În ultima escapadă pe care am făcut-o prin România de după pandemie, mi-am propus să petrec două nopți la Sibiu. Sibiu, capitală culturală europeană în anul 2007, a continuat să crească din punctul de vedere al recunoașterii sale în turism, evenimente culturale, infrastructură și oraș care păstrează farmecul unor vremuri de mult apuse.
Multitudinea de articole de pe internet, scrise atât de turiști români, cât mai ales de bloggerii sau turiștii străini, precum și faima acestuia mă fac să cred că majoritatea am auzit de farmecul acestuia și l-am vizitat măcar o dată.
Nu vreau să vorbesc prea mult despre atracțiile propriu-zise, căci pe acestea le găsiți la o simplă căutare, cât mai degrabă despre experiența mea de aici.
Am plecat la 3 dimineața din București (și cred că e recomandabil, ca să evitati traficul și să va bucurati de răsăriturile care va găsesc pe drum), am mai vizitat câteva atracții din județul Hunedoara (despre care vă povestesc într-un alt articol) și, 12 ore mai târziu, ne aflam cu bagajele în fața unității de cazare.
Pentru ce mi-a plăcut Sibiul în cele 2 nopți petrecute acolo?
CUPRINS
Pentru stradutele fermecatoare ale Centrului Vechi
Trandafiri, străzi înguste, mesaje romantice, flori la geamurile caselor, culoare, lumini și apusuri magice. Acesta este Sibiul de iunie, cel puțin. Sunt locurile perfecte unde te poți pierde, oprindu-te la o înghețată delicioasă sau la alte deserturi care-ți fac cu ochiul.
Câteva lucruri interesante despre Sibiu? Existența sa este menționată de aproape un mileniu, denumindu-se la început Cibinium. A fost colonizat de sași după mijlocul secolului al XII-lea, din 1366 și până în 1919 purtând numele de Hermannstadt. Abia după și-a căpătat numele actual.
Orașul s-a dezvoltat enorm și în perioada medievală, datorită existenței breslelor ce s-au transformat, cu timpul, în afaceri prospere; celebra Cetate a reușit să reziste și în fața atacurilor otomanilor. Dintotdeauna un mare centru cultural, nu doar economic, a devenit și capitala Transilvaniei în perioada când aceasta aparținea Imperiului Habsburgic.
Vă las câteva fotografii, mult mai sugestive în acest sens!
Pentru cele doua piete si terasele incantatoare
Când spui Sibiu, automat spui centrul istoric, format din Piața Mică și Piața Mare. Acestea există încă din secolul XIV și au trecut prin tot felul de transformări, facilitate de schimbările istorice, rămănând, în esență, aceleași.
În perioada Evului Mediu, de exemplu, în piață aveau loc tot felul de adunări publice, inclusiv execuțiile (chiar a existat o spânzurătoare amplasată aici, ce a fost dată la o parte abia în 1783!). Piața Mică, pe de altă parte, obișnuia să fie locul atelierelor meșteșugărești, aici fiind prezentate mărfurile.
Acum cele două piețe sunt dominate de terasele diverse, din care nu știi pe care să o alegi mai întâi! Nouă ne-a plăcut foarte mult la Restaurant Union – atât muzica, atmosfera și decorul, cât și preparatele!
Pentru Turnul Sfatului
Un alt simbol al orașului, Turnul Sfatului, se află chiar în Piața Mare. Așa cum Centrul Vechi mustește de istorie, așa și acest turn datează din secolul XIV, fiind un turn de apărare, iar astăzi parterul și primele două etaje încă datează din acele vremuri. Partea de sus a suferit modificări în urma unor cutremure și schimbări, astfel că forma actuală datează de 2 secole.
Noi l-am vizitat în interior chiar în seara de Revelion a anului 2019, iar pentru 2 lei, poți urca cele 141 de trepte, poți admira panorama orașului pe măsură ce urci, expozițiile de picturi sau alte creații, iar la penultimul etaj se află mecanismul ceasului care anunță și astăzi ora fixă!
De fapt, de data asta chiar am decis să stăm cât mai central posibil – mai central de atât nu cred că se putea, fiindcă am stat chiar în clădirea de lângă Turn. Nu pot să spun că recomandăm neapărat unitatea de cazare, fiindcă a avut multe lipsuri (de altfel, dacă vă cazați în centru, un mic sfat ar fi să aveți grijă la parcări, fiindcă veți parca cel mai probabil în cele publice, cu un tarif de 10 lei/zi) – lipsuri, datorate, mai ales faptului că fiind o clădire veche și centrul vechi conservând prin definiție aceste clădiri, multe lucruri nu puteau fi renovate fără a li se pierde specificul.
Cu toate acestea, să ai priveliște către cele două piețe și în cameră și când iei micul dejun este destul de plăcut. Unde mai pui că puteam coborî la orice oră să ne plimbăm pe străduțele cele mai frumoase ale orașului fără să ne facem griji cu privire la parcare sau transport.
Pentru Podul Minciunilor
L-am cunoscut și când eram mai mică, într-o tabără, și în 2015, dar și iarna trecută, acoperit de luminițe și, din nou, l-am întâlnit acum. Pe cât de frumos arată, pe atât de controversat este numele podului ce face legătura între Piața Mică și Piața Huet.
Pe de-o parte, s-au construit o serie de legende în jurul acestui nume: ba că la minciunile rostite de persoane aflate pe pod, acesta începe să scârțâie, ba că negustorii necinstiți care veneau la târg erau aruncați de pe pod de cumpărătorii înșelați, sau că tinerii îndrăgostiți își promiteau lucruri neadevărate.
De cealaltă parte, faptele ne spun că podul a fost ridicat în 1859 fără piloni de sprijin, luându-și astfel numele de “podul culcat”. Și, se pare că în dialectul săsesc, “culcat” este omonimul cuvântului “minciună”, de aici apărând și confuzia. Totuși, cred că poveștile păstrează farmecul acestui pod care este un obiectiv turistic deja cunoscut al Sibiului!
Pentru ochii caselor care vegheaza neincetat
Probabil știți cât de celebre sunt casele cu ochi din Sibiu și din majoritatea orașelor săsești, chiar dacă se diferențiază din anumite puncte de vedere. Pentru cei care nu știu (nici eu nu știam), acești “ochi” se numesc lucarne, un element rar din arhitectura medievală, ce au devenit un trademark al Sibiului. Asta pentru că forma lor nu se regăsește în alte orașe săsești!
Lucarnele asigurau aerisirea podurilor, care au început, în acele vremuri, să preia funcțiile pivnițelor (aici începând să se adăpostească alimente sau fânețuri). Cum azi se găsesc foarte greu meșteri care să creeze ochii ca pe vremuri, aceștia au devenit un element conservat, făcând și deliciul turiștilor, dar și un simbol al orașului!
Pentru statiunea montana Paltinis
Cunoscută și ca cea mai veche stațiune montană din România (înființată în 1894), Păltiniș se află la 35 km de Sibiu. Dacă frecventați zona pe timpul iernii, probabil știți deja tot ce trebuie despre sporturile de iarnă care se pot practica aici. De altfel, este și stațiunea care se află la cea mai mare altitudine din țară (1442 m).
Pozele noastre sunt din iarnă, tocmai pentru că am reușit să surprindem și acest apus colorat. Păltiniș mi s-a părut una din cele mai frumoase zone de munte din țara noastră, prezentând și câteva clădiri sau chiar biserici care funcționează ca atracții turistice – dincolo de practicile specifice zonei de munte.
Pentru Muzeul ASTRA
Complexul Muzeal Național ASTRA, sau, mai pe scurt, Muzeul ASTRA, este primul cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, aflat la 3 km de Sibiu. L-am vizitat de data aceasta pentru a doua oară, dorind să fiu mai atentă la tot ce mă înconjoară.
Vă spun drept, ai nevoie de ceva energie și atenție, fiindcă sunt foarte multe exponate ale satelor românești din perioada secolelor 17-19 – mai exact, peste 400 de exponate alcătuite din case, anexe gospodărești, bisericuțe, stâne, crame, troițe și instalații tehnice (mori de apă, mori de vânt, prese uriașe pentru vin, fructe, ulei sau structuri hidraulice).
La început a fost cald, deși înnorat și noroc că ne-a prins o ploaie de vară abia spre final, după ce văzusem tot ce ne-am propus și apucasem să stăm și câteva minute lângă lac!
Acest loc deosebit, aflat în mijlocul unei oaze de liniște, Dumbrava Sibiului, cu un lac în centru și cu munții în depărtare, prezintă colecții atât ale patrimoniului românesc, cât și al celui săsesc, al unor minorități sau al celui extraeuropean.
Cred că cel mai mult impresionează troițele, bisericile de lemn, iar pe mine, personal, m-au fascinat gospodăriile vechilor ciobani din Mărginimea Sibiului, remarcabile prin albastrul intens al pereților (denumit local mândră mărie). 10 curiozități despre Muzeul ASTRA și alte evenimente care se mai desfășoară în acest loc am scris într-un alt articol, pe larg!
Cam asta a fost experiența noastră la Sibiu. Își merită din plin laudele și titlurile câștigate de-a lungul anilor. Nu degeaba mulți turiști străini vin aici și rămân fascinați de spiritul orașului! Pe tine ce te impresionează/te-a impresionat la Sibiu?
[…] o zonă rurală superbă, sau, de ce nu, puteți încheia excursia pe Transalpina cu o vizită la Sibiu, în apropierea căruia se află și Castelul de Lut – Valea […]