Bâlea Lac este genul acela de loc pe care-l tot vezi apărând prin fotografiile de pe Instagram (și nu numai) și te gândești că nu poate fi „chiar așa de magic”, deși-ți dorești clar să ajungi acolo și să-i vezi frumusețea cu ochii tăi. Iar apoi îți dai seama că da, fotografiile nu sunt departe de realitate, mai ales dacă ai ocazia să dai și peste o vreme senină, cu un soare strălucitor și nori binevoitori care să se reflecte pe suprafața apei!
Câteva date interesante?
Situat la o altitudine de 2034 de metri, Bâlea Lac este un lac glaciar (cel mai mare, de altfel, din masivul făgărășean) cu o adâncime de peste 11 m. Lacul și o suprafață de aproximativ 180 de hectare din jurul său sunt declarate rezervație științifică, cu mai multe plante rare (floarea de colț) și animale ocrotite (capra neagră, râsul). Însă Lacul Bâlea are un farmec aparte și iarna, de prin octombrie de fapt, când se instalează un pod de gheață pe suprafața acestuia.
La Bâlea Lac poți ajunge pe timpul verii cu mașina, pe Transfăgărășan (așa cum am făcut și noi), iar în restul anului, cu telecabina, de la cabana Bâlea Cascada!
Am avut norocul să vedem Lacul Bâlea și pe timp frumos, așa cum am zis, dar și când au început să se adune norii grei și ceața, atunci când basmul specific locului capătă nuanțe ceva mai misterioase. Doar că asta s-a întâmplat fix înainte să plecăm, dar ce pot spune este că priveliștea este fermecătoare în ambele ipostaze. E lesne de înțeles de ce mi-a plăcut așa de mult când veți vedea fotografiile, mai ales că suprafața netedă și cu o culoare deosebită a lacului, precum și crestele munților din jur sunt împodobite cu floricelele de munte multicolore!
Ce poți face la Bâlea Lac?
- Să te bucuri de priveliști și să te plimbi în jurul lacului, să admiri cabanele și crestele munților reflectându-se în apa de o culoare magică, creând o nouă lume, identică, nu este singurul lucru pentru care merită să ajungi aici. Deși cred că și ăsta este suficient.
- De partea cealaltă a lacului, dacă mergi puțin, dai de o altă priveliște încântătoare, de data asta, asupra drumului care te-a adus până acolo, adică asupra serpentinelor specifice Transfăgărășanului, cu munții stând semeți undeva în fundal.
- Pentru amatorii de mișcare, nu uitați că aveți și trasee montane în zonă! Fie că alegi unul scurt până la Șaua Caprei, sau un circuit întreg prin Făgăraș, până la Vârful Moldoveanu sau Vârful Negoiu, nu ai cum să te plictisești!
- Să nu uităm și de Cascada Bâlea, care se află la 4 km de Lacul Bâlea – până unde puteți face un traseu de vreo oră, sau puteți ajunge destul de rapid cu mașina! Este un loc spectaculos, cu a sa cădere masivă de apă pe stâncile munților, dar oferă și o vegetație specifică locurilor, demnă de admirat (feriguțe, afine de munte, mușchi…). Eu încă nu am apucat să ajung, dar am dat peste o altă cascadă asemănătoare (Cascada Capra), despre care vă voi povesti în alte articol!
- Iar dacă vorbim despre cum este iarna la Bâlea Lac, poate că ați auzit deja sau nu despre Hotelul de Gheață, un concept unic în România. Hotelul este construit din cuburi mari de gheață, decupate chiar din lac; încă din 2005-2006 atrage mulți turiști străini sau români. Unii au curajul de a petrece aici o noapte întreagă și de a mânca în „Restaurantul de gheață”, alții se mulțumesc chiar și cu doar o vizită! Recunosc că acum este și pe lista mea!
- Iarna este și vremea sporturilor de iarnă la Bâlea Lac, mai ales că lacul înghețat (500 mp) oferă posibilitatea de patinaj; mai putem vorbi și despre snowboarding, snowmobiling sau tubbing pe pârtiile naturale!
Am de gând să revin cu mai multe articole din vacanța mea de-a lungul Transfăgărășanului. Așa că, pe curând!
Lasă un răspuns