La Librăria Lello e Irmão am ajuns încă din prima zi petrecută în Porto. Că am avut noroc și de o vreme extrem de capricioasă în acea zi, cu multe ploi, cu vânt, dar și cu momente neașteptate de soare, am zis că exact acea vreme îndeamnă la descoperirea uneia din cele mai frumoase biblioteci din lume.
Și, chiar așa, cine ar vrea să viziteze o librărie, în afara pasionaților de cărți, care nu sunt așa mulți? Sau, cel puțin, așa credeam…
Până când am ajuns și am stat la o coadă neașteptat de mare pentru a plăti cei 5 euro necesari pentru vizitarea librăriei. Apropo, cei de la Librăria Lello au o idee tare drăguță: dacă reușești să găsești o cărticică care să te atragă suficient încât să o cumperi, prețul de intrare va fi redus din prețul cărții.
Altfel spus, încă de la casa de bilete ești înconjurat de decoruri și de suveniruri care te îndeamnă să pătrunzi cu grijă și inspirație în lumea autorilor, a poveștilor și a poeziilor romanțate de pe timpuri.
CUPRINS
Scurt istoric al Librariei Lello
Librăria Lello are mai bine de un secol, fiind inaugurată în ianuarie 1906 în cadrul unui eveniment extrem de important, atât pentru înalta societate portugheză, cât și pentru cea braziliană. Antonio și Jose Lello sunt frații care au construit această librărie ce le poartă și numele! Oameni faimoși ai vremii au participat la această deschidere, inclusiv scriitorul portughez Guerra Junqueiro. Aceasta a fost restaurată și modernizată în 1995, devenind un adevărat centru cultural!
Frații Lello obișnuiau să publice publice cărți ale autorilor debutanți pe care ulterior le și exportau în Brazilia sau pe alte teritorii portugheze din străinătate!
Despre Libraria Lello: arhitectura si legatura cu marii scriitori portughezi
Majoritatea celor mai importante librării ale secolului XX din Porto au dispărut, rămănând doar în memoria colectivă a locuitorilor. Librăria Lello, pe de altă parte, continuă să fie un loc de întâlnire pentru marii gânditori, artiști sau scriitori, cu un program cultural vast, având un loc de seamă pe scena intelectuală și literară a orașului. De altfel, mari autori internaționali sau nume ale literaturii portugheze încă umblă printre rafturile bogate ale acestei librării care ascunde 100.000 de titluri diferite!
Pot să vă zic faptul că Librăria Lello surprinde încă din exterior, prin fațada desebită, în stil neo-gotic, cu accente art nouveau. Practic, nu ai cum să nu o remarci, deosebindu-se cu ușurință de restul clădirilor vecine!
Arta (in stanga) si Stiinta (in dreapta)
Cele două figuri pictate de José Bielman reprezintă Știința și Arta, însă interiorul, al cărui designer a fost Xavier Esteves, este și mai impresionant. Tot pe această fațadă stă scrisă cu litere aurii denumirea bibliotecii, ”Lello & Irmao” (Lello şi fratele), iar biletele se iau însă dintr-o altă clădire, aflată la stânga librăriei, ale cărei geamuri sunt acoperite cu citatele autorilor portughezi.
Dar coada de la casa de bilete nu s-a comparat deloc cu aglomerația din interiorul librăriei, care a „furat” în primele momente din farmecul locului. Pentru că bibliotecilor le șade mai bine să fie mai puțin aglomerate, să te regăsești mai ușor în miile de lumi în care poți pătrunde cu fiecare carte deschisă. Încă nu-mi dau seama dacă așa este mereu, dar tind să cred că da, fiindcă noiembrie nu este neapărat luna turiștilor în Portugalia.
Elementul central al întregii libării este, însă, scara superbă din centrul acesteia, în formă de opt, care nu are cum să nu-ți atragă atenția, alături de pereții din lemn, în cadrul cărora au fost cioplite tot felul de elemente în stil art nouveau.
Plafonul imens din sticlă colorată (de 8 metri lungime și 3.5 metri lățime) prezintă diverse forme geometrice care încadrează motto-ul lui Lello, vecus in labore, însemnând onoare în muncă – precum o regulă de aur a acestei atracții, care impactează pe oricine îi trece pragul. Tot tavanul poate fi cumva înșelător, fiindcă pare a fi constituit din lemn cioplit, dar de fapt este compus doar din tencuială pictată, folosindu-se o tehnică ce apare și în ornamentele scărilor!
Majoritatea cărților sunt scrise în portugheză, bineînțeles (deși există și câteva colecții traduse în engleză sau franceză), iar rafturile sunt dedicate diverșilor autori – ba chiar puteți observa câteva busturi impresionante ale celor mai importanți scriitori portughezi, precum Eça de Queirós, Camilo Castelo Branco (care a fost și primul autor portughez ce a trăit exclusiv din meseria de scriitor) sau Teófilo Braga.
La etajul Librariei Lello
Odată ce reușești să treci de aglomerație și să faci un mic efort pentru a admira librăria pentru ce reprezintă ea, pentru decorurile care te propulsează spre alte lumi chiar înainte de a deschide paginile cărților, la etaj ai și o cafenea restrânsă unde chiar te-ai putea relaxa dacă nu ar fi zumzăiala continuă, agitația turiștilor curioși nu doar să vadă ce ascunde fiecare colțișor, dar să (se) și fotografieze în această clădire impresionantă – și nu-i pot învinovăți, fiindcă am încercat și eu să surprind câteva cadre.
Libraria lui Harry Potter?
Însă ce aduce, de fapt, așa mulți turiști la această librărie din centrul orașului Porto este asocierea cu povestea lui Harry Potter. Autoarea, J. K. Rowling, a locuit zece ani în acest oraș, lucrând ca profesoară de limba engleză, și obișnuia să frecventeze această librărie, din care s-a și inspirat pentru a „crea din cuvinte” celebra bibliotecă din Hogwarts.
Unde mai pui că și uniformele elevilor la școala de magie ar fi fost inspirate tot de cele ale studenților Universității din Porto (universitate care se află în apropierea librăriei)! De aici și aglomerația, fiindcă librăria a devenit un loc de „pelerinaj” pentru fanii seriei Harry Potter. În general, Porto a fost folosit ca sursă de inspirație pentru atmosfera și descorurile din celebra serie. Astfel, în sezonul turistic, librăria ajunge și la 4000 de vizitori pe zi!
Librăria Lello are și un colț dedicat seriei Harry Potter, cu decoruri pe măsură, ba chiar și cu volumele seriei semnate chiar de autoare! Tind să cred că nebunia turiștilor care ajung aici se trage mai degrabă din cauza multitudinii de fani Harry Potter!
Titlurile obtinute de Libraria Lello
Continuând să rămână o evadare către alte timpuri, Librăria Lello a tot fost inclusă în topurile marilor publicații care-i atestă frumusețea: în 2008, The Guardian a plasat-o pe locul 3 în topul celor mai frumoase librării, așa cum a făcut și ghidul Lonely Planet din 2012; în 2015 Times a denumit-o ca una din cele mai atractive și interesante librării. Tot în 2015 revista Travel + Leisure a așezat-o prima în topul celor mai cool librării din lume, iar în 2017 Librăria Lello a apărut tot prima în topul 16 cele mai frumoase librării din lume, realizat de The Telegraph.
Poate că aș fi putut să împărtășesc mai multe lucruri cu voi dacă aveam răgazul necesar să observ fiecare colțișor sau să pot răsfoi diversele cărți care-mi atrăgeau atenția. Pentru pasionații de cărți și arhitectură, Librăria Lello este locul perfect, un loc de pus pe acea listă de locuri de văzut neapărat în această viață. Mi-au plăcut enorm și colecțiile de cărticele de buzunar ale unor opere consacrate, precum Portretul lui Dorian Grey, Alice în Țara Minunilor, Romeo și Julieta etc., care pot constitui cadoul perfect.
Chiar dacă te chinui puțin și cu aparatul de fotografiat, am citit că înainte turiștii nu aveau voie nici să facă poze, deci e bine că acum poți rămâne cu câteva amintiri grăitoare! Recomand din tot sufletul acest loc și nu neapărat pasionaților de Harry Potter, ci mai ales celor pasionați de autori, cărți și cadre desprinse din filme sau povești!
Faci Bani Online a zis
Arata minunat!