În ultimele luni, citind și scriind despre călătorii, am descoperit și partea mai puțin frumoasă a unor destinații care-i atrag pe amatorii de necunoscut și de aventură. În ultimele decenii, s-au dezvoltat tot mai multe nișe de turism, cum ar fi și cel paranormal. Oamenii sunt curioși să viziteze și locuri legate de evenimente nefericite, locuri bântuite, locuri înconjurate de tot felul de mistere și evenimente tragice, dincolo de ce considerăm frumos sau normal.
Personal, nu sunt mare fană a filmelor de groază sau a locurilor înfricoșătoare – am o imaginație bogată și chiar și o poveste cu mister mă pune ceva timp pe gânduri. Dar când vine vorba de călătorii, există o curiozitate care parcă poate învinge aceste limite. Așa că mi-a venit ideea să dau formă acestui articol și să scriu despre destinații care astăzi inspiră filmele de groază.
Ce este interesant este că astfel de locuri se vizitează și oamenii chiar le includ în circuitele lor turistice. Am selectat 9 astfel de atracții înconjurate de legende înfricoșătoare, care trezesc curiozitatea și, poate, adrenalina unei anumite categorii de turiști (dacă faci parte din ei, poate vei vrea să le pui pe lista ta, dacă nu, măcar vei afla despre ele).
Dar haideți să începem:
CUPRINS
Castelul Moosham, Austria – Castelul Vrajitoarelor
Poate la o primă vedere, nu e chiar cel mai înfricoșător loc. Acest castel este chiar superb, un exemplu de arhitectură medievală, înconjurat de pădurile austriece, fiind construit pe o fostă fortăreață romană. Cred că este cel mai bun exemplu că gândurile și frica din capul oamenilor pot crea adevăratele amenințări, chiar dacă ele nu existau de la bun început.
Ceea ce îi întunecă imaginea este istoria lui, căci timp de 30 de ani, în secolul 16, mii de femei au fost aici judecate și ucise pentru vrăjitorie (inclusiv cerșetori și persoane abandonate pe străzi). Înainte să fie ucise prin decapitare, erau torturate, astfel că locația a devenit una din cele mai cunoscute în acest sens. În prezent, este atracție turistică, unde se poate intra cu ghid, dar castelul este asociat cu poveștile unor fantome (mulți au declarat anumite zgomote neobișnuite, umbre, pași sau prezențe în camerele vizitate) sau a unor vârcolaci (într-o perioadă când multe animale erau găsite moarte, suspecții din castel erau torturați, din bănuiala că ar fi vârcolaci).
Surse: https://turistul.eu/top-3-cele-mai-bantuite-castele-din-europa/, https://mysterioustrip.com/moosham-castle-unternberg/
Insula Poveglia, Venetia – Mii de suflete chinuite care bantuie insula
Parcă ți-e greu să crezi că în apropierea Veneției, renumită pentru romantismul și boemia sa, se poate afla o insuliță care să inspire filme de groază (mai exact, în laguna dintre Veneția și Lido). În prezent, Insula Poveglia este interzisă turiștilor, din cauza sumbrelor legende cu fantome care nu ar primi cu brațele deschise vizitatorii.
Istoria insulei este una destul de vastă, umbrită mereu de întâmplări tragice: a fost locuită din secolul V de oameni ce fugeau de invaziile barbarilor huni, în timpul epidemiei de ciumă au fost izolați aici cei bolnavi, aici erau aduse și trupurile venețienilor pentru a fi arse sau îngropate (cam 160.000 – deci vă puteți imagina de ce legendele spun că insula este practic acoperită de rămășițele celor decedați).
Practic, timp de 3 secole, insula i-a adăpostit pe toți cei bolnavi de ciumă. Secolul trecut, aici a fost construit un spital de boli psihice, ce a funcționat până în 1968; mai adaugă la toate astea și prezența unui psihiatru nebun care conducea spitalul și ar fi torturat pacienții, după care s-a sinucis, sărind din clopotnița insulei. Insula a rămas, astfel, abandonată timp de 50 de ani; abia de câțiva ani se vorbește de ridicarea unui campus universitar. Totuși, cu un asemenea istoric, nu e greu să-ți dai seama de ce se vorbește despre suflete torturate care-ar bântui și azi insula.
Surse: https://www.descopera.ro/cultura/15139934-frumoasa-si-totodata-infricosatoarea-insula-poveglia-peste-160000-de-oameni-si-au-gasit-sfarsitul-aici-galerie-foto-video, http://www.ziare.com/magazin/inedit/poveglia-insula-bantuita-a-terorii-interzisa-turistilor-galerie-foto-1076546
Insula Papusilor, Mexic – Papusi spanzurate si bantuite
Cred că o regulă a lucrurilor cu adevărat înspăimântătoare este să alegi un lucru asociat cu inocența și să îl transformi într-un obiect al groazei. În Xochimilco se află această insulă acoperită de pădure, unde păpuși mutilate stau agățate de ramurile copacilor. Julian Santana Barrera este „creatorul” acestui univers, care la mijlocul secolului trecut, a decis să trăiască aici în solitudine. Povestea spune că a găsit aici cadavrul unei fetițe și păpușa ei plutind pe ape, iar vinovăția de a nu fi salvat-o l-a determinat să agațe păpușa în semn de omagiu.
Bărbatul a început ulterior să declare că insula este bântuită și că se simte urmărit, iar ca soluție, a agățat tot felul de jucării dezmemebrate de crengi, crezând că asta va ține fantomele departe. Timp de 50 de ani. O altă variantă este că Julian găsise, astfel, o cale de a-i speria pe intruși. Mai există o variantă ceva „mai optimistă”: că Julian credea acele păpuși ar putea să salveze și să adăpostească sufletele tuturor copiilor decedați.
Nepotul său l-a găsit mort în 2001 (chiar în apele unde găsise el fetița), iar autoritățile nu au nicio dovadă că presupusa fetiță a existat cu adevărat. Cât de îndoielnice pot fi cuvintele unei persoane care alege să trăiască în izolare, într-un ținut al grozei? Cu toate acestea, povestea locului a prins bine pentru cei din turism, căci anual mii de oameni o vizitează, în ciuda faptului că și turiștii declară că insula ar fi bântuită.
Surse: https://stirileprotv.ro/stiri/bizar/locul-bantuit-care-iti-va-da-cosmaruri-cum-arata-insula-papusilor-si-ce-poveste-ingrozitoare-ascunde.html, https://articles.aplus.com/a/Haunted-Island-Of-Dolls-In-Mexico?no_monetization=true
Fortul Bhangarh, India – Cel mai blestemat loc din tara
Considerat cel mai bântuit loc din India, Fortul Bhangarh a atras nu doar turiști îndrăzneți, ci și cercetători. Construit în secolul 17, la porunca unei căpetenii locale, fortul a rămas bine conservat, mai ales că inclusiv locuitorii satului din apropiere se tem și evită să ajungă în preajma fortului. Mai multe legende vorbesc despre duhuri sau spirite malefice care ar locui în acest fort; unele vorbesc despre un blestem aruncat de un sadhu (mistic rătăcitor), altele despre un vrăjitor practicant al magiei negre. Interesant este că, din cauza presupusului blestem, tuturor caselor din zonă le lipsește acoperișul, deoarece, ori de câte ori o locuinţă este construită cu acoperiş, acesta se prăbuşeşte.
Fortul a fost însă și asediat și cucerit de mogulii din nord, astfel că 10.000 de oameni au fost uciși de invadatori. Se spune că zgomotele și aparițiile din sfera paranormalului sunt cauzate de sufletele neliniștite ale celor care au murit în asediu. Sutele de filmări și fotografii care semnalează astfel de prezențe au devenit populare, astfel că amatorii de paranormal doresc să ajungă aici. Pentru cei sceptici dă de gândit faptul că autoritățile Indiei avertizează turiștii la intrare în mai multe limbi să nu rămână peste noapte în incinta fortului. Unii care au făcut asta au murit de frică sau au rămas cu traume psihice. Cu toate acestea, există agenții în prezent care organizează tururi în acest complex, folosindu-se de imaginea deja populară a fortului!
Surse: http://travel.descopera.ro/13134884-Fortul-Bhangarh-locul-cel-mai-bantuit-de-fantome-din-India
Padurea Aokigahara, Japonia – Padurea sinucigasilor
Pădurea Aokigahara, oricât pare de inocentă și maiestoasă (frumusețea naturală nu poate fi contestată, deși nu există animale sau păsări care să-i umbrească liniștea), a căpătat renumele de pădure a sinucigașilor (dovadă hainele și scrisorile lăsate în urmă). Dacă alte locuri înspăimântă prin dovezi nu tocmai palpabile, pădurea de la poalele Muntelui Fiji este al doilea cel mai popular loc din lume pentru sinucideri (în fiecare an sunt descoperite în jur de 100 de cadavre spânzurate de copacii pădurii).
În Japonia, folclorul o asociază cu prezența demonilor (de dinainte de sinucideri); alte declarații vorbesc despre fantomele unor victime care au murit aici sau despre un portal către alte lumi malefice. Dar, pentru cei mai sceptici, densitatea pădurii face ușor victime din cauza rătăcirii în desișul său. Plus că busolele și alte instrumente de orientare nu funcționează (mulți din cei care ajung aici își marchează drumul, ca să poată găsi ieșirea).
De altfel, chiar și trupurile celor morți sunt greu de găsit, ceea ce a atras măsuri extreme din partea autorităților; astăzi, la intrare, există un panou pe care scrie: “Viata ta este un dar pretios de la parintii tai. Te rog gandeste-te la parinti, frati si copii. Nu te inchide in tine. Vorbeste despre problemele tale”. Cu toate acestea, declarațiile celor care supraviețuiesc unor tentative de sinucidere descriu despre cum au simțit că sunt chemați spre pădure.
Surse: http://horror-romania.ro/aokigahara-padurea-sinuciderilor/, https://stirileprotv.ro/stiri/international/cel-mai-mare-mister-al-japoniei-padurea-in-care-sunt-descoperite-100-de-cadavre-in-fiecare-an.html
Ho Thuy Tien, Vietnam – Celebrul parc acvatic abandonat
Cred că locurile asociate distracției, unde distracția a murit de mult (sau a fost abandonată), reprezintă o clasă aparte de locuri înspăimântătoare. Este și cazul unui parc de distracții din Vietnam, asociat unei imagini post-apocaliptice, astăzi acoperit de rugină, graffiti, ape murdare și alge infestate. Planul inițial a fost unul gândit cu cele mai bune intenții, un plan ambițios de altfel, de a crea spațiul perfect de distracții pentru toată familia, cu piscine, acvarii, un amfiteatru pentru spectacole, tobogane acvatice, magazine de suveniruri și restaurante.
Cu toate acestea, la deschiderea sa, în 2004, parcul nu a avut efectul așteptat asupra publicului. Natura și-a cerut drepturile și s-a extins peste ceea ce omul a creat și a părăsit, dându-i o înfățișare asemănătoare Jurassic Park. Chiar și așa, parcul își atrage vizitatorii astăzi, mai ales că la intrare încă mai stă în picioare un dragon uriaș, de la balconul căruia turiștii pot avea o viziune de ansamblu asupra rămășițelor parcului. Viitorul acestui parc stă încă sub semnul întrebării.
Surse: https://theculturetrip.com/asia/vietnam/articles/ho-thuy-tien-exploring-vietnams-creepy-abandoned-water-park/
Padurea Hoia-Baciu, Romania – OZN-uri, disparitii si fenomene paranormale
Să nu credeți că țara noastră este lipsită de astfel de locuri înspăimântoare! Dimpotrivă, Pădurea Hoia-Baciu, ce se află în apropierea orașului Cluj-Napoca, a atras de mult atenția turiștilor și a presei internaționale. Numele i se trage de la un cioban a cărei legendă spune că a dispărut în această pădure fără urmă, cu o turmă de 200 de oi. Ulterior, pădurea, supranumită „Triunghiul Bermudelor de Transilvania”, a căpătat atenție internațională în 1968 când un tehnician militar a fotografiat un așa-zis OZN în zonă (și a publicat acest lucru, cu riscul de a-și pierde locul de muncă, ceea ce s-a și întâmplat în perioada comunistă).
Astăzi, se vorbește despre Pădurea Hoia-Baciu ca despre un portal spre alte lumi, iar vizitatorii acuză simptome ciudate când ajung aici: amețeală, anxietate, sentimentul că ar fi urmăriți și incapacitatea electronicelor de a funcționa. Unii suficient de curajoși să intre au raportat vederea unor forme, umbre sau chiar a unor figuri fantomatice. Dacă în cazul pădurii din Japonia autoritățile fac tot posibilul să-i îndepărteze pe oameni, în ultimii ani, Pădurea Hoia-Baciu a devenit a nouă atracție turistică în zonă, organizându-se aici chiar tururi pentru pasionații de fotografie, vizite nocturne, sesiuni de yoga, jocuri tip escape, activități de team-building, sesiuni de meditație etc.
Osuarul din Sedlec, Cehia – Ornamente din oasele defunctilor
Osurarul din Sedlec, situată sub Biserica Tuturor Sfinților, este o mică biserică catolică, ce amintește, poate, de Catacombele Parisului. Avem aici o alăturare deosebită: pe de-o parte, o biserică, asociată ideii de liniște interioară, și o construcție aproape artistică, alcătuită din schelete de om! Prin secolul 13, abatele mănăstirii a adus din Țara Sfântă pământ din Golgota (locul sfânt al crucificării lui Iisus) și l-a împrăștiat în cimitirul abației. Majoritatea credincioșilor au dorit ulterior să fie înmormântați aici, iar în timpul Ciumei Negre și al altor războaie, mii de oameni au continuat să ajungă aici după moarte.
Prin 1400, biserica a fost construită în centrul cimitirului, iar demisolul a ajuns să fie folosit pe post de osuar (astfel că în biserică se găsesc între 40 de mii și 70 de mii de schelete umane). Mai târziu, un călugăr parțial orb (spune legenda) a început să aranjeze oasele într-un mod artistic, iar câteva secole mai târziu, Frantisek Rint (sculptor în lemn) a fost însărcinat să „facă ordine” în mulțimea oaselor, ajungând la rezultatul de astăzi: grămezi de oase în formă de clopot, tavanul conturat de linii de cranii, un candelabru central alcătuit din oase, asemenea celorlalte obiecte de mobilier (inclusiv semnătura autorului).
Oricât de macabru (într-un mod artistic) li s-ar părea multora, acest obisectiv este vizitat de zeci de mii de turiști anual!
Surse: https://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/osuarul-sedlec-67672.html
Cimitirul Trunyan, Bali – Trupurile decedatilor lasate in aer liber
Când te gândești la frumusețea și puritatea paradisului balinez, atât de promovat de turiști și localnici, parcă ți-e greu să crezi că aici există un sat izolat unde morții sunt lăsați să se descompună în aer liber. Tradiția locuitorilor, care se consideră descendenții balinezilor de origine, este una ancestrală, anterioară hinduismului (restul balinezilor practică incinerarea), astfel că ei nu își îngroapă defuncții.
Dimpotrivă, trupul mortului trece prin mai multe etape: este spălat cu apă de ploaie, așezat într-o cușcă din bețe de bambus (pentru a-l proteja de animale sălbatice) și este lăsat la umbra unui copac uriaș, frumos mirositor (smochin banian); după ce se descompune, e așezat pe un altar de piatră în formă de scări. Aparent, satul Trunyan și al său cimitir sunt incluse în circuitele turistice. Dacă te întrebi, vizitatorii nu sunt loviți de vreun miros neplăcut, datorită parfumurilor copacului (localnicii o pun pe seama unei zeițe legendare).
Surse: https://a1.ro/lifestyle/travel/trunyan-un-sat-unic-in-lume-id75924.html, https://www.viator.com/tours/Nusa-Dua/Private-Journey-to-Trunyan-Bali-Ancient-Cemetery-with-the-Taru-Menyan-Tree/d22287-40360P26
Acum, la final de articol, trebuie să recunosc că mai greu decât să citești despre astfel de locuri de groază, este să scrii despre ele. Totuși, nu la fel de greu în comparație cu cei care chiar au curaj să le și viziteze! :)
Lasă un răspuns