Am vrut de ceva timp să scriu un astfel de articol, un articol pentru conștientizare. Fiindcă a fi un om mai bun înseamnă să fii și un călător mai educat și mai empatic față de viața din jurul tău. Prima dată când m-am confruntat cu animalele chinuite pentru banii scoși din turism a fost chiar la mine acasă, pe litoral – știți bine trăsurile trase de cai prin stațiuni pentru bunăstarea unora, dar pentru diconfortul animalului; dacă le dai puțină atenție și vezi cum sunt tratați, ți se face milă.
Apoi, când am fost în Santorini, toată lumea îmi recomanda să merg cu măgărușii de acolo, dar am zis nu încă de la început. Știu, dădea bine pentru poze, pentru experiențe, dar am simțit că nu am vrut să mă adaug la numărul de turiști care fac asta. Prefer să mă deplasez dintr-o parte în alta pe jos sau în alte moduri.
În Maroc, însă, nu am mai zis nu la mersul pe cămile; am zis că poate chiar sunt făcute pentru asta. Nu păreau prea chinuite, ba chiar erau bine îngrijite, hrănite, însă am pățit altceva: ca să acopere numărul de turiști, au urcat pe două cămile câte două fete. Inclusiv pe mine și prietena mea. Am simțit de pe la jumătatea drumului că obosise, că mai avea puțin și ne arunca de pe spatele ei. De dimineață am refuzat să mai plec cu ele și, de acum, m-aș gândi de două ori înainte să mai accept o astfel de experiență.
Adevărul este că niciun animal nu este făcut să fie exploatat astfel. Pornim de la premiza că petrecem câteva minute în compania lor, deci nu are ce să le dăuneze. Însă nu ne gândim că alte sute de turiști petrec aceleași minute, zilnic, și cât de epuizate se simt ele la final. Am tot cercetat și am descoperit că exploatarea animalelor în turism este un subiect de actualitate, despre care bloggerii de turism din străinătate și nu numai scriu de ceva vreme.
Sursă foto: https://www.buzzworthy.com/animal-cruelty-tourist-attractions/
CUPRINS
Cam care sunt ultimele date, actualizate în 2019?
- 550 000 de animale sălbatice suferă în prezent din cauza turismului. În Cambodgia, un elefant care căra turiștii către un templu, la temperaturi de 40 de grade C, a cedat și a murit. Asta de curând. O petiție a pornit de la acest incident, cu privire la elefanții care lucrează în regiunea Angkor. Evident, cruzimea față de animale este ascunsă de ochii turiștilor.
- Exploatarea animalelor se poate găsi pe tot globul în diferite forme, nu doar în țările din lumea a treia. După un studiu făcut, 3 din 4 atracții cu animale sălbatice implică o formă de cruzime față de animale.
- Animalele acestea domesticite pentru placul turiștilor sunt, de cele mai multe ori, furate de mici de lângă mamele lor. În acest proces mamele ajung să fie omorâte în încercarea de a-și apăra puii.
- Animalele ținute în captivitate sunt, de regulă, legate sau chinuite în cuști prea mici. Astfel, și în Amazon s-au descoperit leneși legați sau anaconde ce suferă de deshidratare – credeai că șerpii nu fac parte din animalele exploatate?
- Ele mor mult prea devreme din cauza stresului la care sunt supuse din pricina turiștilor. Un pui de leneș trăiește până la 30 de ani în mediul natural, iar în captivitate, unii nu rezistă mai mult de 6 luni.
- Un alt studiu indică faptul că mulți turiști au fost martorii cruzimii față de animalele sălbatice în călătoriile lor, însă cam o treime au ignorat acest fapt.
- Chiar dacă animalele par fericite și drăgăstoase, perfecte pentru a te apropia de ei și a-i fotografia, este o doar o mască. În spatele ei se ascund înfometarea și pedepsele aplicate încă de mici pentru a-i forța să fie docili în preajma oamenilor.
Cum îți dai seama că este posibil să fii unul din turiștii care sprijină industria cruzimii față de animale?
“For all tourists, there’s a very simple rule of thumb on this: if you can hold it, ride it, if you can take a selfie with it, NO. There’s probably cruelty involved and you’ve got to avoid that venue.”
Dar hai să vedem ce se întâmplă cu fiecare animal în parte!
Sa calarim elefantii?
Poate nu multă lume știe, dar nu degeaba există expresia memorie de elefant. Elefanții sunt niște ființe mult mai sensibile decât am crede, luate de la mama lor de mici, cărora li se aplică un tratament crud, fiind legați cu funii, ținuți în cuști prea mici, ba chiar loviți cu bețe de lemn. Animale sociale în mod normal, aceștia devin incapabili să mai formeze relații normale cu alți elefanți, din cauza efectelor psihologice ale maltratării și din cauza separării, fiind ținuți în cuști mare parte din timp. Această industrie a înflorit mai ales în Thailanda, dar și în Sri Lanka, Cambodgia, Laos, India sau Sudul Africii.
Elefanții sunt niște animale foarte inteligente, cu conștiință de sine. Un turist a fost ucis de un elefant, și astfel de cazuri se mai întâmplă când elefanții ajung la o limită; înregistrările au arătat că acesta tot fusese bătut de “proprietarul” lui pentru a forța să care oameni pe spatele lor. Apropo, constituția spatelui elefanților explică biologic de ce NU sunt făcuți să transporte oameni și alte greutăți!
Selfie cu puii de tigru
Sigur, puii tigrilor sunt cei mai adorabili, însă nici ei nu sunt scăpați de cruzimea celor care-i țin în captivitate, furându-i de la mama lor. Pe lângă condițiile grele în care stau, viața lor zilnică nu este ușoară, fiindcă foarte mulți oameni caută acele câteva minute pentru o fotografie sau pentru interacțiunea cu ei, ceea ce îi supune unui stres teribil. Urșii, leii, maimuțele sunt și ele victime ale fenomenului selfie. Orice act de supunere sau dovadă de “prietenie” față de turiști este semn că animalului i se aplică pedepse dure, ajungând să le fie teamă.
Sa calarim cai, magari, camile sau alte animale?
Acest video are un mare impact emoțional! Totuși, recomand să-l vedeți, fiindcă doar așa putem înțelege mai bine ce se întâmplă!
Iată că am ajuns și la lucrurile de care vă spuneam la început – încă un motiv să regret acele 90 de minute în care am mers pe cămilă în Sahara. Aceste animale sunt forțate să care turiștii de colo-colo, alături de bagajele lor sau de alte bunuri. Dacă animalul ezită să mai continue drumul, este pedepsit prin bătaie. Putem evita astfel de practici prin a refuza să le plătim “călăii” și prin a găsi alte căi de a ne bucura de prezența animalelor, fără a le chinui.
Folosirea zibetelor pentru cea mai scumpa cafea din lume
Sursă foto: https://www.worldanimalprotection.org/
Când am fost în Bali am povestit aici despre Luwak, un fel de pisică care se hrănește cu boabe de cafea. Excrementele rezultate sunt apoi culese de balinezi și trecute printr-un proces din care rezultă cea mai scumpă cafea din lume. Ajunsesem și eu pe o astfel de plantație, dar la momentul respectiv nu mă îngrijorasem prea tare fiindcă înțelesesem că li se dă drumul regulat în sălbăticie.
Totuși, zibetele au început să fie capturate și să fie hrănite în așa fel încât să le “crească randamentul”. Turiștii pot vizita aceste locuri unde zibetele sunt ținute în cuști și de unde pot gusta cafeaua delicioasă. Din păcate, și aceste animalele captive au început să dea semne de boli legate de stres și chiar încep să se auto-mutileze.
Imblanzirea serpilor
Sursă foto: https://howghana.com/video-man-approaches-huge-king-cobra-place-kiss-lips-viewers-terrified/
Nu putem nega că nu este fascinant să te afli în preajma unui șarpe veninos și să poți interacționa cu el. Totuși, o nouă formă de divertisment stradal, Kissing Cobras, a prins amploare în domeniul turismului: șerpii sunt luați din mediul lor natural și li se scot colții pentru ca turiștii să fie în siguranță și să poată face fotografii în care pare că-i sărută.
Procedura prin care se realizează eliminarea colților sau blocarea căilor de venin este una rudimentară, fără condiții de igienă, astfel încât șerpii se pot infecta și pot muri în urma operațiunii!
Maimute care danseaza
Sursă foto: https://www.buzzworthy.com/animal-cruelty-tourist-attractions/
În Maroc am văzut prima oară maimuțe ținute în lanțuri, în piața centrală a Marrakech-ului, pentru divertismentul turiștilor. În Thailanda, de exemplu, macacii sunt antrenați de mici să danseze și să facă trucuri în fața oamenilor, în restul timpului fiind ținuți în lanțuri și în tot feluri de condiții precare care să-i limiteze. Să nu vă gândiți că acest antrenament este unul favorabil animalului și că acesta nu este deloc chinuit; dimpotrivă!
Spectacole cu delfini si orci
Nu mult timp a trecut de când am distribuit pe pagina de Facebook un articol despre cum un pui de delfin a murit din cauză că zeci de turiști îl chinuiau, încercând să-și facă poze cu el. Animale inteligente, obișnuite să înoate aproape 100 km pe zi în ocean, alături de familiile lor, aceștia mor mult mai rapid când sunt ținuți în captivitate și obișnuiesc să dezvolte boli, precum ulcerul, destul de devreme.
Apa în care trăiesc este tratată cu chimicale prea dure pentru pielea și ochii lor, care se irită. Ei sunt forțați să înoate și să interacționeze cu oamenii, asta dacă nu cedează din prima din cauza stresului la care sunt supuși în momentul în care sunt vânați pentru a ajunge o “atracție turistică”.
Parcuri cu ursi, lei, tigri
Sursă foto: https://www.worldanimalprotection.us/
Poate nu mulți știu că urșii sunt niște animale empatice și inteligente ce au nevoie de mult mai mult spațiu decât o cușcă pentru a se mișca în voie. Din cauza limitărilor, ei tind să se învârtă în cerc și să cerșească mâncare de la turiști. Nu de puține ori dezvoltă tot felul de boli și infecții bacteriale.
După ce trece distracția cu selfie-urile cu puii de leu sau de tigru, când aceștia devin adulți, sunt ținuți în parcuri, legați, în cuști, fără a fi hrăniți cum trebuie. Cei bătrâni sunt vânduți în industria vânatului de trofee, unde ajung să fie ucise brutal pentru distracție.
Abuzul altor animale marine: pestisori, broaste testoase, crocodili
Se pare că peștișorii exotici din tratamentele SPA, care-ți mănâncă pielea moartă a picioarelor, nu o duc nici ei prea bine: ca să contribuie la pedichiura turiștilor, aceștia sunt lăsați să moară de foame. Există insule unde broaștele țestoase sunt “torturate” de venirea turiștilor, care sunt lăsați să le țină în mâini, ba chiar să le mănânce; se pare că stresul la care sunt supuse broaștele zilnic le afectează, mai ales că pot fi foarte rănite dacă sunt scăpate din mâini. În 2014, mai mult de 1000 de broaște țestoase ținute în captivitate au murit din cauza unei infecții!
Poate nu mulți știu că există ferme de crocodili, unde aceștia sunt folosiți pentru pielea și carnea lor. Turiștii vizitează astfel de ferme cu condiții de igienă minimă, supunând animalele unui stres teribil, dar și multor boli.
Care este solutia, deci? Sa evitam sa avem contact cu animalele locurilor vizitate, in ciuda faptului ca este o experienta unica? Nu neaparat!
Prin urmare, gândește-te dacă nu mai bine renunți să alimentezi cu banii tăi o industrie a suferinței și a lipsei de empatie față de orice formă de viață. Orice destinație are o grămadă de alte variante prin care te poți distra și poți avea contact cu o cultură diferită, fără a răni pe nimeni!
E de înțeles că unii doresc ca acei 4-5 prieteni sau cunoștințe de pe Facebook sau Instagram să se oftice bucure că își fac poze cu tigri, pe spatele unui elefant, cu un șarpe pe după gât sau înconjurat de delfini, însă nu strică să ne gândim că prețul plătit este mult prea mare. Și, la finalul zilei, putem să ne gândim dacă merită într-adevăr să facem asta sau dacă vrem să călătorim responsabil, atenți la viața din jurul nostru, pentru a o păstra cât mai mult timp frumoasă și sălbatică, așa cum îi este farmecul?
Angela Tudose a zis
Mdaaa… trist! Și mă simt vinovată pentru ca si eu am făcut asta, atât cu cămila cât și cu elefantul. Sunt câțiva ani de când într-adevăr, am zis nu. Ahhh uite și cu delfinii… 🙈🙈 De acum înainte o să mă gândesc de două ori înainte. Merci!
Oana Andreea a zis
Cu plăcere și, da, este trist. Dincolo de vinovăție, pe care și eu o resimt, cel mai mult mi-am dorit să împărtășesc un mesaj pozitiv, de a face o schimbare de acum înainte și de a fi conștienți. Mulțumesc că mi-ai scris, mă bucur să văd astfel de reacții! :)