Știți cum, uneori, avem nevoie de o vacanță care să ne ajute să ne deconectăm de la viața de zi cu zi, de la probleme, responsabilități și alte griji – griji care parcă cu cât te gândești la ele, cu atât nu le găsești nicio rezolvare? Cu toate astea, nu ai mereu timpul necesar pentru o vacanță pe de-a-ntregul, iar zilele de concediu, sunt și ele numărate, din păcate…
Ei, într-un astfel de moment a apărut și ideea de a fugi pentru o zi din tumultul Bucureștiului și a ne refugia pe „cel mai tânăr pământ românesc”, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO – ați ghicit, este vorba despre Delta Dunării. Iar pentru asta, am apelat la serviciile agenției de turism Hello Holidays, care organizează un set de circuite, la fel de simpatice precum denumirea: O zi cât o vacanță! Și spun asta fiindcă își îndeplinește cu desăvârșire scopul final: acela de a asigura turiștilor condiții foarte bune, atât de transport, masă, cât și activități plăcute, la prețuri accesibile, astfel încât ei să se poată relaxa în voie și să n-aibă grija de a se organiza singuri, de a rătăci drumul sau de a rata anumite activități!
CUPRINS
Plimbare cu barca în Delta Dunării și surprizele ei #HelloHolidays
Parcă altfel te trezești dimineața devreme, chiar și într-o duminică, când știi că te așteaptă un autocar confortabil, cu toate condițiile necesare pentru un drum lung și odihnitor, către o destinație pe care ori o revezi cu plăcere, ori o vezi cu nerăbdare pentru prima dată.
După 4-5 ore și-un popas, am ajuns, în final, la destinația dorită: în Mahmudia, o comună din Tulcea, aflată pe malul brațului Sfântu Gheorghe. Deja relieful se schimbă din timp, după ce admiri satele din Tulcea și o aglomerație de turbine eoliene, distribuite pe câmpii întinse, de un verde pătrunzător, deja te apropii de clima specifică Deltei.
Am oprit la Pensiunea Casa Teo, de unde ne-am îmbarcat în șalupele care ne așteptau pentru a descoperi secretele Deltei. Apropo, este a treia deltă ca mărime din Europa și crește an de an cu aproximativ 40 de metri pătrați! Având în vedere că doar 10% este reprezentată de uscat, Delta este o întindere binevenită de ape verzui, acoperite cu o biodiversitate aparte, de specii de plante, păsări și animale.
Cu șalupa, pe diverse ritmuri, pe brațele Deltei Dunării
Am avut și-un ghid simpatic – domnul care conducea barca – ce ne-a povestit că acest circuit pe Deltă presupune parcurgerea a 40-50 de kilometri, în aproximativ 3 ore. A urmat apoi o înșiruire de lacuri și canale, astfel că parcurgeam zone foarte înguste, cu sălcii primitoare de-o parte și de alta, cu tot felul de stufărișuri, după care ajungeam pe întinderi nemărginite de ape, presărate pe alocuri cu vegetație pe care domneau păsări, sau cu întinderi de nuferi, albi sau galbeni – una din vedetele mult așteptate ale traseului! -, după care iarăși intram pe vreun canal la umbra pomilor înalți, privind cum drumul se îngustează în fața noastră.
Am trecut pe lângă o comunitate de pelicani care-și luau zborul imediat ce ne apropiam prea tare (cu părerea de rău că n-am avut celălalt aparat să-i pot surprinde în depărtare), am trecut pe lângă cuiburile de cormorani – impresionanți, de altfel -, am surprins egrete în zbor și, cea mai mare bucurie a mea, am dat și de doi cai sălbatici ce nu s-au speriat de aparatele noastre sau de apropierea bărcii!
Viața unui pescar din Deltă sau cum omul sfințește locul
Însoțitorul nostru, cunoscut în zonă drept Jack, se îndeletnicește cu o meserie specifică locului, și anume: pescuitul. El cunoaște Delta încă din copilărie, devenind parte din el, reușind să se orienteze indiferent unde s-ar afla. Doar pe ceață poate întâmpina probleme, aceasta fiind foarte densă. Sunt de părere, după atâtea călătorii, că omul sfințește locul, așa că Jack nu doar ne-a prezentat Delta din perspectiva unui localnic, venind cu informații prețioase pentru orice turist, dar ne-a dat și o lecție de viață, povestindu-ne cum viața lui îl mulțumește și se bucură pentru tot ce are și pentru mediul care-l înconjoară de mic.
Câteva lucruri interesante, aflate direct de la el:
⛵ cele mai bune luni de vizitat Delta Dunării ar fi mai și septembrie, inclusiv din perspectiva numărului redus de țânțari – cu toate că majoritatea turiștilor aleg tot lunile de vârf iulie-august, în ciuda temperaturilor ridicate
⛵ țânțarii devin cei mai problematici din iunie până în august (nu te atacă atunci când e curent, doar când stai pe loc); seara sunt cei mai problematici, mai ales în zonele de stufăriș; apropo, în Deltă se găsește cea mai întinsă zonă compactă de stuf din lume!
⛵ tot Jack ne-a spus că spray-urile de țânțari sunt apă de ploaie; în timpul comunismului se mai stropea cu diverse soluții, însă acum nu se permite, pentru a nu se distruge flora și fauna;
⛵ viața de pescar poate fi dificilă din cauza controalelor impuse de autorități, care totuși nu au grijă de întreținerea Deltei, să fie ridicați copacii căzuți în calea bărcilor;
⛵ iarna, Delta își așteaptă turiștii cu peisaje înghețate, desprinse din basme; cu toate acestea, Jack ne-a spus că iernile sunt grele, mai ales când este umezeală;
⛵ am traversat câteva lacuri de-a lungul circuitului: Lacul Gorgova, Lacul Potcoava, Lacul Crulic, Cusmintiul Mare, Cusmintiul Mic (colonia de cormorani), Lacul Gorgova;
⛵ din păcate, n-am putut vedea decât rămășițele unui sat pescăresc tradițional, fiindcă aparent, după ’89, acestea ar fi fost asediate de „noul sistem” (așa cum s-a exprimat ghidul nostru); la fel, am putut observa doar scheletul a ce a fost odată „cherhanaua cea mare”;
⛵ despre gastronomie: la borșul de pește nu se mai folosește apa din Dunăre de mult timp, însă există alte secrete gastronomice pe care turiștii le pot descoperi.
Dansuri lipovenești și un ospăț tradițional, ca-n Deltă!
Când am coborât din șalupă, am ajuns într-un loc sălbatic, amenajat special de proprietarii pensiunii Casa Teo în natură, pentru un prânz tradițional pescăresc. Aici am fost întâmpinați cu „rapelul”, și anume o țuică numai bună pentru dezmorțire!
Cred că Delta este deja celebră și pe fondul gastronomiei locale, iar dacă sunteți pasionați de gătit, vă puteți inspira din rețetele care pe noi, cel puțin, ne-au făcut să le lase gura apă, doar auzindu-le. Am fost apoi serviți cu un aperitiv, din icre de crap, cu ceapă, pește afumat, după care ni s-a adus un borș delicios de pește (personal, nu sunt mare fană, dar aceea chiar m-a dat pe spate) – secretul este că se combină mai multe tipuri de pește, cum ar fi știucă, șalău, cu un mujdei deosebit. De altfel, în Deltă așa este obiceiul: peștele se scoate pe un platou și se servește separat de supa de legume și mujdei. Iar la felul doi, am fost răsfățați cu bucăți de caras, șalău și somn – toate prăjite, împodobite cu mujdei.
La desert am fost serviți cu o plăcintă de brânză dulce, iar întregul ospăț a fost acompaniat de câte un vin roșu, alb sau roze de la Crama Rașova, după preferințe. Momentul culminant a fost acela al numărului de dansuri lipovenești de care ne-am bucurat, pătrunzând și mai mult în atmosfera locului.
La întoarcere, după pozele și filmările realizate în prima tură și adrenalina resimțită când barca lăsa valuri în urmă, dar și după ospățul binevenit, vrei doar să te odihnești, să stai relaxat în spatele șalupei, cu razele soarelui revărsându-se pe chipul tău și să privești în jur, închizând ochii și simțind vântul cald cum ți se lipește de piele. Ăsta este momentul când toate grijile au rămas undeva acolo și doar savurezi momentul prezent, amintindu-ți că lucrurile mici sunt exact cele care dau savoare vieții.
Despre programele O zi cât o vacanță ale agenției Hello Holidays
Cred că ar trebui să știți că agenția de turism Hello Holidays organizează astfel de excursii sub denumirea O zi cât o vacanță nu doar în Delta Dunării, ci în multe alte zone atractive pentru turiști, precum: mănăstiri și palate de lângă București, Bulgaria (Veliko Tarnovo, Balchik-Cap Kaliakra, etc.), Gura Portiței, Argeș, Viscri-Sighișoara, Transalpina, Transfăgărășan etc. Cu toate acestea, se pare că Delta este una din cele mai căutate destinații, iar în acest caz, printre serviciile incluse se numără: transportul, plimbarea pe lacuri și canale, însoțitor local pentru fiecare șalupă, vizitele menționate în program și însoțitorul de grup din partea agenției.
Astfel, cu bani puțini și cu și mai puțin stres putem să ne organizăm niște escapade rapide, care să ne scape de griji și să ne ajute să ne reconectăm la lucrurile care contează cu adevărat: natura, oamenii, frumusețea de a explora și peisajele rupte din povești!
Sica Răcaru a zis
Mi-a plăcut mult articolul, parcă am fost cu tine în excursie , așa de frumos și cuprinzător ai descris Delta.Minunat tărâm al nuferilor și egretelor.
Oana Răcaru a zis
Multumesc mult si ma bucur :)