Ce a însemnat pentru mine experiența SuperBlog 2018? Pentru un boboc în primul lui an de blogging, a însemnat foarte multe!
Ciudat, pe parcursul acestor două luni m-am gândit destul de des la cum va suna o rememorare nostalgică a acestei perioade. În ciuda stresului că la două-trei zile trebuia să public un nou articol, bine informat, dar și creativ, cumva știam că la final… îmi va fi dor.
Și chiar îmi este dor, SuperBlog mi-a devenit drag prin provocările sale și prin modul în care mi-a pus imaginația și scrisul la contribuție!
Îmi amintesc ziua când am decis să mă înscriu la această competiție de blogging – am scris câteva cuvinte aici. Aveam mari îndoieli legate de stilul meu de a scrie, de a fi pe placul publicului, mai ales al sponsorilor. Primele note bune am crezut că sunt noroc chior. Până când am văzut că se tot repetau. Bineînțeles, deseori era frustrant să primesc fix punctajul de după premii.
Dar am luat și suta. Exact când mă obișnuisem cu locul ăla călduț, am văzut 100 de puncte în dreptul blogului meu. Cea mai fericită zi! Fiind singură în cameră, evident că am început să sun și să trimit mesaje, simțind nevoia să împart bucuria!
CUPRINS
Asadar, ce am facut în aceste doua luni?!
Am construit case, mi-am asortat piese vestimentare, mi-am redecorat casa, am devenit bucătar, am fost prin Japonia, Patagonia, Roma și Thailanda, m-am pregătit iarăși pentru prima întâlnire, (m-)am educat financiar și am donat pentru cauze sociale, am fost supererou, am mâncat sănătos, mi-am îngrijit tenul împotriva poluării și nu numai.
Toate, doar participând la SuperBlog. Am rămas cu o mulțime de informații interesante, acum știu ce este acela un certificat energetic, din ce se compun uniformele doctorilor, câte tipuri de acoperișuri există, câtă nevoie are o mașină de piese originale sau ce calități are un storcător bun de fructe.
Clasarea pe podium. Locul 3 pentru blogul TravelHolyc
Puteți vedea aici clasamentul final – din 156 de participanți și 66 de finaliști, am reușit să ajung pe locul al treilea, cu 2473 de puncte. La început nu îmi propusesem decât să am suficientă forță încât să ajung printre finaliști. Bineînțeles, există și participanți suficient de talentați încât să ajungă pe primul loc de la prima participare!
Dincolo de note, critici, ce aș fi putut face mai bine, stau câteva lucruri mult mai importante din viața mea de blogger și scriitor. Pentru mine SuperBlog a însemnat o confirmare. O confirmare că ce fac e bine sau că măcar sunt pe drumul cel bun. O confirmare că articolele mele merită citite și că sunt apreciate. O confirmare că atunci când un articol pe săptămână mi se părea obositor, acum pot scrie cu lejeritate un articol la două zile.
SuperBlog mi-a oferit multă încredere în mine ca blogger, în blogul meu, în gândirea și imaginația mea și în pasiunea de a scrie.
Și mi-a mai oferit un grup de oameni minunați, pe care chiar dacă nu-i cunoscusem decât pe internet (și pe o parte la Gală), i-am cunoscut și mai bine prin blogurile lor – prin blog lăsăm orice mască deoparte, fie că vrem sau nu, și apărem exact așa cum suntem. Astfel, am cunoscut oameni talentați, muncitori, perseverenți, creativi, cu simțul umorului, deschiși la minte, de la care am simțit că am ce învăța pe tot parcursul concursului.
Cateva sfaturi?
Poate nu sunt cea mai în măsură să dau sfaturi potențialilor sau viitorilor competitori, dar știu că înainte să înceapă concursul și eu obișnuiam să citesc recenziile altor bloggeri.
Îmi prindea bine orice direcție sau propunere de abordare a probelor. Așa că am urmat câteva idei care cred că prind bine într-o astfel de competiție:
- O informare bine pusă la punct. Notele cele mai mici le-am luat exact la probele unde nu am citit suficient despre brandul, serviciul/produsul promovat.
- A lăsa articolul pe ultima sută de metri nu e mereu cea mai bună decizie – nu am luat vreo penalizare, dar întotdeauna stăteam stresată în ziua deadline-ului. Asta și pentru că am lăsat să treacă 6 zile la prima probă, în acea săptămână fiind ocupată cu mutatul, și nu am mai reușit să le prind din urmă.
- Uneori ideile bune vin dacă nu le forțezi și neapărat după ce te-ai informat. Este indicat să verificăm multiple surse, iar apoi să luăm o pauză de la probă. Subconștientul lucrează în general și o idee bună vine mai ușor decât dacă stai să îți storci creierii. Acesta este un truc al procesului de creativitate pe care l-am descoperit în timp, dar despre care s-a și scris în cărți de specialitate.
- Mai ușor cu demoralizarea. Este foarte ușor să te dărâme o notă proastă. Dar dacă ți-ai propus ceva de la început, continuă pe drumul ăsta. O să-ți fii recunoscător în viitor ție însuți, iar asta este una dintre cele mai bune senzații.
- Pe parcurs, să nu uităm că este un concurs de creativitate, deci implică mult subiectivism. Se pot discuta de mii de ori notele și de ce este corect/incorect să primești o notă, dar până la urmă aceea va rămâne realitatea (dacă nu rezolvi ceva cu o contestație). Decât să stăm frustrați, mai bine acceptăm din prima natura concursului în care ne-am înscris!
Gala SuperBlog 2018
După un drum relativ lung și obositor, am găsit cu drag un loc cald, cu o priveliște superbă către pârtie și munți și cu condiții pe măsură, care să ne ajute să ne relaxăm de cum am pășit înăuntru. Royal Boutique Hotel Poiana Brasov, despre care am mai scris aici, într-o probă virtuală despre cum mi-aș organiza nunta, a fost gazda ideală pentru o seară de neuitat – cea a Galei SuperBlog!
Că am avut emoții este puțin spus. Am mai vorbit în public, dar cu cât se apropia menționarea câștigătorilor aflați pe podium, cu atât mi se forma un nod în gât. Este greu să nu te lași pradă trăirilor, mai ales când simți toate privirile asupra ta – și nu orice fel de priviri, ci ale unor persoane pe care le admiri și cu care ai concurat.
Puteți vedea și mai jos, în video-ul Galei SuperBlog 2018, momentul meu – dacă vreți, derulați direct la minutul 1:56:25. Am spus câteva cuvinte, încercând să-mi astâmpăr tremuratul din voce (un scurt discurs mai mult emoționat decât emoționant), iar apoi au apărut și premiile generoase și, uneori, neașteptate.
Cel mai tare m-a impresionat comentariul celor de la Extreme Travel – un moment care a contat enorm pentru mine ca blogger de călătorii:
Nu știu dacă ai fost sau nu în Patagonia, dar ai scris de parcă ai fi ajuns deja acolo.
Bineînțeles, eu nici nu am călcat pe continentul în cauză, iar totul a fost scris bazându-mă pe imaginație și pe o bună informare în prealabil.
Vreau să le mulțumesc celor care au făcut posibil să ne afirmăm și să evoluăm cu ajutorul acestui concurs. Mulțumesc lui Albert și Claudiei pentru modul de organizare, pentru răbdare, onestitate și bucuria de a ajuta, pe care le-am văzut întotdeauna în mesajele de pe grup și nu numai.
De asemenea, tot datorită lor, Gala SuperBlog a fost un eveniment pe măsură, din care vom rămâne cu amintiri frumoase!
Pe 22 decembrie TravelHolyc împlinește un an. În 2017, pe vremea aceasta, nu m-aș fi gândit că voi ajunge aici.
Este un an în care am primit și aprecieri, dar și critici. Evident, pentru mine, cele din urmă au cântărit mai mult decât ar fi trebuit. E și normal, am multe de învățat ca blogger începător. Dar SuperBlog mi-a oferit o super putere: aceea de a persevera, de a învăța continuu și de a nu renunța la această pasiune a mea, care îmi umple inima și sper să facă același lucru și pentru cititorii mei!
În încheiere, urez încă o dată La Mulți Ani SuperBlog! cu ocazia sărbătoririi unui deceniu de valorificare a talentelor din blogosferă!
Lasă un răspuns