De Moeciu de Sus am auzit de ceva vreme, însă, ca de obicei, fotografiile din acest colț de rai rustic m-au atras cel mai mult. Și am decis ca, în ciuda situației actuale, în care parcă turismul cu tot ce înseamnă el stă pe muchie de cuțit, să nu renunțăm complet la această pasiune care ne hrănește atât mintea, cât și sufletul.
Așa că escapadele de un weekend par alegerea potrivită pentru a menține “flacăra vie” în acest sens. Iar scurtul traseu prin dealurile Moeciului de Sus a fost binevenit, mai ales că ne-am înhămat la drum dimineața devreme – deci pe la 7 ieșeam din București, iar la 10 eram acolo.
Despre Moeciu de Sus, comuna din apropierea orasului Brasov
În primul rând, simpla localizare a Moeciului de Sus îi oferă niște caracteristici deosebite, care o fac locul perfect pentru a te retrage și a-ți reîncărca baterille: vorbim de plaiuri verzi, aer curat, liniște, natură, animale domestice, sunetul greierilor și crestele munților înzăpezite undeva, în depărtare. De fapt, se află chiar între Bucegi (limita vestică a masivului) și la 25 km de Piatra Craiului, beneficiind, pe lângă acest paradis care-ți încântă toate simțurile, și de câteva atracții turistice și de agrement:
- Mai exact, la câțiva kilometri, se află și stațiunea Bran, cu una din cele mai cunoscute atracții din țară: Castelul Bran, arhicunoscut, de care nu cred că mai are rost să vă povestesc. De asemenea, alte excursii zilnice din Moeciu de Sus se pot face către Brașov, Fundata, Râșnov, Poiana Brașov, Zărnești, cu avantajul că la întoarcere vei sta în cel mai potrivit colț de practicare a turismului rural!
- Pe lângă drumețiile pe munte, către Munții Bucegi sau chiar Piatra Craiului, poți face plimbări prin Valea Popii sau Valea Bângăleasa sau poți lua la pas traseele deja marcate către dealurile din jurul comunei!
- De fapt, se pot contacta ghizi pentru drumeții și excursii locale!
- Printre activitățile de agrement se numără mountain-biking-ul sau traseele cu ATV-ul/BUGGY-ul (150 de lei/oră cu acestea din urmă), în pădurile din zona Moieciu, Fundata, Cheile Grădistei, Bran și împrejurimi.
- Nu excludem nici călăria, iar în timpul iernii, activitățile specifice, precum săniușul, ski și snowboarding pe pârtiile din zonă!
Și, fiindcă drumețiile fac subiectul acestui articol, este bine să știți ceva ce noi nu am știut de la început: că aveți o ofertă variată de drumeții, în funcție de destinație, traseu, grad de dificultate și ce vă doriți să vedeți:
- Către Parcul Natural Bucegi, niște trasee ceva mai grele, de peste 15 km;
- Drumeții de o zi în Parcul Național Piatra Craiului (cu grad mediu și înalt de dificultate);
- Drumețiile simple, pentru începători și familii cu copii, pe dealurile din Moeciu de Sus: la Vârful Bisericuța (10 km, rută circulară), la Fundata (cel mai înalt sat locuit din România) sau drumeții foarte scurte în apropiere: cum ar fi Poiana Andolia, de 3-5 km.
Pentru o escapadă de o zi, ce a urmat după două zile ploioase, noi ne-am limitat la aceasta din urmă, despre care vă vom povesti mai jos.
Cum sa va organizati o escapada de-o zi in Moeciu de Sus, cu un traseu de vis catre Poiana Andolia?
Cum am zis, am vrut ceva scurt și care să merite efortul. Plecasem din București, iar la 10 dimineața eram ajunși în comună; seara ne-am luat spontan cazare în Predeal, ca să apucăm să mai vedem și alte locuri din zonă a doua zi.
Știam ceva de un traseu numit “Omuleț albastru” (și da, chiar este un omuleț albastru desenat pe copaci care te acompaniază), dar odată ce am intrat în comună, nu prea știam unde să lăsăm mașina și cum să începem să urcăm pe dealurile pline de căpițe, garduri, văcuțe și pășuni verzi care ne făceau cu ochiul.
Așa că am parcat la primul intrând pe dreapta, acolo unde era și un pod mic de lemn, ce trecea peste Râul Bângăleasa.
Este important să nu uitați să fiți echipați corespunzător pentru o drumeție pe munte!
Am întrebat apoi două localnice cu care am avut norocul să ne întâlnim și, încântați de priveliști și aerul încă rece, dar curat, ne-am pus bocancii și am pornit la drum, pe un drum foarte îngust dintre două gospodării. Nici nu am mers câțiva metri, că am dat de două oițe care ne priveau mirate – dar și noi pe ele.
De fapt, traseul pornește din centrul satului Moeciu de Sus, iar apoi urcă în serpentine către “Casa Inspectorului Tișcă”, una dintre puținele case cu curte interioară din sat, structură de apărare specifică zonei.
Dar mai întâi, am trecut lângă o biserică, Biserica Adormirea Maicii Domnului și cred că cea mai frumoasă parte a fost lipsa aglomerației. Fiind vineri, ne așteptam să mai întâlnim și alți turiști, dar pe toate drumurile acelea de țară am fost singurii care treceau.
Am dat o singură dată peste o turmă de vaci care stăteau la păscut și erau foarte uimite de apariția noastră. Am continuat drumul pe oriunde răsărea Omulețul Albastru (apropo, aceste trasee cu drumeți colorați au fost înfăptuite de Centrul de Ecologie Montană, în cadrul unui proiect de conservare a peisajului și biodiversității în zonă). De fapt, sunt nouă trasee de tip circuit pe care le puteți consulat în acest pdf.
Cu cât urci, cu atât priveliștile sunt mai frumoase, iar după un timp, poți admira căpițele de fân de dimensiuni mari, care încep să apară tot mai des. La capăt, ajungi în Poiana Andolia, concretizată într-o întindere nesfârșită de iarbă cu cel mai pur verde, presărat cu hambare și înconjurat de brazii semeți. O surpriză plăcută au fost și brândușele care colorau și mai frumos toată zona.
De aici ai poate una din cele mai surprinzătoare priveliști spre Piatra Craiului și poți servi ceva de băut la Cabana Andolia.
Noi ne-am așezat ceva mai sus pe deal, și ne-am luat prânzul bucurându-ne de liniștea specifică: doar un localnic își făcea treburile gospodărești la câțiva zeci de metri distanță.
Traseul ar continua apoi prin pădure, dar noi am decis să ne întoarcem pe unde am venit, crezând că acela era punctul de final. Vă sfătuiesc să consultați pdf-ul de mai sus, dacă vreți să faceți acest traseu (sau altul) ca la carte și să nu vă pară apoi rău că ați omis anumite zone sau atracșii.
Ca o concluzie, pentru o deconectare rapidă și binemeritată de grijile și peisajul cotidiene, vă recomand din suflet această zonă din Moeciu de Sus și acest traseu, către Poiana Andolia, mai ales dacă nu vreți ca traseul să implice un foarte mare efort fizic și vreți să vă reconectați la natură și voi înșivă! Și, de ce nu, puteți încerca un cu totul alt traseu din cele deja valabile!
Alexandra a zis
Buna! Foarte interesanta povestirea!
As vrea si eu idei de drumetie, te rog!
Data viitoare cand comentezi, trimite si la mine.
Multumesc!
Alexandra
Oana Răcaru a zis
Buna! Multumesc pentru apreciere!
Pentru a primi noi idei de drumetie, va puteti abona la newsletter, prin introducerea mail-ului! :)
Danu a zis
Fain traseul,am sa il incerc luna viitoare..probabil am sa continui sa merg spre Amfiteatru…multam ‘ fain fata faina!
Oana Răcaru a zis
Spor si la cat mai multe calatorii frumoase! Multumesc si eu!