Astăzi TravelHolyc face doi anișori și sunt tare bucuroasă, dar, în același timp, puțin nostalgică. Nostalgică pentru că simt că aș fi putut face mai multe pentru el în tot acest timp. Bucuroasă că am ajuns mai departe decât îmi imaginam la început.
❣️ La final am două întrebări pe care te voi ruga să le bifezi, fiindcă vreau să te cunosc mai bine! Mulțumesc!
Am simțit nevoia să fac și un articol aniversar legat de acești doi ani de când am publicat primul articol pe blog. Vreau doar să menționez încă de la început că nu dau sfaturi nimănui și nu mă consider neapărat o autoritate în domeniu. Pur și simplu, acest blog a pornit de la un vis de-al meu, inspirat de niște persoane pe care le urmăream și eu la un moment dat.
Iar acum, știu că mă aflu undeva la mijloc, că nu sunt nici chiar la început. Știu că sunt mulți bloggeri mai experimentați și mai citiți decât mine, așa cum sunt mulți și cei care nu au contact cu domeniul și și-ar dori sau cei care sunt pur și simplu curioși cu ce se mănâncă treaba asta. Așadar, de la început menționez ceva ce am mai spus: acest blog este pentru mine un job part-time, nu full-time.
Sigur că cel mai mult avem de învățat de la cei care fac numai asta și sunt foarte cunoscuți (și recunoscuți) în domeniu.
Ce am invatat in ultimii doi ani ca blogger de calatorii?
CUPRINS
Nu este totul perfect, asa cum pare din exterior
Recunosc că am picat și eu în capcana asta la început. Din două puncte de vedere.
Mai întâi, că viața unui blogger de călătorii, ca a unei persoane cât de cât faimoase, este perfectă. Nu este chiar așa. Sunt multe sacrificii la mijloc. Vacanțele – fiindcă din ele îți inspiri munca – nu mai sunt neapărat de relaxare. Mai ales dacă scrii despre cele low-budget: în general, la finalul lor, mă întorc destul de obosită, fiindcă vreau să fac tot și să văd tot. Atât cât se poate. Vreau să profit de timpul dintr-un loc nou și să nu uităm că și pozele iau din energie, dacă vrei să depui un minim de efort pentru aspectul estetic.
În al doilea rând, când călătorești, se întâmplă să fii dezamăgit. La început, nu voiam să recunosc, voiam să pară că fiecare loc este într-adevăr nemaipomenit, așa cum văzusem la alții. Refuzam să recunosc că am obosit, că am nevoie să stau. Până la urmă, am înțeles că premisa de acum câțiva ani cum că a călători înseamnă a trăi, adică a ne duce viața cu bune și cu rele, mi s-a confirmat din nou. Nicăieri nu există lumea aceea perfectă – tu ți-o creezi oriunde te afli.
Omul sfinteste locul
Da, am ajuns în locuri superbe pe care le aveam pe listă, dar vă spun sincer, dacă nu ai persoana/persoanele potrivite alături, e degeaba. Am avut călătorii unde în spatele pozelor cele mai reușite de pe blog, se ascund multe dezamăgiri sau momente nu atât de vesele cum făcea să pară zâmbetul meu din poză.
La fel, sunt locuri în care-am ajuns unde m-am simțit extrem de bine, fiindcă aveam cu cine să fac asta – chiar dacă poate nu am vizitat tot ce mi-am dorit. Doar că atmosfera cu acele persoane era foarte plăcută. Nu mai spun că cele mai frumoase momente din viața noastră – și din călătorii – sunt cele din spatele aparatului de fotografiat. Este o mare diferență între a fi fericit și a arăta că ești fericit.
Nu vreau să dau nici în extrema cealaltă, a aparențelor. Fiindcă să faci o fotografie frumoasă cu persoana potrivită poate rămâne un moment plăcut în sine, prin faptul că vă puneți amândoi creativitatea și spiritul artistic la încercare. Depinde de fiecare.
Cei din jur nu sunt mereu persoane binevoitoare
Unii privesc cu admirație acest „job part-time”; alții, cu suspiciune, asociindu-l cu ideea de influenceri și conotațiile peiorative; mulți mă felicită și se bucură când aud de acest blog, dar poate foarte puțini chiar intră aici și citesc. Am vrut să inspir și să ofer lucruri pozitive prin munca de aici. Uneori am trezit, fără să vreau, o oarecare invidie, deși nu era cazul.
Alteori, propunerile de colaborare împachetează alte interese. Am mai citit asta pe blogul unei fete pe care o admir și da, ca în viață, trebuie să fii mereu atent la oameni și ce le spui, mai ales despre acest domeniu. Și să fii atent la oameni și la calitatea lor. Este un subiect încă sensibil pentru mine, fiindcă idealismul mă determină să nu-mi doresc să văd lucrurile mai puțin plăcute la ceilalți. Dar uneori realismul este cel mai bun!
Și, cel mai important, ca în orice vis măreț, important este să te înconjori cu oameni care sunt pe aceeași lungime de undă, care te susțin și nu te trag înapoi. Detractorii deghizați în cei mai buni prieteni pot afecta serios calitatea visului tău când îl pui în aplicare!
Sa fii blogger de calatorii nu inseamna doar sa scrii si sa faci fotografii frumoase
E o întreagă muncă în spate, o muncă cu care mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc, având în vedere că acest blog a început ca o simplă pasiune.
Lucrurile tehnice ce țin de WordPress și tema aleasă, noțiuni legate de SEO – la care, personal, încă mai trebuie să lucrez -, editarea fotografiilor, informarea și documentarea, mailuri/colaborări, căutarea parteneriatelor, promovarea pe Social Media și să înțelegi cum funcționează algoritmii de pe diferite platforme, participarea la evenimente din domeniu, networking etc.
La astea mai pui și planificarea propriu-zisă a călătoriilor, căutarea (ba chiar vânarea) ofertelor, dacă este cazul, a zborurilor și urmărirea perioadelor benefice pentru a pleca. Cele mai ieftine oferte sunt în extra-sezon, atunci când lumea nu prea pleacă. Trebuie să fii foarte atent și la vreme, astfel încât chiar dacă pleci cu bani puțini, să te poți bucura totuși de tot ce vizitezi!
Legat de partea de informare și documentare pentru articole, voiam să menționez că anumite articole pot miza pe emoțiile tale legate de un loc sau pe niște fotografii extrem de plăcute, însă oamenii caută bloggerii de călătorii și pentru a se informa; deci trebuie să ai un amestec între părerea personală și informațiile clare – prea mult din una din ele strică; eu încă mai lucrez la încercarea de a le îmbina armonios!
Sa fii blogger de calatorii si sa calatoresti nu sunt intotdeauna unul si acelasi lucru
Sunt mulți bloggeri care călătoresc non-stop sau care s-au mutat în alte zone, de regulă sud-estul Asiei, fiindcă acolo viața este mai ieftină. Și-atunci, ei prezintă viața de călător direct de pe drumuri.
Sunt și mai mulți cei care călătoresc ceva mai rar, iar apoi creează conținut pe seama locurilor vizitate. De aici pornesc câteva dubii ale cititorilor care mă întreabă când mă întorc acasă, dar eu sunt de ceva timp acasă. Sau, invers (dar mai rar), au senzația că sunt acasă, când eu sunt plecată.
Din păcate, sau poate din fericire, documentarea și fotografiile strânse în 4-5 zile, pot constitui o sursă de inspirație pentru foarte multe articole. Au început să-mi vină tot mai multe idei despre cum pot ambala o singură destinație în mai multe feluri și ce pot transmite în articole diferite, pornind poate de la aceleași poze sau de la același oraș!
Banii si calatoriile gratuite nu sunt cel mai bun motiv sa te apuci de asta
Este o nebunie generală cu a obține bani din online și cu tot ce înseamnă ideea de influencer. Intrând oarecum în domeniu, nu m-am considerat niciodată unul, deși poate m-am bucurat când mulți oameni au auzit de momondo prin blogul meu, datorită parteneriatului pe care l-am avut cu ei.
Din ce am observat eu și o spun și cei cu mai multă experiență, dacă cei din străinătate pot face sume considerabile pentru o poză pe Instagram la un anumit hotel de top, în România sunt doar câțiva bloggeri de călătorii consacrați, care, de regulă, fie au o vechime foarte mare, fie au venit cu ceva nou, dintr-un domeniu conex și au o foarte bună susținere și promovare.
Însă mulți spun că nu fac bani doar din blog, ci au și alte activități conexe, fie că organizează tururi, au afacerile lor sau chiar propria agenție de turism. Așadar, principalul motiv de a te apuca de asta este pasiunea, pentru amorul artei, cum îmi place mie să îi spun. Restul (notorietatea, banii, invitațiile) va veni de la sine, cu timpul, cu relațiile construite și cu multă muncă.
Mai mult decat orice, acest blog a insemnat ceva dezvoltare personala
Ultimii doi ani au fost plini de schimbări: pe lângă faptul că am un business online, am început și un masterat în turism. Voiam să am contact cât mai mult cu lumea asta, să învăț tot ce se poate, iar asta, pentru acest blog.
Asta și pentru că m-a ajutat să-mi dau seama și ce vreau de la viață: nu doar să călătoresc și să văd lumea, ci să ofer ceva lumii la rândul meu, prin a activa în acest domeniu, al turismului.
Unde mai pui și ieșirea din zona de confort. Să te expui înseamnă cam mereu o dovadă de curaj, că ai reușit să-ți învingi temerile sau ești pe drumul de a face asta. Când te expui este mai ușor să fii judecat, să primești feedback negativ sau să te temi că poate oricum nu-i pasă nimănui de munca ta.
Uneori se întâmplă și lucrurile de care ți-e teamă. Dar și mulțumirile și aprecierile sunt pe măsură și îți dau încredere. Fie că ai ajutat pe cineva cu un sfat în planificarea vacanței, fie că știe ceva ce tu nu știai dar acum poți da mai departe, fie că mulți (cum am descoperit ulterior), intră pe blog pentru pozele pe care le fac.
Ceea ce nu mă deranjează neapărat, suntem în era vitezei, și eu citesc articole pe sărite și important e ca fiecare să găsească ce are nevoie. Dacă reușesc să las și o senzație plăcută prin ceea ce creez, este numai bine, fiindcă de la această împlinire am pornit acest proiect!
Un blog ține și de a învăța să accepți provocările. La primul info-trip, am vrut să zic nu, că poate nu e ce-mi trebuie și așa mai departe. Dar am avut un moment de conștientizare, când am înțeles că nu am cum să ajung mai departe dacă nu fac și greșeli, dacă nu văd și ce e potrivit pentru mine în acest domeniu prin a vedea mai întâi ce e mai puțin potrivit!
Unde mai pui că eram și o persoană ceva mai introvertită, iar participarea la evenimente și concursuri din domeniu te fac să îți împingi limitele, să vrei să reușești. Uneori poate aș fi putut face mai multe, recunosc.
Dezvoltarea ține și de cea a cunoașterii, fiindcă mereu aflu lucruri noi și sunt obligată în sens bun să țin pasul cu ce se întâmplă în domeniu. Uneori scriu din pură plăcere, când am inspirație, alteori mă documentez ore în șir despre un subiect, dar și despre ce-i interesează pe oameni.
Cel mai mult, blogul mi-a dezvoltat creativitatea. Deși în general un blogger sau un om care scrie este unul destul de creativ, cam asta am vrut să fie și blogul ăsta, un spațiu al meu, unde să adun tot ce mă inspiră și mă face să pot scriu și să mă exprim prin poze și să împart asta și cu tine. Însă titlurile articolelor, „destrămarea” unei vacanțe în 4-5 articole, fiecare cu un subiect diferit, ține tot de exploatarea creativității.
Daca as lua-o de la capat, acum doi ani…
Aș fi muuult mai organizată. Și aș avea mai multă încredere în acest proiect.
Organizarea și încrederea. Două lucruri extrem de importante, pe care le-am dezvoltat și datorită acestui blog. Dar la care încă mai am de lucrat.
Organizată, fiindcă mi-aș stabili anumite țeluri pe diverse perioade de timp. Mi-aș face un calendar, cu idei de articole și le-aș programa pe parcursul următoarelor luni sau a următorului an. Poate tot auzi în programele de dezvoltare personală sau profesională despre strategie și planificare.
Da, chiar contează să stabilești acele țeluri mărețe pe o perioadă de timp, dar să ai și pașii mici pentru a ajunge la ele. Toate lucrurile pe care le-am făcut oarecum haotic le-aș face mai ordonat, mai rapid și nu m-aș mai speria în fața anumitor oportunități.
Iar încrederea este cheia numărul unu în orice proiect, un aspect la care am avut mult de lucru și încă mai am. Nu cred că mi-am asumat vreodată 100% că doar asta vreau să fac, deși în sinea mea, acest blog reprezintă unul din cele mai mari visuri. Alături de un altul, despre care nu am vorbit mai deloc: dar da, aș vrea ca din toate aceste experiențe de călătorie și de viață să iasă și o carte. Sau mai multe.
Încrederea este extrem de importantă, fiindcă le-o transmiți și celorlalți, iar oamenii sunt atrași de încredere. Cu atât mai mult contează asta atunci când ai un public cititor, oricât de mic ar fi el!
Cam asta este experiența mea ca blogger de călătorii. Dacă mai ai întrebări, nu ezita să mi le lași în comentarii. Dacă ai ceva de adăugat la cele spuse de mine, te rog să o faci. Mi-ar plăcea să văd și alte opinii și să discutăm pe marginea subiectului.
În încheiere, fiindcă vreau să mă apropii mai mult de tine, să înțeleg ce ți-ar plăcea și te-ar ajuta să vezi aici, te rog să-mi răspunzi la următoarele două întrebări. N-o să-ți ia mai mult de un minut.
Până data viitoare, îți urez un An Nou fericit!
Lasă un răspuns