Cum urmăresc constant oferte de călătorie prin diverse orașe, am dat și de o promoție destul de frumoasă pentru a vizita Roma, cu ajutorul site-ului Travelator, la care sunt abonată. Am reușit să planific o vacanță la Roma de 3 nopți cu prețul de 80 și ceva de euro, avion și cazare. Micul dejun nu era inclus, costa 5 euro pe zi și aveam bufet suedez.
După 4 zile petrecute la Roma, concluzia este că orașul respiră artă, oriunde ai fi. Că ești în metrou, pe străzi, că vizitezi marile atracții turistice atât de promovate, că te bucuri de operele de artă religioasă sau de istoria și priveliștile de la înălțime, mai ales în preajma Tibrului, adevărul e că îți oferă o stare de bine, de frumos și de bucurie. Chiar și relaxare pe alocuri, dacă nu ești exaltat de prezența constantă a turiștilor.
Deși capitală a Italiei, nu am recunoscut deloc încrâncenarea specifică Bucureștiului, de exemplu. Oamenii sunt relaxați, binevoitori, fie că merg sau vin de la muncă, fie că sunt înconjurați de prea mulți turiști. Spiritul latin este și el veșnic prezent, cu părțile lui bune și mai puțin bune, ca să nu idealizăm.
Dar să vedem mai întâi cum am ajuns să fac cunoștință cu acest oraș și ce recomandări aș avea dacă vrei să mergi pe acolo. Fiindcă problema cu excursiile low budget, sau poate cu excursiile în general, este că timpul, banii și energia, sunt toate limitate. De cele mai multe ori.
CUPRINS
Ce sa stii inainte de a pleca in Roma?
- Există o taxă de oraș pentru orice noapte petrecută în Roma. Prin urmare, pe lângă cazarea propriu-zisă, la final, vei plăti și 2-3 euro pe noapte.
- Metroul este cea mai bună cale de a te deplasa. Ai stații la obiectivele turistice cele mai cunoscute și nu prea ai cum să te pierzi. Au doar 3 linii principale de metrou, mai puține decat în București.
Cum am ajuns in Roma?
Am găsit cazare la vreo 10-15 minute de mers pe jos de stația de metrou Policlinico. Ne-am rătăcit puțintel în prima zi, venind de la aeroport, dar am găsit repede drumul sub pomii înalți, numiți stone pines sau coconari, în română (personal, habar nu aveam cum se cheamă).
Înainte să plecăm ne-am informat destul de bine despre ce putem vedea gratuit și ce ținem neapărat să vedem, în funcție de banii de care dispuneam. Așa că am făcut o listă cu toate obiectivele la care ne-am propus să ajungem, și anume:
- Altare della Patria – gratuit
- Basilica S. Andrea della Valle – gratuit
- Colosseum, Forumul Roman și Dealul Palatin – 12 euro, redus la 7,50 euro pentru cetățenii europeni cu vârste între 18-25 de ani.
- Columna lui Traian – gratuit
- Fontana di Trevi – gratuit
- Muzeul Vaticanului, cu Piazza San Pietro și Basilica San Pietro – 36 euro cu ghid, redus de la 50 euro
- Pantheonul – gratuit
- Piazza Navona – gratuit
- Piazza Spagna – gratuit
- Agnese in Agone – gratuit
- Santa Maria sopra Minerva – gratuit
- Castelul Sant’Angelo – 18,50 euro, redus la 11,50 euro pentru cetățenii europeni cu vârste între 18-25 de ani.
- Galleria Borghese – 15 euro
Iar apoi, pasul firesc a fost să le localizăm pe hartă și mai apoi pe cea de metrou și să ne dăm seama cum e mai practic să le abordăm. A rezultat următoarea planificare:
Ziua 1 – Fontana di Trevi / Columna lui Traian / Pantheon / Piazza Navona / 3 biserici
La Fontana di Trevi am ajuns duminică după-amiază, și era nespus de aglomerat. Însă este un loc superb, cu apa luminoasă care curge, detaliile arhitecturale, cu o energie aparte, înfățișând în principal tema Îmblânzirii apelor.
Aici apare diferențierea evidentă dintre cum te aștepți să găsești un loc celebru:
Și realitatea ceva mai dezamăgitoare:
Foarte greu să faci o poză decentă, în care să nu se înghesuie o mulțime de oameni. Și, evident, tradiția eternă de a arunca un bănuț peste umăr – cu mâna dreaptă, peste umărul stâng!
Din Piazza Navona am cumpărat câte o gelato și ne-am bucurat de vremea plăcută. Am stat lângă Fântâna Centrală, Fontana dei Quattro Fiumi, creată de Bernini, cu câte o personificare a râurilor Nil, Gange, Dunăre, respectiv Rio de la Plata, reprezentând, astfel, toate cele 4 continente cunoscute la acea vreme.
Pantheonul, aglomerat și el, m-a surprins mai ales prin înălțimea lui în interior. Dovadă stă faptul că trebuie să lași capul pe spate pentru a putea cuprinde cu privirea întreaga cupolă de deasupra. Pe acolo intră lumina soarelui, construcția fiind perfect gândită în timpurile romane pentru a lumina intrarea împăratului în templu, precum un reflector din ziua de azi.
Bisericuțele pot fi vizitate gratis, te poți odihni, le poți admira măiestria și liniștea, și te poți relaxa însoțit de cântecele preoților. De asemenea, nici nu trebuie să te chinui prea mult să le găsești, noi am dat peste ele oarecum “din greșeală”, plimbându-ne prin zonele centrale.
Basilica Sant’Andrea della Valle
Această biserică a fost construită acum peste 400 de ani, la inițiativa ducesei de Amalfi; cum patronul Amalfi era Sfântul Andrei (care, așa cum știm, a propovăduit creștinismul și pe teritoriul țării noastre), basilica a primit și ea numele acestuia, căruia i-a fost dedicată. Mult timp acest dom a fost cel mai mare al treilea dom al Romei, după Basilica Sf. Petru și Panteon.
Biserica Sant’Agnese in Agone (Piazza Navona)
Amplasată în centrul istoric al Romei, Piața Navona este plină de viață, un loc unde se întâlnesc atât construcțiile ce abundă în povești și istorie, cât și restaurantele și cluburile moderne. Biserica Sant’Agnese in Agone, construită în stil baroc, la comanda papei acelor vremuri, a fost finalizată în 1670; fațada a fost concepută de Borromini, cel mai mare rival al lui Bernini. Legenda locului unde a fost ridicată spune că Sfânta Agnes a fost aici dezbrăcată până la piele, și un miracol a salvat-o de la rușinea evidentă, căci părul i-a crescut imediat, acoperind-o.
Biserica Santa Maria sopra Minerva
O mică biserică pe care nu ai cum să nu observi, aflându-se tot în zona Pantheonului, Biserica Santa Maria sopra Minerva aparține ordinului călugărilor dominicani (un ordin ce a avut de la început misiunea de a combate ereziile și de a predica Evengheliile, ajungând să joace un rol valoros în Inchiziție). S-a ridicat peste vechiul templu care se credea că era închinat Minervei – în mod eronat, deoarece s-a descoperit că îi era dedicat, de fapt, zeiței egiptene Isis. Biserica însăși a fost asociată Inchiziției romane, ajungând să constituie unul din sediile acestuia – chiar și Galileo Galilei a fost judecat aici!
Ziua 2 – Vatican / San Pietro / Piazza Spagna / Castelul Sant’Angelo
Am pornit dis-de-dimineață înspre Vatican, neștiind mai nimic despre prețuri, cozi și ghizi. În zonă ne-au abordat vreo două femei, un soi de agenți de vânzare, care ne-au propus să participăm într-un tur ghidat al Muzeului Vatican. Pe lângă evitarea cozilor lungi, aveam avantajul și de a pricepe mai multe despre ce vizităm și nu doar să treacă niște imagini pe lângă noi.
Se poate negocia prețul, noi am reușit să scădem de la 50 la 36 de euro pentru două persoane (și pe motivul că eram studenți). Apoi am pornit cu o doamnă simpatică ce ținea un steguleț verde după ea și cu un grup de vreo 20 de turiști curioși.
Turul a început în Piazza San Pietro, a continuat cu Muzeul propriu-zis și s-a terminat cu Basilica San Pietro, unde ești lăsat să te bucuri de grandiozitatea ei, în voia ta. Despre întregul tur prin Vatican am scris mai multe aici.
Piazza San Pietro are în centru Basilica Sfântului Petru, din care ies două brațe de turnuri ce semnifică brațele primitoare ale creștinătății. Evident, am ajuns și în Capela Sixtină, unde este obligatoriu să păstrezi liniștea și unde nu ai voie să faci poze (din cauză că blițul ar deteriora marea capodoperă)!
Cât ne-am plimbat în interiorul clădirii, am fost pur și simplu purtați de valul de turiști, așa că mergeam mai degrabă obligați decât din proprie inițiativă. Ceea ce poate fi destul de neplăcut, fiindcă nu ai timp să zăbovești asupra lucrărilor care te atrag și nici să le surprinzi cu aparatul.
Castelul Sant’Angelo a fost conceput ca un mausoleu pentru Împăratul Hadrian și familia lui, iar mai târziu ca cetate și fortăreață, de către popi. În prezent este un muzeu ce păstrează simboluri și vestigii militare.
De unde numele actual? Se pare că în anul 590, papei Grigore cel Mare i-a apărut o viziune cu Arhanghelul Mihail, viziune care a coincis cu sfârșitul epidemiei de ciumă. Castelul deține mormintele mai multor împărați, iar statuia de deasupra a fost ridicată în cinstea Arhanghelului. Priveliștea este superbă, mai ales că este în apropierea Tibrului, și am prins-o și într-o după-amiază însorită.
Am mers apoi spre Piazza Spagna, unde am prins un apus cald în toată splendoarea lui, precum și câteva momente artistice ale unor grupuri de dansatori ce aglomeraseră destul de mult scările.
Aici trebuie să fiți atenți la persoanele care încearcă să vândă trandafiri punându-ți-i în mână și apoi refuzând să îi ia înapoi, obligându-te să îi plătești.
Ziua 3 – Galleria Borghese / Colosseum / Il Foro Romano
Pentru Galleria Borghese ne-am făcut rezervare de dinainte să ajungem la Roma, că doar așa scria pe site. Nu am primit vreun mail de confirmare, dar am sperat măcar să ne țină minte. Ei recomandă așa pentru a evita cozile și a fi sigur că vei prinde loc ca să vizitezi. Am plătit la intrare fără nicio problemă, dar încă nu știu dacă totuși e mai bine să faci rezervare pe site-ul lor din timp.
Aici te bucuri de picturi, sculpturi, de finețea detaliilor pictate pe pereții și tavanele camerelor. Dacă ai timp și suficientă pasiune pentru artă, poți citi despre semnificațiile fiecărei opere de artă, fiecare cameră având o carte cu toate explicațiile necesare.
Colosseumul mi-a plăcut mai mult noaptea decât ziua, datorită luminilor care îl înconjoară. Asta, probabil și fiindcă o parte este în renovare și nu arată foarte primitor din anumite unghiuri. Are alt farmec noaptea, dar nici ziua nu dezamăgește.
Am cumpărat doar biletul de intrare, poți avea și ghid dacă dorești, cu bani mai mulți – este plin de ghizi la fața locului care vânează turiști -, iar avantajul turului ghidat este că ai acces la etajele superioare ale acestei atracții turistice. Noi ne-am mulțumit cu ce ni s-a dat, am văzut și o expoziție a picturilor și fotografiilor inspirate de-a lungul timpului de această clădire.
Cursul firesc al vizitei este să te îndrepți apoi spre Dealul Palatin și Forumul Roman, cu toate ruinele specifice. Urci și dai de o grădină frumoasă în care te poți odihni, iar apoi de o platformă de unde ai perspectivă asupra ruinelor de jos, dar și asupra Romei – de unde poți vedea Colosseumul sau Altare della Patria. Plimbă-te apoi pe jos, și vei de un colț plin de lavandă, iar apoi de templele zeilor, precum Vesta sau Saturn, însoțite de explicații scrise pentru fiecare în parte.
Ziua 4 – Altare della Patria (si zborul catre casa)
Este numit și Monumentul Național al lui Vittorio Emanuele al II-lea, adică primul rege care a unificat Italia, pe care-l veți vedea ca statuia cea mai înaltă, centrală, pe un cal. În stânga și în dreapta veți vedea două statui ale zeiței Victoria. Înăuntru vei putea vizita Muzeul dedicat unificării Italiei, cu arme, steaguri și alte obiecte simbolice.
Dar dacă vrei să obții o nouă priveliște de la înălțime asupra Romei (mai știi cum puteai vedea Altare della Patria direct din Forumul Roman?), plătești câțiva euro (7-8) și urci cu un lift deasupra clădirii și de aici poți să vezi celelalte puncte interesante, ca de exemplu San Pietro, precum și străzile principale dimprejur, ca niște artere.
Concluzia?
Nu am scris nici pe departe tot ce trebuia să scriu după această excursie. Scopul acestui articol este să vă ajut în planificarea călătoriei și să descoperiți fiecare frumusețea fiecărui loc. Bineînțeles, dacă ești atras mai mult de artă sau de viața de noapte, îți poți alege singur destinațiile, dar cred că am reușit să cuprind principalele atracții ale Romei.
Așadar, cum nici Roma nu a fost construită într-o zi, nici eu nu îmi permit să includ toate surprizele sale într-un singur articol inspirat de doar 3 nopți de vacanță. Considerați-l un articol ceva mai practic, pentru cineva care are nevoie de o scurtă vacanță ceva mai ieftină, dar destul de mulțumitoare. Se spune chiar că Roma are nevoie de o viață întreagă pentru a-i fi descoperite comorile!
M-aș mai întoarce la Roma? Da, cu desăvârșire. M-aș întoarce mai liniștită, mai puțin grăbită, mai atentă la oamenii și artiștii din jurul meu. M-aș întoarce pentru pictorii din parcuri sau cântăreții din metrouri și de pe lângă Colosseum. M-aș întoarce pentru pescărușii prietenoși și pentru frumusețea plimbărilor. Aș revizita anumite clădiri doar pentru priveliștile asupra orașului de la înălțime și pentru soarele reflectat în mii de feluri în apa Tibrului!
ddd a zis
Foarte frumos…și bine documentat…
Oana Andreea a zis
Multumesc mult :*
Cristian a zis
Vai, deci ce fain ca ai pus preturile si ce e gratis si cum te poti rataci de la aeroport ;) Good job!
Oana Andreea a zis
Hei, îți mulțumesc frumos! Am fost acuzată că ar fi prea tehnic articolul, așa că mă bucur cu atât mai mult că v-a fost de folos! Vacanță plăcută vă doresc! :)
Silvia a zis
Mi-a placut articolul, informatie buna si poze frumoase :D
Oana Andreea a zis
Ma bucur mult si multumesc pentru aprecieri! :)
Gabaroi Elena Nicoleta a zis
Super! În ce zonă ar fi recomandat să îți iei cazare?
Oana Andreea a zis
Noi am luat cazare pe lângă stația de metrou Policlinico, fiindcă găsisem o ofertă bună pentru perioada în care am stat. Aveam vreo 10 minute de mers pe jos până la metrou, iar de acolo ajungeam în puțin timp oriunde doream – fiecare atracție are o stație diferită (până la Colosseum, de exemplu, sunt 4 stații). Dacă ai buget, poți sta și într-o zonă centrală, dar altfel aș recomanda să fii aproape de o stație de metrou, fiindcă de acolo poți ajunge oriunde, în funcție de obiectivele pe care ți le setezi.
Sper să-ți fie de folos! :)