O clădire lăudată din Porto, ba chiar un Monument Național al Portugaliei (acum și parte din Patrimoniul Cultural UNESCO), devenit și un simbol al orașului, la care trebuie să ajungi mai ales dacă ești pasionat de istorie, arhitectură sau dacă, pur și simplu, vrei să intri într-o lume care-ți poate inspira o sumă de povești. Nu degeaba este vizitată de peste 200 000 de turiști anual!
CUPRINS
Detalii despre cum poate fi vizitat Palatul Bursei din Porto
Noi am mers acolo în prima zi, care s-a dovedit a fi destul de ploioasă, așa că nu strica să vizităm interiorul a ceva ce urma să ne surprindă plăcut. Vizita este foarte bine organizată, mergi într-un grup de turiști condus de un ghid ce vorbește în engleză, spaniolă, franceză sau portugheză (în funcție de opțiunea ta) și îți explică istoricul locului și alte aspecte interesante despre fiecare încăpere pentru 10 euro/adult sau 6,50 euro pentru student/pensionar.
Ca fapt divers, noi am nimerit la turul în spaniolă, fiindcă doar ce îl pierdusem pe cel în engleză și cum nu voiam să mai așteptăm, iar grupul format nu avea prea mulți turiști, puteam înțelege una-alta și să ne și bucurăm și de începările și poveștile palatului.
Ce face Palatul Bursei sa fie o cladire asa speciala in Porto?
Palatul Bursei, sau Palacio da Bolsa, în portugheză, este o clădire istorică, construită în secolul XIX, într-o combinație de stiluri arhitecturale (cu precădere, cel neoclasic), de către Asociația Comercială a orașului Porto – pentru ridicarea căreia a fost nevoie de zeci de ani (1842-1909). Bineînțeles că un context istoric special a favorizat această construcție, având în vedere amplasarea sa în imediata apropiere a Bisericii Sfântul Francisc din Porto (care merită, de asemenea vizitat, datorită interiorului deosebit, suflat în întregime cu aur).
Contextul despre care vorbesc este incendiul care a distrus Mănăstirea Sfântul Francis (extindere a bisericii mai sus menționate), ce data din secolul XIII.
Ruinele au fost donate de către regină comercianților din oraș și, cu ajutorul unor mari nume din arhitectură, sculptură și pictură, s-au pus bazele acestui palat deosebit. Cel desemnat pentru proiectarea noii clădiri a fost arhitectul Joaquim da Costa Lima Junior.
La momentul respectiv, crearea acestei bijuterii arhitecturale a avut în spate și dorința autorităților orașului Porto de a se mândri cu puterea economică (ce, bineînțeles, deriva de la deschiderea către rutele navigabile ale vremii) și de a atrage marii afaceriști europeni pentru noi investiții.
Sala de aur
O să vă prezint pe scurt ce puteți vedea în acest palat, astfel încât să ne dezvălui toate surprizele pe care le ascunde.
Odată ce treci de pază, alături de grupul condus de ghid, ajungi în holul central al palatului, denumit și Curtea Națiunilor (unde apar stemele Portugaliei și ale altor țări cu care aceasta a avut relații comerciale favorabile, precum SUA sau Marea Britanie).
La etajele superioare poți vedea busturile unor persoane importante, precum și câteva săli deosebite: Sala Tribunalului, Sala Adunărilor Generale, Galeria Foștilor Președinți ai Asociației, Camera Portretelor (care iese în evidență, în special, prin efectul optic al pardoselii, ce-i adaugă profunzime) sau Sala de Aur – toate împodobite cu tablouri, mobilă, sculpturi și multe opere de artă semnate de mari creatori portughezi.
Sala Tribunalului, construită în stilul Renașterii franceze
Scara de primire (Noble Staircase) a palatului
Înainte să ajungi în toate sălile deja menționate, centrul palatului este o operă de artă în sine, care nu are cum să nu-ți rămână întipărită în minte. Detaliile decorative din granit, cum ar fi festoanele (ghirlande de frunze și flori sculptate) sau capitelurile corintene fac ca acest spațiu să fie spectaculos. Cele două candelabre de deasupra stau mărturie a faptului că Palatul Bursei a fost una din primele clădiri electrificate ale orașului Porto.
În plus, Biblioteca (la care vei ajunge abia la finalul turului), cu o colecție impresionantă de cărți, este singura care nu poate fi vizitată de public, spre deosebire de celelalte săli. Aceasta mai adăpostește și o colecție deosebită de ceasuri artistice și două globuri pământești imense, din secolul 19.
Cabinetul lui Gustave Eiffel
Am fost uimită să dau și peste această încăpere – mai ales că, să fiu sinceră, a fost unul dintre puținele nume ale acestui palat care-mi sunau cunoscut (este lesne de înțeles de unde)- dedicată imaginației și geniului lui Gustave Eiffel, în special când vine vorba de construcțiile din metal (acesta a construit în Porto podul D. Maria Pia și nu numai). El este un maestru recunoscut care și-a lăsat amprenta asupra orașului Porto (acest birou este lăsat drept tribut), și care a onorat și Asociația Comercială cu prezența sa.
Salonul Arab – „vedeta” palatului
Dacă nu ești încă foarte impresionat de bogăția acestui edificiu și implicațiile sale culturale, cu siguranță un salon aparte îți va atrage atenția, inspirat de palatul Alhambra din Granada. Salonul Arab, pentru construcția căruia a fost nevoie de 18 ani, reprezintă „punctul culminant” al clădirii, în spatele căreia a stat Gustavo Adolfo Gonçalves e Sousa (care a fost și cel ce a proiectat scările centrale pomenite mai sus).
Inspirată din stilul exotic al Renașterii Maure (maurii au ocupat și Portugalia în timpul Evului Mediu), este pur și simplu o sală imensă, o operă de artă, acoperită din cap până în picioare de decorațiuni, arabescuri, sculpturi în lemn și vitralii. La fel ca celelalte camere ală clădirii, pardoseala este alcătuită din cele mai deosebite soiuri de lemn, precum mahon, lemn de trandafir, jacaranda etc.
Pe lângă atenția deosebită acordată detaliilor, întreaga sală capătă noi valențe atunci când se aprind candelabrele și, sub lumina acestora, auriul începe să strălucească, potențând eleganța și luxul acestei săli.
Era de așteptat ca această sală să atragă mari personalități, așa că întrunește funcția de cameră de recepție pentru șefi de stat ce ajung în Porto, dar și scenă pentru sute de concerte care contribuie la renumele țării.
Palatul Bursei, având și o amplasare în centrul istoric al orașului Porto, a ajuns să aibă azi rolul de clădire care găzduiește recepții oficiale ale statului portughez, unde mulți demnitari și guvernanți ajung. În plus, spațiul deosebit este folosit și pentru mulțimea evenimentelor deschise publicului, cum ar fi: concerte, dezbateri, prezentări, întâlniri de afaceri, licitații, expoziții, spectacole de modă. Chiar și în timpul vizitei noastre avea loc un astfel de eveniment într-una din săli.
Porto are multe alte bijuterii arhitecturale care merită vizitate – am scris deja, de Librăria Lello, una din cele mai frumoase librării din lume -, dar cred că Palatul Bursei face parte, în mod evident, din acestea. Cu siguranță reprezintă o incursiune în universul istoric al uneia din cele mai mari puteri coloniale, Portugalia, care a avut o deosebită deschidere economică și comercială (pentru care acest palat stă astăzi drept dovadă incontestabilă), de unde au plecat și marii exploratori portughezi.
Lasă un răspuns