Din seria “Unde să mâncăm ceva bun în oraș?”, v-am pregătit câteva idei de localuri încântătoare!
Pentru că nu trebuie să părăsim neapărat orașul pentru a avea anumite experiențe culinare deosebite, desprinse din alte culturi. Pentru că îmi place să ies în oraș, să explorez atmosfera și meniurile localurilor de când mă știu. Pentru a împărtăși cu voi locuri primitoare și cu mâncare delicioasă, am pus bazele și acestei serii de recomandări!
Așa că încep cu acest restaurant cu specific chinezesc – Chinese Garden -, care mi-a rămas drag încă din copilărie. Fiind și primul loc unde am încercat mâncare chinezească – bineînțeles, adaptată la specificul local -, indiferent ce am încercat mai apoi la alte restaurante de același tip, nu am întâlnit nicăieri combinația de gusturi ideală pe care o întâlnesc aici de atâția ani.
Iar dacă atunci când eram copil nu explorasem mai mult decât puiul Shanghai, pachețelele de primăvară cu pui sau legume, puiul cu alune și orezul cu ou și legume, pe măsură ce am crescut, m-am tot îndreptat spre “granițele” meniului, cu fiecare încercare confirmându-mi-se că îmbinarea aromelor îmi depășea oricum așteptările.
Ca să vă prezint și vouă un pic din astmosfera și gusturile care vă așteaptă aici, voi începe cu o seară de sâmbătă a lunii noiembrie, în care ne-am îndreptat către Chinese Garden. Chiar dacă nu reușesc să călătoresc o lună-două la rând, tot mi se face dor și compensez prin a vizita localuri cu specific cultural diferit.
Decorul unei lumi orientale
Ca să facem și o scurtă incursiune în cultura chinezească, în ceea ce privește design-ul interior unic, știm deja că acesta este inconfundabil și că-l putem deosebi ușor față de alte tipuri de design. Așa că m-am gândit să vă spun câteva cuvinte și despre acesta, având în vedere specificul restaurantului despre care vorbim.
Caracterizat de suprafețe netede ale mobilierului, forme sau desene inspirate de natură și culorile puternice ale lampioanelor de hârtie chinezești – toate au scopul de a crea un spațiu care să ofere pace minții. Celebra stare Zen!
Deoarece design-ul interior chinezesc are o lungă istorie de dezvoltare, găsindu-și rădăcinile în cultura țării, ce contează foarte mult la ei este ca fiecare milimetru folosit să creeze un anumit efect. Asitaicilor nu le place dezordinea, iar fiecare lucru trebuie să-și găsească locul!
Revenind la localul în cauză, mărturiesc că mi s-a părut întotdeauna un spațiu definit prin liniște și echilibru, cu câteva elemente ce amintesc de lumea orientală. Decorul în stil chinezesc are la bază simplitatea, deci cu cât se folosesc mai puține elemente decorative, cu atât localul capătă luminozitate și devine mai spațios, dovedind bun gust.
De asemenea, armonia este cuvântul-cheie în astfel de spații inspirate din tradițiile chinezești, însă se obișnuiește să se aleagă și o singură culoare puternică – în acest restaurant avem roșul.
Ce mi se pare interesant este faptul că, în general, decorul și arhitectura chinezești nu se (mai) mișcă într-o singură direcție – pot fi modeste sau opulente, lipsite de culoare sau, dimpotrivă, pline de culori, simple sau excentrice!
Despre bucataria chinezeasca
Când vorbim despre acest tip de bucătărie, vorbim mai întâi despre echilibru – între culori, arome, gust, cantități și prezentare. Chinezii îmbină perfect cele 5 arome (nu 4, ca în cultura noastră!) cam la toate produsele – adică cel sărat, picant, acru, dulce și amar. De asemenea, este evidențiată importanța alăturării culorilor pe platoul de mâncare, astfel încât înfățișarea să îmbie oaspetele să încerce felurite rețete – fie că sunt culori apropiate sau contrastante.
Legat de ingrediente, bucătăria chinezeasă are o deschidere largă: pește, carne, pui, fructe de mare, ouă, legume, plante sălbatice, vânat și muuulte condimente -, iar calitatea lor cea mai importantă este prospețimea. Când carnea este aleasă, se ține cont de multe aspecte legate de animalul în cauză și de originea lui. Astfel, modul în care se taie carnea poate duce la o textură diferită pentru fiecare proces de gătire.
Câteva idei interesante, culese din bucătăria chinezească:
- ingredientul/ingredientele principal/e trebuie să se găsească în proporție mai mare față de celelalte ingrediente;
- celelalte ingrediente sunt alese astfel încât să potențeze savoarea ingredientului principal;
- chinezii obișnuiesc să servească mâncărurile sărate înaintea celor dulci, iar mâncărurile grele și cele ușoare alternează;
- chiar și textura alimentelor (fragede, pufoase, crocante, dure) contează – texturile similare se gătesc împreună, dar uneori le putem combina pe cele crocante cu cele pufoase;
- cu privire la echilibrarea formelor, bucătarii chinezi taie ingredientele unui singur fel de mâncare în forme similare.
Gusturile specific chinezesti
Iar acum să trecem la ce ne interesează cu adevărat când suntem înfometați și pofticioși!
Pentru aperitiv, am comandat pachețele de primăvară cu legume, de altfel, considerate și cele mai îndrăgite aperitive chinezești. S-au dovedit a avea acel gust proaspăt și crocant cu care m-am obișnuit dintotdeauna; le-am combinat și cu sos dulce.
Tot pentru aperitiv, am ales Shaomai cu creveți, iar după ce le înmoi puțin în sosul acrișor, ți se topesc în gură. Acestea din urmă reprezintă gustări ușoare, folosite în lumea chinezească ca aperitive pentru ceai. Umplutura de legume, condimente și carne este învelită într-o pastă de orez, crocantă mai ales spre margini!
De asemenea, o supă caldă de vită cu spaghete a fost alegerea ideală după o plimbare în frigul serii. Acesta îmbină gustul legumelor în cel mai inspirat mod, iar spaghetele de orez sunt, în general, specifice mâncărurilor orientale.
La felul doi, eu mi-am ales rață cu portocale – a fost prima dată când am încercat ceva diferit față de ce-mi luam de obicei, cum ar fi vită crocantă cu țelină și susan sau rață picantă și crocantă cu salată de morcovi și castraveți – mâncăruri pe care vi le recomand și vouă!
Cu un gust dulce-acrișor pe care nu l-am mai încercat înainte, este perfect pentru o seară în care vrei să încerci ceva nou. Sosul este dulce, iar portocala echilibrează cu succes restul aromelor.
El și-a luat vită pe plită încinsă ca fel principal, din care am gustat și eu, bineînțeles. Se creează un mic spectacol, căci încă mai ies aburi din ea după ce ridici capacul. Tradiția festivă a chinezilor de a prepara carnea de vită pe plită încinsă ajută ca aromele să fie intensificate. Eu mă dau în vânt și după urechile de lemn înmuiate în sosul respectiv și condimentate.
Iar pentru a completa gusturile celor două feluri principale, am împărțit și un orez cu legume.
Apoi, cum să încununezi altfel seara decât cu un desert pe măsură? De regulă, ador mixul de fructe caramelizate. De această dată, însă, am încercat împreună o porție de înghețată prăjită.
Este foarte gustoasă, dulce și răcoritoare, plus că te îndeamnă să o desfaci ca pe un ou cu surprize. Abia aștepți să înfigi ligurința în coaja crocantă și să iasă la iveală înghețata moale de dinăuntru.
Prin urmare, dacă vreți să faceți o incursiune într-o nouă cultură, dar fără vreun bilet de avion costisitor și într-un mod mult mai simplu, vă recomand bucătăria chinezească pe care o puteți gusta în acest local, unde vi se deschide o lume plină de arome orientale, cu un decor pe măsură.
Nu vă va dezamăgi într-o zi sau într-o seară de weekend când vreți pur și simplu să încercați ceva nou din punct de vedere gastronomic!
P.S.: Chinese Garden se găsește atât în București, cât și în Clinceni. Iar dacă vreți arome chinezești direct acasă, să știți că fac și livrări la domiciliu!
Lasă un răspuns