Nu trebuie să fii blogger de călătorii sau să ai un job în direcția asta. Este suficient să ai o vacanță-două pe an și să îți dorești să ai niște poze frumoase pentru cei dragi, pentru rețelele de socializare sau pur și simplu, pentru viitor, când vei suspina cu drag la aceste amintiri păstrate.
Nu consider că e nimic rău în a dori să pozezi un loc nou într-un mod cât mai atractiv pentru ochi sau chiar să te pozezi și să faci parte din acel decor. Nu e nimic rău atâta timp cât știi să te bucuri de vacanță, de locurile vizitate și nu devine totul doar o vânătoare pentru poze, like-uri, fără să rămâi cu nimic din acea destinație.
Prima dată când am început să iau fotografiatul în serios a fost când am pășit prima dată într-o țară străină. Faptul că întâlneam o arhitectură și străzi complet diferite față de tot ce văzusem prin România, m-a determinat să dau o atenție deosebită unghiurilor și detaliilor surprinse de aparat.
Bineînțeles, pozele din acea primă călătorie nu sunt cele mai bune poze ale mele, dar de atunci mi s-a dezvoltat pasiunea pentru a imortaliza peisaje, apusuri, clădiri, detalii, tot ce ține de natură, de cer și alte culturi.
Vreau să menționez de la început că aceste sfaturi sunt pur orientative, din experiența mea. Nu am urmat vreun curs de fotografie. Am mai citit din când în când sfaturi pe internet și restul lucrurilor le-am înțeles pe parcurs. Sunt pur și simplu sfaturi pe care mi-aș fi dorit să mi le spună cineva în primele mele excursii, ca să-mi ușureze munca de a veni cu imagini valoroase și pentru cei care nu au ajuns unde eram eu.
Așa că… să începem!
CUPRINS
Inainte de a face o fotografie…
1. Conecteaza-te!
Poza va putea fi (aproape) perfectă de la prima încercare dacă apeși pe butonul aparatului abia când ai o idee clară asupra a ceea ce vrei să surprinzi și ai deja stabilită în mintea ta frumusețea locului sau cadrul acela care te inspiră. Străduiește-te apoi să îl prinzi și pe aparat, înainte de a apăsa.
Am momente când, din diverse motive, nu mă concentrez suficient și nu mă conectez la fotografie și cadru. Atunci fac poate 20 de poze din care doar una contează cu adevărat! Conectează-te, deci, și astfel, vei face poze de calitate, cu mai puțină muncă. Pe principiul calitate, nu cantitate.
2. Amplaseaza mental obiectele din fotografie
O regulă de aur care îmi vine mereu în minte este acea regulă a împărțirii mentale a unei poze în 3 părți egale vertical și 3 părți egale orizontal. Linia sau punctul de intersecție a liniilor imaginare este locul perfect pentru a te poziționa tu, cu o priveliște în spate sau pentru a poziționa o pasăre în zbor, un turn sau o clădire sau… multe altele.
Trebuie să ai grijă, căci dacă te vei poziționa prea în marginea pozei, nu va fi atât de atractiv pentru ochi.
3. Simetria in fotografie
Dacă mai sus am vorbit de o regulă aparte, așezarea centrală a unei persoane sau obiect nu va dispărea niciodată. Ochiul uman iubește simetriile. Dacă ai o stradă sau o clădire impozantă, istorică, arhicunoscută (sau nu), așază-te exact în centrul ei și aparatul de fotografiat la fel.
Asigură-te că partea stângă este egală cu partea dreaptă și vei obține o fotografie de efect. Bucură-te de detaliile arhitecturale ale clădirilor din diverse perioade istorice, fiindcă te vor ajuta să obții fotografii superbe, cu amănunte simetrice!
4. Pierde-te in decor!
În călătorii mai ales, mi se pare de mare efect pozele în care te vei poziționa ca parte din peisajul lumii în care te afli. Aici vorbim puțin și de vestimentație, ceea ce necesită un efort în plus. Știu că mulți sunt obișnuiți poate să călătorească în trening și adidași, fiindcă este mai comod.
Într-adevăr, din ce am observat, la munte sau pe vreme rece, este potrivită o ținută sport, ba chiar cu echipament specific și să te pierzi printre brazi sau pe crestele munților. Însă în orașele vizitate sau cu deschidere la mare, trebuie ceva mai multă atenție.
6. Vestimentatie si culoare
Nu pot să zic că sunt adepta rochiilor ca să obții o fotografie de vis, dar culorile puternice dau destul de bine într-o fotografie de vacanță. De asemenea, un accesoriu (niște cercei lungi, o eșarfă colorată) sau o pălărie te pot ajuta să scoți o imagine frumoasă cu tine în peisaj.
7. Invata-ti unghiurile favorabile
Asta este valabil pentru orice fotografie, cred!
Legat de poziționare, să privești într-o parte, să stai cu spatele la aparat și cu față către infinitatea munților sau a mării, și multe alte unghiuri creative sunt de preferat. Mai poți urmări filmulețe care să te ajute să te poziționezi cu încredere în fața camerei.
Din ce am înțeles urmărindu-le și eu, este tot un aspect ce ține de exercițiu și care poate fi exersat în fața oglinzii!
8. Totul sta in detalii!
Pozele cu foarte multe detalii au și ele farmecul lor, la fel cum altele surprind prin simplitate. Astfel, dacă iei prânzul la o cârciumă pe malul mării, nu fotografia doar marea. Încearcă să prinzi și părți din florile de decor sau perdele, cu marea în fundal și poate și un copil sau o femeie cu pălărie în depărtare.
Cu cât mai multe elemente, cu atât mai atractivă fotografia (atâta timp cât elementele fac parte din decor și nu strică povestea centrală)!
9. Despre lumina
Cel mai important aspect al unei poze! Un lucru pe care l-am învățat pe pielea mea și pe care îl spun și mulți fotografi cu experiență este că pozele când soarele răsare sau apune sunt cele mai frumoase – indiferent că e vrei să imortalizezi un peisaj sau că vrei să faci o ședință foto profesională.
Când e înnorat, este mai greu să prinzi poze frumoase, dar poți profita de cerul apăsat de nori pentru un efect mai dramatic. În plus, lumina strălucitoare de la prânz și în primele ore ale amiezii, când soarele cade direct pe obiecte poate face ca expunerea fotografiei să fie mult prea mare și este un pic cam dificil să găsești cadre plăcute… cel puțin dacă fotografiezi exact sub lumina naturală!
Dupa ce ai facut o fotografie…
Și ești mulțumit de ea, o poți lăsa așa, sau poți umbla la ea, pentru a îndulci realitatea. Mie îmi oferă plăcere, un prilej de a-mi exersa spiritul artistic, chiar dacă mă folosesc de unelte digitale, bine delimitate!
1. Programe de editat fotografii
Sinceră să fiu, nu știu să lucrez în Photoshop, în afara câtorva lucruri de bază. De vreo 3 ani îmi modific pozele pe Instagram și am observat o evoluție în timp. La început nici nu intram în setări, doar aplicam un filtru. Apoi am învățat să umblu la intensitatea culorii, la lumină, căldură, umbre și altele.
Dar nu era suficient, așa că am tot încercat aplicații de tipul Snapseed, însă Lightroom a făcut în final minuni pentru mine. Mai întâi mă folosesc de funcția auto și apoi tot lucrez cum simt eu. Cred că este cea mai recomandată aplicație în ultima vreme, mai ales pentru cei ce vor un efect rapid, fără prea multă tehnică!
2. Culorile in fotografii
Dacă fotografia nu este suficient de plăcută ochiului, adaugă-i ceva mai multă culoare (Saturation).
Eu mai umblu și la tonurile de culoare. Dacă este o fotografie cu vegetație, de la munte, de exemplu, pun accent pe verde. În Malta, clădirile fiind deja de un galben prăfuit sau pentru un bronz accentuat, butonul de Warmth spre cald, pentru a fi mai aproape de adevărata culoare a zidurilor.
Atunci când fotografiezi detalii arhitecturale ajută contrastul mai puternic. Când vine vorba de fotografii cu valurile mării, accentuez albul spumei, ca să se vadă în contrast cu albastrul apei. Apusurile, prin definiție, sunt despre culoare. Nu exagerez aici, fiindcă less is more – altfel, poate căpăta un aspect artificial.
3. Stilul profilului de Instagram
Pentru Instagram, pentru a avea o pagină închegată, este necesar să îmbini pozele într-un mod echilibrat. O regulă pe care o vei găsi peste tot este să folosești cam același efect, pentru a exista o coerență. Bineînțeles, depinde și de fotografia în sine.
Poți să faci pozele fie mai decolorate, fie cu culori puternice, cu accente de albastru sau rozaliu, în funcție de vestimentația ta, de locurile pe care le frecventezi și ce tip de poze din natură postezi!
4. Hraneste-ti mintea cu poze de calitate
Urmărește pagini cu fotografi profesioniști, cu peisaje sau poze de călătorie. Eu prefer să îmi umplu feed-ul de pe Instagram sau Facebook astfel, fiindcă mintea mi se obișnuiește cu tot felul de tactici de a captura zone frumoase și uneori doar imitând putem ajunge din ce în ce mai buni, până ne descoperim stilul. Cred că e important să ne hrănim mintea cu lucruri de calitate, care ne inspiră!
5. Alege cu un ochi critic!
Învață să alegi din multitudinea de poze. Nu orice peisaj merită expus și un procent foarte mare din poze va rămâne în calculator. Împarte fotografiile de calitate pentru public și pe celelalte păstrează-le pentru propriile amintiri!
6. Regula de aur a fotografiei si nu numai
Aș mai spune că ai nevoie de ceva răbdare. Cred că ne dezvoltăm abilitatea de a face poze spectaculoase doar repetând și încercând de multe ori. În final, ne putem dezvolta un stil propriu. Și atunci ce se va întâmpla? Vom putea încălca exact regulile și sfaturile învățate, pentru a transmite ceva mai mult în poză decât un simplu peisaj sau ideea că hei, am ajuns într-o nouă țară!
De asemenea, fotografiile te pot ajuta să trăiești momentul. Faptul că ești prezent, că ești atent la fiecare aspect din jurul tău, la fiecare senzație sau scenă, lasă problemele în trecut și grijile în viitor și doar ești acolo, tu cu aparatul și imaginea de care îți vei aduce aminte ori de câte ori dorești.
Eu sper că te vor ajuta aceste sfaturi. Și eu încă învăț și exersez cu fiecare călătorie, city-break sau ieșire în natură. Poți vedea și contul meu de Instagram, eu sper să te inspire!
La cât mai multe fotografii frumoase!
Lasă un răspuns