirii stă mărturie pentru această poveste.
În plus, mănăstirea are și o mini grădină zoologică, o adevărată atracție atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, cu ponei, păsări de curte, porumbei sau iepurași.
🌲 Traseu prin Cheile Zănoagei către Lacul Scropoasa
Trebuie să știți din start că există două moduri de a ajunge la Lacul Scropoasa: primul, cu mașina pe un drum neasfaltat, care te duce într-o parcare de unde mai ai de mers vreo 10-15 minute până la lac.
Iar a doua variantă este traseul de 3 ore dus-întors ce pornește de la Camping Zănoaga, de-a lungul cheilor cu același nume. Eu recomand a doua variantă dacă iubești muntele și natura, mai ales că traseul nu este unul dificil, peisajele sunt superbe și e mai mare răsplata la final! :)
Cheile Zănoagei au o lungime de 2 km și aparțin Rezervației Naturale Zănoaga, cu o lungime de 2 km.
Totuși, trebuie neapărat să porniți echipați cu bocanci pe acest traseu, fiindcă sunt multe porțiuni cu pietre umede sau noroioase și, deci, destul de alunecoase. În rest, vei fi întâmpinat de poduri din lemn peste râu, crestele superbe ale munților și prospețimea râului care te însoțește permanent.
În final, când ajungi la Lacul Scropoasa, vei vedea culorile sale superbe, care l-au făcut așa popular în ultimii ani pe platformele de Social Media. De altfel, acest lac artificial a fost construit în anul 1929 în scopuri hidroenergetice.
Aici trebuie neapărat să mergi la podul în spatele căruia se fac cele mai frumoase fotografii!
🌲 Traseu Poteca Regală Sinaia – Poiana Stânii Regale
Acest traseu de 2-2:30 ore dus-întors, în funcție de câte pauze faci, poate fi o adevărată joacă pentru cineva antrenat. Dar dacă iarna ai stat mai mult în casă și simți nevoia să începi cu un traseu ușor, atunci îți recomand să pornești la pas de la Castelul Peleș pe acest drum de basm, cu frunze arămii și colorate, indiferent de anotimp.
Poteca Regală nu e nimic altceva decât o alee pietruită înconjurată de pădure. De reținut că tot ai nevoie de bocanci pentru drumeții și poate și o pelerină de ploaie. Pe noi ne-a prins ploaia în mai, chiar dacă în stațiune era însorit.
Trebuie doar să urmezi banda albastră, iar singurul izvor pe care-l vei întâlni se află la finalul traseului, la vreo 5-10 minute de Poiana Stânei. Este un izvor tare binevenit, de altfel, mai ales dacă rămâi fără apă pe parcurs. Deși nu pare un traseu „amenințător”, poți resimți oboseala destul de rapid, fiindcă necesită o urcare constantă. Partea bună este că și copiii îl pot parcurge.
Imediat după izvor, vei ajunge în Poiana Stânii, acolo unde ai parte de o vedere superbă asupra Munților Bucegi. De asemenea, tot în apropiere sunt și Stâncile Franz Joseph (monument natural geomorfologic), un adevărat punct de belvedere. Noi eram prea obosiți după încă un traseu și după ploaie să mai urcăm treptele, însă vă încurajez să mergeți și să vedeți splendoarea zonei cu propriii ochi – inclusiv Munții Baiului.
Apoi, coborârea este mult mai facilă și ajungi mult mai rapid la parcare. Apropo, aceasta costă 30 RON/zi (mai 2023).
🌲 Traseu Cabana Piatra Arsă – Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman
Dacă ați mai călătorit pe Valea Prahovei, cu siguranță ați văzut din depărtare o cruce în miniatură pe un vârf montan. Ei bine, Crucea Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor Guiness (2013) ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, la o altitudine de 2291 m. Aceasta a fost construită în memoria victimelor Primului Război Mondial, la inițiativa regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria.
Având o înălțime de 39.3 m, Crucea are aproape 100 de ani, fiind inaugurată și sfințită în anul 1928!
Vă spun din start că sunt mai multe variante pentru a ajunge la celebra Cruce Caraiman:
- Cu mașina până la Cabina Piatra Arsă, iar apoi pe jos (cum vă prezint mai jos și în detaliu aici);
- Cu telecabina din Bușteni direct la Cabana Babele (90 lei dus pentru adult – 170 lei dus-întors);
- Cu telecabină din Peștera;
- La pas din Bușteni, pe un traseu de 6 ore dus, dificultate medie;
- Alte trasee mai complicate, în funcție de locul de unde porniți (jepi etc).
Deși se spune că traseul de la Cabana Piatra Arsă este unul ușor, tot este recomandat să vă luați echipament special de munte sau măcar bocancii potriviți. Așadar, după ce urci serpentinele din Bucegi, ajungi la Cabana Piatra Arsă. Bineînțeles, trebuie să plătești 10 RON/persoană biletul de intrare în Parcul Natural Bucegi, care are valabilitate de 3 luni.
De la Cabana Piatra Arsă până la Cabana Babele ai de mers cam 45 de minute, iar de aici pornesc două trasee:
- traseul de o oră până la Crucea Eroilor Neamului (urmăriți marcajul cu cruce roșie);
- și traseul de 2 ore până la Vârful Omu.
Traseul este unul de o dificultate ușoară, în care ești fascinat de peisajele superbe care se deschid în fața ochilor tăi: ai parte de o vedere panoramică asupra Platoului Bucegi și poți vedea și Munții Făgăraș în depărtare.
Per total, înapoi până la Cabana Piatra Arsă am făcut aproximativ 4 ore, cu toate pozele și popasurile.
Acum, la final, de articol, te îndemn să-mi lași în comentarii ce trasee ai făcut din cele menționate de mine, iar dacă ai și alte idei sau experiențe de drumeții ușoare de o zi, în preajma Bucureștiului, te rog să le împarți cu noi! :)
larisa a zis
Bună. Am făcut traseul de la Piatra Arsă-Babele -Crucea Eroilor Neamului.